Stora Folkparksdansen i Mariestad 2018

 
 

Tänk vad fort ett år har gått det var inte längesedan som de sista ackorden spelades i Karlsholme folkets park förrän det var dags att börja arbeta och planera årets festival. Det viktiga var att det blev spikat att det skulle bli en festival. At arrangera en så pass stor festival som Stora folkparksdansen är krävs väldigt mycket olika delar som ska gå ihop. En av de viktigaste är förstås något som stavas ekonomi att få det att gå ihop. När så beskedet kom att det blir en festival 2018 började jag och broder i PR byrån som vi kallar det för att spåna och arbeta direkt med att planera med marknadsföreingen av årets festival. Det är mycket jobb men det gillar jag många bitar som ska sättas på plats i det stora pusslet. Nu var så stunden kommen och det var dags att börja packa ner alla saker som skulle med och kläder.

 
 

Tyvärr så blev starten inte vad jag hade önskat mig då min bil krånglade och jag var in till verkstaden där de skulle felsöka felet. Det blev inget roligt resultat men allt löste sig och vi kunde hyra en bil. Hämtade broder så drog vi sen iväg mot Mariestad. Ut på vägen igen vi for och glada var vi att allt löste sig så bra så vi kom iväg. In med lite musik dansbandsmusik i cd spelare i bilen så rullade vi längs vägen. Efter en stunds kärning kom det upp på instrumentpanelen ”trött förare ta en paus och en kaffekopp” lite roligt men lite små irriterad blev jag vart fanns den jag hade ingen kaffekopp till hands tyvärr. Detta dök upp med jämna mellanrum men jag bara körde vidare.

 
 

Stunden senare stod det att läsa Välkommen till sjöstaden Mariestad vi var således framme. Äntligen vi rullade ner till hamnen parkerade bilen. Vi checkade in på hotellet upp med våra grejor sedan stegade vi den korta biten bort till parken karlsholme folkets park. Där var det full aktivitet och Janne kilade runt och fixade han blev så glad av att se mig och broder där. De andra blev också glada av att se oss där.

 
 

Vi skulle så här dagen innan festivalen startade ha lite samkväm äta lite gott ta nån pilsner och bara umgås. Sedan hade jag och broder gjort ett musikquiz tävling. Efter den goda maten så drog vi igång vår tävling. Det var en del kluriga låtar men allt löpte på fint. På mitten vbröt vi för att dricka kaffe och äta en god kaka. Tog en öl till innan vi sakta gick tillbaka mot hamnen och vårt hotell. Men vi strosade ner i hamnen och fann en mysig restaurang som var öppen där vi slog oss ner och jag beställde in en öl till och min bror Markus beställde en cider. Så skönt sitta ner där och bara snacka koppla av och njuta av utsikten och en ljummen fin kväll. När de så stängde så stängde vi med gick till hotellet och kröp ner i varsin varm skön säng. I morgon tänkte jag innan jag somnade så är det dags för festivalen.

 
 

Vaknade nästa dag utvilad och pigg nu vankades det hotell frukost så rysligt gott. Efter en rejäl god frukost gick vi så ner på stan och kollade läget en stund. Det är valtider så de politiska partierna stod och diskuterade försökte nå ut med sitt budskap. Fick en glasskopa av Socialdemokraterna perfekt då slipper jag köpa en. Fick lite fina pins märken och knappar av Vänstern. Flera partier frågade om vi skulle rösta ja självklart sade jag allt utom blått. Lunch intog vi på Buffel som restaurangen hette gott gräddstuvad pytt i panna. Sedan var det så dags att gå till hotellet lite vila och sedan göra oss klara för dansen. När vi kom till parken hade redan Sannex och Expanders anlänt och samtidigt kom så Streaplers och Skåningarna. Det blev en massa snack allt medan banden packade in sina grejer. Det är mycket som behövs för att spela musik sedan var det dags för soundcheck. Halvsju var det så dags för lunch för banden då steg Bosse fram en av arrangörerna. Ja kära band inledde han ni är många som fått fina priser i år Guldklavar i Malung på dansbandsveckan. I stället för skumpa och blommor har vi valt att skänka 5000 kronor från Folkparkerna i väst till Barncancerfonden. Oj, oj, oj hördes bland borde Per i Streaplers tog till orden detta är finare än vår klav. De nöttes av en rejäl applåd från banden.

