En tur till Filipstad

 

I östra delen av det fina landskapet Värmland vackert belägen i en dalgång mellan sjöarna Lersjön och Daglösen ligger staden Filipstad. Filipstad fick sina stadsprivilegier 6 april 1611 och är i och med det Värmlands tredje äldsta stad, endast Karlstad och Kristinehamn är äldre. Staden är uppkallad efter prins Karl Filip som var son till Karl IX och bror till Gustav II Adolf.

 
 

Filipstad har lyckas bevara en del av de gamla i staden såsom byggnader och andra saker. När man åker till staden kan man lätt parkera bilen sedan strosa runt bland gamla trähus vandra längs med Skillerälven som flyter genom staden. Invid älven sitter Nils Ferlin på sin bänk och blickar ut. Nils som föddes i Karlstad men som i ganska tidig ålder flyttade med familjen till Filipstad. Året var 1908 då han flyttade till staden. Nils var mest känd som en författare och poet men skådespelare hörde också till hans yrke det sistnämnda i en liten skala.

 
 

År 1904 är ett viktigt årtal i Filipstads historia. Då startades nämligen ett bageri, som senare fick namnet Wasabröd och som är världens största knäckebrödsfabrik. Fabriken har alltid haft och har än i dag en stor betydelse för staden, då den är Filipstads största arbetsgivare. Den har verkligen satt staden på kartan.

 
 

Något som Filipstad var bland de första städer i Sverige med var att fira den svenska nationaldagen (Svenska flaggans dag). De börjar på tidig morgon sedan går firandet i ett hela dagen med en rad aktiviteter.  Detta firande har de blivit så kända för och varje år gör de firandet så fint och minnesvärt. Ett annat evenemang som varje år samlar i runda slängar ett hundra femtio tusen människor är Oxhälja marken en marknad som är en av Sveriges största. Med anor från 1600-talet. Det är så mysigt att besöka den eller bara ta en liten tur upp strosa runt sedan måste man köpa en glass kanske slå sig ner hos Nils Ferlin. Det finns en hel del av den fina gamla bebyggelsen kvar i staden med. Något som på senare år blivit mycket populärt och omtyckt är stadens ishockeylag (FIF) och från läktarna vrålar fansen ”Kom igen staen”.

 
 

Filipstad är väl värd ett besök tycker jag. Något som jag också vill slå ett slag för är natursköna Munkeberg där finns Filipstads Bergslags Hembygdsförening som varit verksamma sedan 1922. Under sommaren finns möjlighet att åka dit och fika. Gunde Johansson har också gjort staden vida känd han var en trubadur och visförfattare han skrev bland annat 1948 som Sven Ingvars sjunger om världens första rocklåt ”Torparevisa”. Gunde Johansson står nu staty i stadsparken Filipstad. Statyn invigdes den 6 juni 2011. Konstnär: Henny Kortonoeven Långbans gruvby är en välbevarad industrimiljö med gruvfält och hytta och mineralutställning. Där finns också flertalet utställningar och byggnader att besöka detta är säsongsöppet. Även Lesjöfors museum som är ett arbetslivsmuseum har jag besökt ett flertal gånger det kan jag också varmt rekommendera. Ja som sagt var Filipstad är en stad som har så mycket fint att se, upptäcka och utforska.  Filipstad är en stad jag bara älskar att besöka detta var lite om stadens historia och vad som här finns. Säkert har jag glömt något men valde en del resten får ni själva åka hit och upptäcka.

 
 
Fridens Mikael. 

Kommentera här: