Janders bjöd på en fin säsongsavslitning i 60-års jubilerande Skoga Bygdegård!

 

I mitt landskap som jag bor i Värmland så finns ett dansställe vid namn Skoga bygdegård. Och åren som de arrangerat dans där är många nämligen hela sextio så i år hade de ett stort jubileum där då Nils Birgers och Danslaget som återuppstod för denna kväll bjöd på dansmusiken. Det är imponerande och stort att se ett dansställe en bygdegårds fira sextio år. Och länge, länge har jag och min bror prata om att nån gång ska vi åka till Skoga bygdegård på dans. Men alltid så har det kommit något emellan som grusat våra planer. Men förra året (Läs 2014) var vi med ett dansband vid namn Holidays upp till Bergviksparken utanför Söderhamn på ett dansbandsforum. Många band spelade upp men där var också arrangörer och bland annat arrangörerna i Skoga bygdegård. Vi snackade med dom och lovade att komma på en danskväll dit. Och tiden gick men så skulle det äntligen bli av. Anledningen stavas Janders från Umeå. De försöker satsa lite på att komma lite söver över och spela. Nu hade de blivit inbokade på Skoga bygdegårdas säsongsavslutning och nu äntligen skulle jag och min broder åka dit.

 
 

Men först tänkte jag bjuda dig som läsare av min blogg på lite historik om denna bygdegård som då alltså heter Skoga bygdegård.

Året var 1955 då man bestämde sig för att i Skoga bygdegård skulle de anordnas dans och dansas har man gjort där i alla år och nu är man uppe i smått imponerande sextio år. 1972 bildade man en bygdegårdsförening som tog över all verksamhet i huset.  Man har genom årens lopp bryggt om och till renoverat och gjort det till vad det är idag. Nu har man alltså dansat i hela sextio år och man hade i april under stort jubileum för att fira detta. Idag arrangeras bara dans i bygdegården men det är mycket populära danskvällar.

 
 

Vi hade min broder Markus och jag bestämt oss för då det är en bit att köra dit att boka in oss på ett hotell /vandrarhem. Jag frågade en tjejkompis hennes kille som är från Uddeholm och tips på boende så han tog fram på datorn åt mig. (Stort TACK Joakim) sedan ringde jag och bokade in oss där för en natt. Först skulle jag på lördagen arbeta då vi hade öppet hus på jobbet med guidning så de som ville fick komma och se vår verksamhet. När det så var över så gjorde vi ett kort stop tog ut lite pengar köpte dricka och rullade iväg. Solen sken och i bilen satt två glada förväntansfulla bröder.  Dansbandsmusiken snurrade på i bilradion. Körde upp mot Molkom vägen vi åkt så många gånger då vi åkt till fina Upperudslogen på dans. Vi skulle dit nu med men inte på dans bara stanna till och ta lite bilder till vår fan sida vi gjort på Facebook till Upperudslogen. Ja en liten videohälsning inför premiären gjorde vi också.

Så vackert att stanna till där och ängarna låg så vackert vattnet likaså allt var så rogivande och fint. Solen värmde gott på en klarblå himmel. När vi så nådde Uddeholm så styrde vi direkt till hotellet och vandrarhemmet och checkade in. Välkomna hit ska ni till ladan ikväll på Lasse Stefanz var det första kvinnan bakom disken sade. Jag fann mig snabbt neej vi ska till Skoga Bygdegård på dans. Jaha svarade hon lugnt. Hämtade våra väskor och packningen i bilen och letade oss till vårt rum. Så otroligt fint vilken fin dag, utsikt vi hade från vårt rum. Där var också ett bröllopssällskap. Lade mig och vilade lite efter körningen. Sedan blev det dusch och byta om börja duscha och göra sig redo för dansen. Styrde iväg finklädda nu var det så himla kul jag körde rätt först men min bror menade att vi skulle åka åt andra hållet men jag fick som jag ville och fram kom vi. Sista biten var över en smal bro. Svängde in bakom bygdegården och parkerade bilen wow vilket ställe utbrast jag min bror var lika tagen han. Så vackert mitt ute i ingenstans mitt ute på landet ja i skogen låg denna bygdegård där de har dansat i sextio år.

 
 

Vi tog en massa bilder utanför för nu skulle vi minsann dokumentera allt. Vi var ganska tidiga dit vilket i och för sig var bra. Vädret var strålande det enda som störde var att de så klantigt gjort bokat in Lasse Stefanz i Uddeholms ladan och tro mig inget skulle få mig att åka ut och lyssna eller ens vilja se dom live. NEJ vi skulle på dans och det med jämnt. När vi stod utanför och samtalade min bror Markus och jag så kom en av arrangörerna ut Tore Men hej på er grabbar ska ni göra reportage här sade han. Ja svarade jag vi tänkte ta lite bilder och skriva om detta i våra bloggar. Kom in så får ni gå in före alla andra och ni behöver inte betala entrén. Men gud tänkte jag vilka människor vilken värme som strömma emot oss vilken generositet vilken gästvänlighet den var av yppersta världsklass. Stunden senare kom Eva som också var en av arrangörerna och bjöd oss på geléhjärtan och cider oj, oj, oj mitt hjärta fylldes med så mycket värme. Det var precis som att komma hem en annan herre berättade lite om dansernas där hur länge de hållit igång och lite om sextio års jubiléet som de hade.  Så härligt äntligen var vi här tänkte jag när Peder  i Janders dök upp och hälsade glatt på oss bröder så kul att åter träffa er. De andra grabbarna i Janders dök också upp och hälsade glatt. På scen höll deras vikarie denna helg den store musikern en av de allra största inom denna bransch och gren Erik Lihm på att förbereda sig. Han blev så glad att se mig och broder kul att vi har sånt celebert besök här i afton.  En sista koll publiken gav Janders en rejäl applåd innan de började spela en applåd som säkert värmde. Hej på er alla sade Peder bakom sina trummor vad kul att få komma hit för första gången och spela för er. Vi heter Janders vi ska börja denna kväll med lite bugg Säg att du vill och Vi drömmer oss bort fart och fläng direkt så här inledningsvis. Publiken var med direkt, Peder frågade efter första dansen hur volymen var nån ville att de skulle sänka lite vilket det gjorde direkt. Vi ska bjuda på Tårar från himlen och finns det nån annan nu dansade man lugnare. Det märktes att grabbarna hade längtat och väntat på denna kväll.

 
 

En äldre herre bjöd upp sin fru till en dans ett annat par lyssnade en stund innan de styrde ut på dansgolvet. Vilken kväll vi fick oss serverade och många i publiken kände vi igen. Jag var så rörd och tagen av denna fina kväll. Kära publik vi ska presentera grabben ute på kanten han är med oss denna helg och vikarierar han heter Erik Lihm och var med i ett lokalband från Värmland som hette Vikingarna de var ganska stora och bra. Erik småskrattade och log han ska få bjuda på South of the border lite instrumentalt. Sedan Kom stanna kvar nu buggade alla och stämningen var på topp. Alla var så nöjda så även jag vilken kväll. Jag pratade lite mer med arrangörerna och det var så trevligt och fint. Det fanns och var en övervåning dit skulle jag gå upp och titta. När jag kom upp så mötte jag på en av världens mest underbara kvinnor Anette som är arrangör och husmor i Upperudslogen. Fick en rejäl kram av henne Vi berättade för henne att vi gjort en ”Fan sida” Till Upperudslogen för de har ingen sida på FB sedan älskar vi att åka till denna logen om sommaren.

 
 

Snackade med henne om årets säsong som vi längtade till och den trettionde maj är det säsongspremiär där med Micke Ahlgrens. Janders bjöd på Sommaren är kort där efter Kan du hålla dom orden en buggvänlig låt. Denna kväll är en av de allra finaste jag nånsin upplevt då jag varit ute på dans. Dessa människor är så gästvänliga så rara och fina. Tiden gick sakta framåt och de stegade fram och gav alla som arbetade en varsin fin bukett med blommor. Tore och Eva tackade alla som kommit dit under säsongen och dansat vid Skoga Bygdegård. Dansen fortsatte och innan pausen bjöd Janders på Stupid cupid. När sista tonen klingade ut var det dags för paus vi gick upp en våning för att fika. De dukade fram hällde upp kaffe åt mig gav mig en bulle och en liten bakelse tog då fram min plånbok och frågade vad fikat kostade. Det bjuder vi på det kostar inget så gör vi varje danskväll här men kära nån utbrast jag vilken generositet vilken värme och gästvänlighet det här händer bara i Värmland.  Eva upplyste mig om att alla som arbetar här jobbar ideellt inom Skoga bygdegård sedan är allt fika hembakat. Det fanns fika även för allergiker och bullarna var super goda. Jag rördes till tårar av denna värme som jag fick från alla människor här.

 
 

På dansgolvet rullade man ut ett stort långt bord på hjul sedan dukade man fram bord och stolar och bjöd alla på fika. Tog lite kort på detta det var en väldigt vacker syn. Så drog dansen åter igång Hej på er alla sade Peder bakom trummorna vi ska börja med att tacka för fantastiskt gott fika som vi fått i pausen.  Vi ska inleda med Små, små ord efter det Lova mig själv. Dansparen gled ut på dansgolvet och bara njöt. DU vinner igen och Försök inte lura mig nu buggade alla igen. Pratade lite med arrangörerna och var så himla glad för denna kväll. Livet det har varit gott mot mig som Peter Grundström i Thor Göran skrivit bjöd Janders på Mattias sjöng så fint med sin stämma. Nu ska vi spela två låtar som inte behöver någon presentation först Främling sedan Ljus och värme. Detta är två av mina absoluta favoritlåtar. En dam bjöd upp en herre till en dans nu kom en fin stund en av de finaste låtarna som rörde många Jag vill ha en egen måne. Jag tror Ted sitter i himlen och är glad att de spelar och sjunger hans låt. Så fint sjöng Peder bakom sina trummor deras gitarrist hängde på och likaså Erik. Kvällen började så sakteliga gå mot sitt slut denna kväll som varit en av de allra finaste någonsin.  Pratade lite mer med Anette och hon var nu övertygad om att Janders ska få komma till Upperudslogen och spela. Eva var väldigt nöjd med kvällen Tore bara myste. Gick ut tog lite fler bilder innan det var dags för Janders att bjuda på den sista dansen.  Kära publik vi i Janders vill tacka er alla för en oförglömlig kväll som det varit vidare ett extra stort tack till Erik Lihm. Arrangörerna Eva och Tore ska ha all heder för väldigt gott fika all gästvänlighet och allt det fina vi fått. Publiken gav dom en rejäl applåd vi ska avsluta med Save me och sen Rosegarden. Det dansades hejvilt och Peder bankade på sina trummor Erik smekte vant sina tangenter.  Publike stod kvar och klappade taktfast i händerna mer och mer och stampade i golvet. OJ, oj vad underbara ni är tack snälla ni sade Peder vi ska ta en lugn låt Ingen annan ska vi spela för er.

 
 

Jag var väldigt tagen av denna kväll jag fått uppleva. Vi stannade kvar och snackade lite med grabbarna i Janders sedan hjälpte jag och broder Erik att packa ihop hans grejer. När så allt var klart gick jag och tog alla i personalen och arrangörerna i hand och tackade för denna fina kväll som blev till ett fint minne i mitt liv. De frågade om vi var nöjda med kvällen OM vi var svarade jag och en sak vi kommer tillbaka i höst. Kollade så vi inte hade glömt något. Nu var det skönt att ha en liten bit att köra ner till hotellet och sedan klä av sig och krypa ner i en varm go säng.  OCH till er ALLA vill jag skicka en uppmaning åk till Skoga bygdegård på dans. FÖR ett bemötande en gästvänlighet i världsklass, ALLA som arbetar jobbar ideellt och ALLT fikabröd är hembakat och det finns något för alla även de som är allergiker. Tack till alla Janders och Erik Lihm sedan arrangörerna Tore och Eva all personal.

Fridens Mikael.

 

Kommentera här: