Stora folkparksdansen Mariestad 2016

 
 
 

2010 var första året som dansfestivalen Stora Folkparksdansen arrangerades i Mariestad. När min broder fick nys om att denna festival skulle gå av stapel så bestämde vi oss direkt för att boka hotellrum och åka dit ner. Allt sedan starten så har jag och min bror Markus åkt ner på festivalen som är i dagarna två. Det blir för oss båda lite som en extrasemester denna helg i Mariestad. Det är en av årets absoluta höjdpunkter då vi packar och sedan reser ner på festivalen och checkar in på hotellet som vi bor på. Sedan något år tillbaka är vi med på ett litet hörn i arrangörsstaben vilket är trevligt där har vi hand hjälper dom med marknadsförning sätter upp affischer, sköter om deras Facebook sida där vi lägger in en massa bilder text och annat som rör festivalen. I år skrev vi ihop frågor som vi ställde till banden som skulle spela på festivalen en liten lägeskontroll vad de har på gång och vad de tycker om att komma till Mariestad bland annat. Det är ett mycket givande och trevligt arbete sedan det viktigaste att kunna vara med på ett litet hörn ge en hjälpande hand.

 
 

Det är Folkparkerna i Väst som tillsammans arrangerar denna festival de tillsammans gör detta möjligt och de gör det så fint. De skulle träffas redan under torsdagskvällen för ett litet möte genomgång sedan grilla lite ta nån pilsner och umgås tillsammans. Vi fick förfrågan att komma ner men jag sade att vi jobbar på fredagen men jag fixade ledigt från jobbet min broder likaså. Han ringde till hotellet självklart får ni komma en dag tidigare sade tjejen i telefonen. Sagt och gjort hem och packa gjorde jag vilket känns väldigt bra. Packade ner underkläder, t-shirts och lite skjortor och byxor så klart. Mest kläder för dessa dagar gäller att planera så jag har de dagar jag ska vara där nere. När det mesta var gjort kröp jag ner i sängen för att dels sova sedan orka med arbetsdagen i morgon. Upp och jobba sedan styrde jag hem hämtade mina grejer och for iväg och hämtade broder vid sitt arbete sedan var vi på väg mot Mariestad.

 
 

Det blev ett stopp för vägarbete men sedan svängde jag av tog en annan väg och susade fram vi kom före alla bilar och vägarbetet med. 1.9 kvar till Mariestad man har kört denna väg så ofta så många gånger. Fram kom vi och parkerade bilen sedan lastade vi ut kilade in på ICA för att köpa Expressen innan vi checkade in på hotellet. Sedan upp på rummet och göra sig klar när vi båda var klara promenerade vi mot Karlsholme folkets park. Denna park som är en av Sveriges finaste när vi kom fram var det en tjej som snackade och höll ett föredrag som var mycket intressant att lyssna till. Sedan tog jan till orden och berättade lite om upplägget och hur de låg till med festivalen vem som skulle göra vad. Sedan bjöds det på grillat en mycket god sallad och en kall öl till det. Ville man sedan ha mer öl fick man betala en slant. Sen skulle de ha dansbands quiz och Jan som ledde detta skojade med mig och min broder att vi fick hålla igen för vi kunde så mycket. Det började bra för vårt lag när så alla låtar var spelade som skrev jag för glatta livet. Vi rättade kupongen och det slutade så fint med att vi vann första pris jan som ledde tävlingen var imponerad att vi fått nitton av nitton. En öl till så fortsatte sen danskvällen. Lite snack med en del arrangörer lite nutid och framtid.

 
 

Sedan började en och en att droppa av så gjorde även jag och broder vi drog oss mot hotellet vilket kändes så skönt efter en heldag. Så gott att klä av sig sedan krypa ner i en varm go säng kikade lite i mobilen innan jag somnade så gott. Nästa morgon ringde alarmet på min mobil 07:30 för vi skulle ta del av äta den goda hotellfrukosten. Lite kort vila efter frukosten innan vi kilade ut på stan för att strosa runt. Vädret var riktigt fint där vi gick runt och bara njöt i solen som stigit upp. Besökte ett loppis där jag fann en skiva med Paul Paljett det kändes såklart kul då han skulle uppträda på torget dagen efter. Tog en massa kort på samma gång där vi knallade runt. Affärerna öppnade på stan så jag gick in och tittade på lite kläder men av det fann jag inget. Så vi gick till en restaurang för att äta vilket smakade mycket gott. Sedan drog vi bort till hotellet med det vi handlat innan vi tog bilen bort till parken för att hälsa banden välkomna. Sannex var redan på plats och höll som bäst på att packa upp sina instrument. Sedan kom Mannerz en stund senare deras sångerska Linn var så strålande glad av att se mig och min broder.

