En tur till Ölme kyrka

 
 

En mil utanför Kristinehamn ligger samhället Ölme och en liten bit till så vackert belägen ligger Ölme kyrka. Under sommaren nu i nån veckas tid är den öppen som vägkyrka. Jag och broder bestämde oss för att ta oss en tur dit och kika. Kyrkan har jag besökt förut och den är så enormt vacker. Ölme kyrka är en vitputsad stenkyrka belägen på en kulle omgiven av odlad slätt 2 km väster om samhället Ölme ligger denna fina kyrka. Googlade och fick fram lite fakta om kyrkan.

 
 Kyrkan uppfördes 1787-1788 av byggmästare Gustaf Westman som ersättning för en om- och tillbyggd medeltidskyrka av sten. Den nya kyrkan murades av sten med vitputsade väggar både ut och invändigt som genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkan är byggd med ett rektangulärt långhus med segmentformade utbyggnader såväl i väster som öster, den förra innesluter tornkroppen medan den senare inrymmer koret. 

 

 
 

Vädret var så underbart vackert och fint när jag hämtade broder så for vi iväg. Ut på vägen vi for och ett sånt härligt gott väder det var. Så gott då vi steg ur bilen och promenerade de få metrarna till kyrkan. Läste på en skylt att den skulle öppna klockan två det varom en halvtimme. Då gick vi till Lundholmsparken och tog lite kort den ligger ganska nära kyrkan. Så lummig fin grönska där vi vandrade runt och tog en massa fina bilder.

 

 
 

Slog oss ner en kort stund på en bänk och vilade innan vi gick tillbaka mot kyrkan som nu hade öppnat. Steg in och det var så ljust och fint där inne. Tog lite bilder och slog mig ner en stund satt för mig själv och funderade på livets olika ting. Kollade i en del gamla klippböcker med urklipp och bilder med vårt fotbollslag IFK Ölme. Väldigt intressant att ta del av och läsa. Vår kusin var med på bild då blir man lite stolt. Tog lite fler bilder innan vi båda var nöjda med denna eftermiddag så vi rullade sakta hemåt med bilen. Mycket nöjda med denna lilla tur.

 

Fridens Mikael. 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0