 
 

Men innan hade jag och broder överraskat uppvaktat Streaplers med en fin gåva dels för att vi älskar de så mycket dels för deras Guldklav som årets album. Vi hade köpt en stor kartong fyllt den med kakor. De blev otroligt rörda och glada vilka grabbar ni är bröder. Det togs bilder innan dansen drog igång. Skåningarna inledde och snabbt fylldes dansgolvet av dansglada människor. Hej Mariestad vad underbart att för första gången få besöka Stora folkparksdansen inledde Joel och att få spela med Streaplers. En lite snabbar dans tog sin början och efter en halvtimme lämnade de över scenen till Streaplers som satte full fart direkt. Svetten lackade i pannan på dansarna. På den andra scenen och Stora jubileumsteatern hade Expanders precis spelat klart vi ska lämna över scen och ljud till våra vänner och kollegor i Sannex ge dom en stor applåd. Till publikens vilda jubel äntrade Andreas och hans bandkollegor i Sannex scenen. Fart direkt och det blev trångt svettigt och varmt ute på dansgolvet. Musik från vår senaste skiva varsågoda så tätt intill en del gnussade det var en god stämning ute på dansgolvet. Andreas Olsson är inte bara en underbar sångare utan även en grymt duktig låtskrivare.

 
 

Tackar sade han till publiken vilken underbar publik ni är att spela för ikväll. Så räknade Micke in till nästa dans det blev en rivig bugg låt med sådan full fart och energi. På den andra banan hade Skåningarna precis lämnat över till Streaplers. Vi ska lugna ner tempot sade Kenny vi ska låta Kjetil bakom trummorna sjunga om spårvagnen hem varsågoda. En slant till trikken hjem kom en av mina absoluta favoritlåtar med Streaplers. Nyligen för ett tag sedan släppte vi en ny skiva Just ikväll är titeln på den här bjuder vi på spår från denna. En skiva som jag i min blogg hyllade så stort. Streaplers har sin historia sitt typiska Streaplers sväng i låtarna. Det var trångt varmt , varmt när Streaplers spelade. På andra banan stod Jan Åke Glavén med sin gitarr och drog iväg ett solo som fick hela publiken att jubla stående ovationer som aldrig ville ge sig. Slutet delade de på scenen bägge bandet både Expanders och Sannex. Skåningarna tog en väldigt lugn fin låt från sin senaste skiva som Joel sjöng med sån stark övertygelse. Roger hängde på sig dragspelet nu ska det bli lite fart i Peppelinos bar varsågoda. En underbar första kväll var på väg mot vägs ände och slut. En sista dans spelade de bägge banden upp. Kenny passade på att tacka Folkparkerna i Väst arrangörerna för den fina gåvan till Barncancerfonden ge de alla en stor applåd. Sedan återstod att spela sista dansen för Streaplers men publiken gav sig inte utan applåderade våldsamt oj, oj sade Kenny ni ska få en låt till på begäran 1997 ska Kjetil få sjunga sedan säger vi tack och god natt.

 
 

Kjetil sjunger med så stark inlevelse och sån känsla i rösten. Varje ton sitter perfekt. På Café Holmen så underhöll Gunnar Vallmon en herre som är en enormt duktig skicklig trubadur en dansbandstrubadur honom gick vi också och lyssnade på. Sedan återstod att packa ner all utrustning. Vi kunde inte vara annat än mycket nöjda med denna fredag. Allt medan banden packade ihop så strosade vi runt snackade med dom och bara njöt andades in atmosfären. Vi tackade för oss och gick sakta mot hotellet lite trötta men väldigt glada. Några timmars sömn så satt vi åter och käkade hotellfrukost mycket, mycket gott var det absolut. Sedan gick vi upp på hotellrummet och vilade en liten stund innan vi gav oss ut på en skön promenad med våra kameror i högsta hugget. Vädret var till en början lite gråmulet men blev sedan finare. Mariestad är en otroligt fin stad med närhet vill vattnet. Vi gick runt i en väldigt vacker och fin park innan vi gick in mot torget där de politiska partierna stod vid sina valstugor och försökte ragga väljare nå ut med sitt budskap. Intressant att lyssna av innan vi gick vidare träffade två goda vänner som vi snackade en hel del med. Sedan sade vi adjö till Christine och Helena. Nu var vi båda hungriga så vi letade oss till en restaurang för att äta. Det fick bli pasta idag som smakade väldigt gott.