 
 

På andra dansbanan skulle Streaplers och Matz Bladhs spela upp och det var de förstnämnda som kom först. Med sin nya fina buss backade dom in och började lasta ut all utrustning och in på scenen med grejerna. Sedan rullade Lollo in med Matz Bladhs nya stora fina svarta turnébuss. Och det var full aktivitet med att rodda packa upp. Vi stannade kvar en liten stund innan vi drog tillbaks till hotellet för att snygga till oss och klä upp oss. En skön varm dusch och på med kläderna så promenerade vi iväg mot parken. Fram kom vi och redan hade en del dansgäster strömmat till. På med bandet som visade att vi skulle vara där i två dagar. Låt det börja nu tänkte jag. Klockan drog sig mot åtta på kvällen en efter en kom medlemmarna i Streaplers ut och upp på scenen en sista koll så räknade Kjetil in och dansen tog sin början. Just call me lonesome inledde dom med fart och fläkt direkt. Full fart på dansgolvet direkt. Oj, oj hej allesammans sade Kenny vilken start varmt välkomna hit så lugnade dom ner i nästa dans. Vi gick över till andra dansbanan där Mannerz spelade på för fullt och för att halvtimmen senare lämna över scenen till Sannex som fick en rejäl kraftig applåd av publiken. Hej, hej vi heter Sannex vi ska öäka farten sade bandets sångare och även årets sångare Andreas Olsson till publiken. Stunden senare var dansen i full gång och vilken fart alla buggade och det syntes glada leenden överallt. Det bara flöt överallt vi gick bort till Café Holmen där en mycket duktig trubadur vid namn Gunnar Wallmon spelade han har spelat i lite olika dansband förr men är nu ute som trubadur. En öl och sitta och lyssna på honom är mycket trevligt. Många av de arrangörer snackade frågade vad vi tyckte så här långt om kvällen. Den är fin och trivsam svarade jag senare på kvällen skulle också Sveriges fotbollsdamer spela OS final en match de skulle visa på tv:n i parken på lite olika ställen. Vi gick ner till första dansbanan där Matz Bladhs spelade upp en lugn fin låt som Niclas Olén sjöng deras sångare Conny Nilsson var sjuk så han kunde inte vara med tyvärr.

 
 

Vi ska nu med varm hand lämna över till världens bästa Streaplers så syns vi om fyrtiofem minuter här. En, två så var det åter igång detta klassiska Streaplers gunget. Dansgolvet var full proppat av folk som buggade på en herre gick ut för att svalka sig i denna värmen. Kjetil sjöng så fint i Ljus och värme kanske speciellt för alla Norska vänner som var där denna afton. Henrik Göransson drog iväg ett gott gitarr solo. På bana två skulle Sannex ut och campa för nu var det sånt drag på alla överallt. Mariestad ni levererar varje år ni är helt underbara tack sade Andreas. En lugn låt bjöd han sedan på och många myste runt på dansgolvet och dansade så tätt en del gnussade panna mot panna. Det var varmt i lokalen men alla trivdes så fint. Jan gick runt lyssnade av och vara väldigt nöjd han är med i arrangörsstaben. Lollo eller Lars Olof som han heter i Matz Bladhs klämde i med en riktig rökare. Denna fantastiska kväll började så sakta lida mot sitt slut banden spelade sina sista danser och låtar för kvällen. Sedan var det dags att börja packa ihop allt in i bussen med det. Jag och min broder fick kika in i Streaplers nya turnébuss och så fin den var och så skönt man satt där i fåtöljerna. Vi tackade för oss och gick mot hotellet nu skulle det bli skönt krypa ner i sängen och sova.

 
 

Vaknade nästa morgon och steg upp hotellfrukost hägrade och väntade på oss det är alltid lika gott att äta. Efter intagen frukost gick vi ut på stan och kikade runt vi styrde ner mot hamnen för att köpa oss en god Klings glass. Besöker man Mariestad så är en Klings glass ett måste för alla. Vi slog oss ner men fick ganska snabbt tyvärr sällskap av getingar det är många i år. Efter att vi ätit glass och druckit kaffe gick vi till hotellet för att slå in en tavla som jag och min broder gjort till Maria i Blender det är en bild som jag tog på henne förra året som blev så lyckad och fin. Sedan bar det av mot torget där Casanovas höll på för fullt att rigga göra i ordning för dansband på stan även dansare på stan där de skulle dansa på stadens gator skulle börja klockan ett. Vädret var riktigt fint och soligt Paul Sahlin hade också kommit så vi hälsade Paljetten välkommen till Mariestad. Bosse kom med sin bil och sedan startade det nu skulle de dansa på gatorna i stan med musik på flaket så drog det igång. Ett glatt gäng hade samlats bakom bilen för att bugga sig fram på stadens gator. En, två till en låt med Casanovas buggade man sig fram. Tillbaks till torget kom de efter en stund. Jag träffade på min fina vän Mona så jag pratade lite med henne. Framför den fina scenen som de byggt upp buggade man för fullt nu. Klockan drog sig mot två och de andra arrangörerna dök upp Henrik Sethsson tog sin vana trogen ett steg upp på scenen och hälsade alla välkomna. Nu var festen igång på allvar Casanovas inledde med att bjuda på ett par låtar innan grabbarna i Donnez äntrade scenen. Hej så kul så mycket folk sade Donald så körde de igång. Kära publik sade Henrik det är en stor ära att få presentera en idol en man som var stor under sjuttio och åttio talet med glittrig kostym då som nu Paul Paljett varsågod. Till stora kraftiga applåder äntrade han scenen och fick igång publiken direkt. Kul att vara här sade han spontant. Henrik intervjuade honom lite innan han sjöng Ung och evig som han 87 tävlade med i Melodifestivalen. Låter efter är den största den som alla väntat på Guenerina. Alla klappade takten och sjöng med denna låt kunde de texten till.

 

 

Mellan låtarna lottades det ut kryssningar med Birka som de på torget fick tävla om. Så var det åter dags för ett band att äntra scenen de vann en Guldklave och blev framröstade som årets dansband Blender. Med den alltid så leende och fina Maria steg de upp på scenen och fick en rejäl applåd i flera minuter. Vilket mottagande tack kära ni sade Lasse till publiken. Vi ska bjuda på spår från vår senaste skiva så inledde dom och direkt fylldes det framför scenen på torget av dansglada människor. Klapp, klapp många klappade takten. Casanovas steg åter upp på scenen och avslutade allt så vackert med en hyllning till 60 års jubilerande Sven Ingvars där de framförde deras stora hit Byns enda blondin. Jag rös i hela kroppen och tårarna var mycket nära så vackert framfört vilken version. Sedan gick vi till parken för att äta mat och sedan till hotellet för att vila lite innan det åter var dags att klä upp sig och gå till parken för dag nummer två. Förutom redan nämnda band skulle legenderna i Flamingokvintetten spela också det såg jag fram emot de bara älskar jag. Så stort så mycket respekt för Hasse Carlsson som stått sedan 1960 och sjungit alla dessa melodier med Dennis Jarnebrink vid sin sida. När vi steg ut från hotellet duggregnade det lite men vi var så glada på det igen sade vi där vi gick. Vad fina och uppklädda ni är sade de vid entrén då vi kom men vart är hatten frågade alla den är på hotell rummet svarade jag. Har köpt mig en fin hatt som jag trivs så fint i. Kollade spelordningen hur banden skulle spela.
 
 

Flamingo inledde och som de inledde med I den gamla kastanjeallén en av deras största låtar. Så stort så mycket nostalgi över allt. Jag stod vid sidan av scenen och bara rös i hela kroppen det låter helt fantastiskt och bättre än någonsin. Det märktes vad populära Flamingo är det var full fart från start på deras bana. På den andra banan hade Blender med den fina skönsjungande Maria i spetsen tagit plats och det hade fullt ös från start. Maria är en stor stjärna när hon står på scenen och sjunger det strålar om hela henne. Hon är så grym med allt och hon sjunger så varmt innerligt och trovärdigt. Sedan gick Henrik och hans kamrater i Casanovas upp på scenen och bjöd på en massa fart och fläng från scenen. Vilken kung han är Henrik super proffsig ut i fingerspetsarna. Hela Casanovas låter så tajt och så underbara och fullt blev det direkt på dansgolvet då de började spela. Vi gick emellan banorna och njöt av musiken som spelades. Sedan gick vi till Holmen och snackade lite med Bosse, jan och de övriga arrangörerna. De var mycket nöjda med kvällen så här långt.

 
 

En kall öl smakade gott medan Gunnar Wallmon spelade. Så underbart gick sedan och lyssnade på Blender där Maria sjöng Känner liv igen då brast det lite för mig. Detta är så vackert och bland det finaste jag hört. Donnez svängde loss ordentligt på sin bana och Martin Nilsson sjöng med sådan självsäkerhet och kraft. Ola Jonsson som spelat i Black jack och Kindbergs var med de och vickade. Det var ett sådant gott drag och så mycket folk när de spelade. Sen kom Flamingo åter på scenen och att se dessa legender är bland det största. De växlade på slutet och bjöd på en massa sväng. Denna festival började så sakta lida mot slutet och allt har varit så fint och toppen bra. Jan kom förbi och frågade vad vi tyckte om festivalen vilket band har varit bäst frågade han de där sade jag och broder i kör vi pekade på Flamingo. Han höll med oss så smet vi upp och tackade Blender och Casanovas innan vi gick och tackade de andra för en kanon festival. Nu längtar man redan tills nästa år och till hotellet. Vi gick sakta mot hotellet mycket nöjda och glada med denna festival och dag. Avrundade söndagen med en promenad och en glass i hamnen innan vi åkte och shoppade lite. På vägen hem gjorde vi ett litet stopp för att äta och ta lite fina kort. Så varmt och fint var det där när vi promenerade runt. Vill från hjärtat till ALLA rikta ett stort tack för allt ni givit oss två bröder denna helg. TACK för alla minnen allt det fina ni gett oss. Vi längtar redan tills nästa år.

Fridens Mikael.

Kommentera här: