Full fart och drag i bälgen på Bälgspel vid landsvägskanten i Ransäter

 
 

Året var 1972 då den första Bälgspel vid landsvägskanten arrangerades uppe i Ransäter som ligger så naturskönt i vackra Värmland. Bälgspelet arrangeras varje år i andra veckan efter midsommar av Värmlands Dragspelsklubbars Förbund, Hembygdsföreningen i Ransäter och Studiefrämjandet. Platsen är Ransäters hembygdsgård som är belägen i Klarälvdalen ca 5 mil norr om Karlstad. Och sedan ett antal år tillbaka så besöker vi detta arrangemang detta är helt klart en av sommarens höjdpunkter. Efter arbetsdagens slut styrde jag hem för att duscha sedan byta om och göra mig klar för att åka upp till Ransäter.

 
 
 

Sedan for vi iväg här kommer vi vädret var riktigt fint solen sken och det var emellanåt riktigt varmt. Så fin natur det värmländska landskapet bredde ut sig utefter vägen. När vi svängde in så stod där ganska många husvagnar och husbilar på plats. Vädret var strålande gick och köpte mig ett program sedan betalade jag entré nu var det så dags för stämman. Vi kom precis lagom när Rickard Wolff hade börjat sitt program i gropen. Det är en av vårt lands bästa skådespelare men även en duktig sångare och underhållare. Han bjöd oss alla på ett fantastiskt program med sin charm och sång. Mycket och många fina franska sånger bjöd han lyssnarna på.

 
 

Mellan låtarna berättade han om sitt liv sin uppväxt och vi fick följa med på en resa från uppväxten som var mycket intressant att lyssna på. Han bjöd och gjorde ett fantastiskt program för oss alla som lyssnade. Sedan gick jag bort till dansbanan där grabbarna i Holidays höll på att packa upp de skulle spela upp till dans i kväll. Glada blev de alla av att se oss där. Nu var jag så rejält kaffesugen så jag gick mig för att köpa en kopp kaffe.  Så gott att sitta ner dricka kaffe och vart jag än såg och lyssnade så hördes dragspelsmusiken.

 
 

Gick till loge B där var ett norskt gäng i full gång med att spela en hambo. Med sån finess och sådant drag klapp, klapp publiken bara skrek ut sin glädje mellan låtarna. I gropen var det nu dags för en riktig höjdare Lars Karlsson med band han är en mästare på dragspel och det var precis packat fullt till sista plats när han uppträdde. Han fick med sig publiken direkt att både sjunga och klappa takten. Solen stod så högt på himlen och spred sitt ljus över hela Ransäter. Gick runt på logarna och sög in atmosfären och all den underbara musik som spelades.

 
 

Dags för Kils dragspelsklubb att spela upp på dansbana D och det dröjde inte länge förrän det var full fart på dansgolvet. Det bjöd på en välkänd låt Min gitarr med Sven Ingvars ja det var många som spelade deras låtar. Nu var vi alla hungriga så det blev hamburgare för hela slanten gott med lite mat i magen. Vi träffade på Göran från den största sidan då det gäller dansmusik Danslogen. Lite snack med honom så gick vi sedan iväg för att lyssna på Holidays som skulle dra igång dansmusiken. Där var många som väntade ivrigt att få dansa ut på dansgolvet. Så slog klockan nio och Nicklas bakom trummorna räknade in så var dansen igång. På ett fåtal sekunder blev det rejält med folk på dansgolvet och riktigt packat med folk överallt. Hej på er Ransäter nu är vi här igen sade Björn till publiken så kul att spela upp för er här. Ja fyllde Hans i med så kul vi ska öka på farten i nästa dans så ni får bugga loss. Det blev sån fart och det var svårt att stå stilla Björn hoppade runt på scenen och Michael tutade för fullt i sin saxofon. Melin stod bakom sin klaviatur och bara log. Sommaren med dig Helena sjöng Hans till publikens glädje. Vi vandrade vidare till en log där ett par yngre killar och tjejer bjöd på sånt sväng och drag i bälgen. Måste också ge en stor eloge till alla som jobbar med detta som gör denna stämma och festival så fantastisk bra.

 
 

Dags för ännu ett gäng från Norge att spela upp Norrmän kan minsann detta med att spela med sådant sväng i musiken det sitter i blodet. Sedan skulle Lars Karlsson åter spela upp på loge B och där inne var det trångt och så himla varmt men vilken stämning. Innan dess hade ett gäng spelat en hambo med sådan fart Stigge stod med sin fiol och svetten rann av honom. Solen hade gått ner och Holidays tog kvällens paus innan de sedan klev på för att fortsätta spela. Mamma och jag snackade lite med Michael i Holidays som var mycket nöjd med kvällen. En sista runda de sista bilderna innan vi tackade för oss och styrde färden hemåt i natten mycket glada och nöjda med årets stämma. Bock och stort tack för allt som är så proffsigt och bra arrangerat varje år. Man längtar redan tills nästa år.

 
 
Fridens Mikael. 
&nsp; &nsp;Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0