 
 

Tillbaka till hotellet var det så dags att börja göra sig klar för ännu en kväll i dansens tecken och arbete för oss bröder. Idag skulle vi säga välkommen till Casanovas, Blender, Donnez och de stora legenderna i Flamingokvintetten. Så stort att se alla dessa band som åker runt vecka efter vecka packar upp och ner däremellan sitter de många mil i sin turnébuss och står på scenen och spelar. Sladdar och kablar, högtalare och en massa instrument. Så kul att åter få träffa alla passade på att ordentligt gratulera Henrik i Casanovas och Maria i Blender som fått varsin guldklav som årets sångare respektive årets sångerska. Klockan drog sig iväg Bosse hälsade alla välkomna och berättade om gåvan till Barncancerfonden OJ utbrast Henrik jag blir varm i hjärtat likaså Maria i Blender detta känner jag så starkt för. Grabbarna i Donnez blev också de väldigt glada. Klockan slog sedan åtta och det var dags att börja spela upp på scenen klev grabbarna legenderna i Flamingokvintetten med Hasse Carlsson i spetsen till publikens stora jubel drog de igång dansen. På typ tio sekunder var dansgolvet full packat det blev trångt och varmt. Douglas denna fantastiske gitarrist spelade så följsamt och så underbart. På den andra banan var det dags för Casanovas På´t igen nu buggar vi Mariestad är ni redo skrek Henrik ja svarade publiken. Det var rejält varmt ett danspar som dansade förbi där jag stod och fotograferade var jag tvungen att applådera.

 
 

Så kom hon på scenen som den fina bedårande prinsessa och ängel sångfågel hon är Maria Persson och hennes grabbar i Blender. De inledde väldigt lugnt och tätt intill dansade alla och bara njöt. Som hon sjunger Maria så rent så klart sjunger hon ut varje bokstav och ton. Men Lasse sjunger också helt underbart som en gud. Hej på er alla i Mariestad är ni redo för dans vi i Donnez är så taggade och rejält laddade här. Vi drar på direkt sade Andy så räknade Kenneth in till första dansen för deras del. Flera låtar från deras senaste hyllade album Grabben från landet kom och bjöd Donnez på. Det var mycket folk även ikväll på plats som svängde runt på dansgolvet. Nu gott folk står de åter på scenen Flamingo ge de en stor applåd. Tack Donnez de kommer tillbaka om fyrtio fem minuter. Så räknade Ulf in bakom trummorna och drog igång igen. Stunden senare sade Dennis nu ska vi spela en låt som Hasse Carlsson skrev 1967 om en flicka som heter Ann lilla Ann. Det gick en rejäl rysning i min kropp. Henrik öste på med Sommar i Sverige ivrigt påhejad av de andra grabbarna i Casanovas. Henrik är en mästare på att sjunga och även skriva musik och texter. In på scenen steg Blender hej, hej då är vi tillbaka . För ett tag sedan släppte vi en ny skiva från den ska vi bjuda på Gambla lite grann en, två, tre så drog de igång med sån rejäl fart. Maria är en stor stjärna som är så gudomlig i allt hon gör på scenen. Det fullkomligt strålar om henne hon är en av vårt lands ja en av världens finaste sångerskor. En snabb dans bytte sin plats med en lugn dans. Olle drog igång en låt med gitarren och de andra bara hängde på Robert spelade så stabilt med sin bas. Flamingokvintetten och Hasse Carlsson sjöng klassiker efter klassiker.

 
 

Klockan den gick Donnez äntrade scenen och skulle avrunda kvällen med fart drog de igång Grabben från landet följt av Goodbye jag drar. Dags så för oss i Donnez att spela kvällens sista dans talade Andy om för publiken.  Vi gick upp och tackade Casanovas och Blender ordentligt. Stod en bra stund och pratade med Maria som är så himla jordnära och trevlig att snacka med. Åter ett konstaterande en kanonkväll till ända vi kan inte vara annat än mycket nöjda vilken festival det varit. Vi tog de sista bilderna innan vi gick mot hotellet. Dagen efter åt vi hotellfrukost för sista gången detta äventyr i Mariestad. Vi tackade Bosse och hans fina hustru Lilly så mycket för allt. Nu hoppas vi allt går i lås och att vi även nästa år får arbeta vidare med festivalen. Stort TACK till alla som gjorde vår vistelse i Mariestad så grym.

Fridens Mikael.

Kommentera här: