En fin föreställning i Björneborgs folkets park Vi älskar Dansbandz

 

Det var längesedan nu man fick åka på ett evenemang i en folkpark. Jag kan inte minnas när jag sist gjorde det. Men utanför min stad Kristinehamn ligger en av Sveriges finaste och mest välskötta folkparker. Björneborgs folkets park.

 
 

Denna vackra park som i Sverige är vida känd och där många storheter har uppträtt. ABBA har publikrekordet. Nu var det dags igen, och en för mig helt ny bekantskap och tjej som jag aldrig hört tals om förut Anna Bromee skulle komma dit. Det är en tjej vars namn jag aldrig hört talas om förut. Vi som älskar dansbandz heter scenprogrammet eller föreställningen.

 
 
 

Anna Bromee är i grunden skådespelare. Nu var det så dags att komma till Björneborg med sin medryckande show som spänner från 50-talet fram till idag.

Lite kort info om Anna Bromee
Anna föddes 1970 i Stockholm och är en svensk skådespelerska, revyartist och manusskribent. Hon har medverkar i en rad antal tv serier och föreställningar. Anna växte upp i Nyköping där hon bland annat med Tess Merkel medverkade i en rad lokala musikaler. Falkenbergsrevyn är också något där Anna har hoppat in.

 
 

Hemma i Sörmland sjöng hon med i dansbandet Haddons. Hon har genom året fått ta emot en rad fina priser och utmärkelser. Bosse Parnevik stipendiet, 2017 belönades hon med Sällskapet Stallfåglarnas Humorpris, Kristallen, Povel Rammels penna och Laila Westersund stipendiet för att nämna några. Med andra ord är det en enormt begåvad och duktig tjej som äntrar scenen i parken.

 

 
 

Vädret var som gjort för en kväll i folkets park. Solen sken och värmde så gott. Vi åkte hela familjen och när vi kom fram var det väldigt många glada leenden och ansikten. Förmodligen som också med tanke på pågående pandemin längtat ut till att både få se och lyssna till live musik.

 
 

När så klockan passerat sju gick Anders Larsson som är den nye föreståndaren fram och hälsade alla välkomna. Anders tog över efter Hans Hilding som i imponerande 29 år var föreståndare i Björneborgs folkets park. Det är mycket tack vare Hans och hans medarbetare som gjort parken så fin och så levande. Han har satt orten Björneborg på sverigekartan.

 
 
 

Så drog det igång Anna fick en stor varm applåd av publiken. Hej och varmt välkomna vilken underbar kväll, vilken fin park berömde hon direkt. Hon körde igång med att spela och sjunga en låt som blivit framröstad som en av de största och populäraste dansbandslåtar Black Jacks Inget stoppar oss nu. Den är så glad så positiv och medryckande. Scenen hade pyntats med gamla skivomslag och även en del nya med. En gammal grammofonspelare fanns där också.

 
 

Vi åkte tillbaka till året 1956 I Segmon folkets hus i Värmland gjorde en grupp sin allra första spelning. Gruppen hette Sven Ingvars med sångaren Sven Erik Magnusson. Publiken klappade takten och sjöng med. På en tv visade hon småroliga inslag och en massa gamla dansbandskort, orkesterkort. Snabbt byte hon om och började berätta om kläderna. Varför var man klädd på detta vis.

 
 
 

Jo det skulle vara fantasikläder som man inte har till vardags. Allt för att göra avdrag hos skatteverket. Det ena mer färggladare än det andra och en massa olika pastellfärger. En del var handbroderat. Alice Babs startade sin karriär med att sjunga i dansorkester då var musiken lite mer åt sving. Det märktes vilket superproffs Anna var på scenen. Så vant rörde hon sig.

 
 

Ja inte långt härifrån i Karlskoga föddes ett band som fick namnet Sten & Stanley och i Arvika några som kallades sig för Jicoo´s and the Wikings. Det bytte sedan namn och blev Vikingarna. Det var en medryckande föreställning och show. Hon berättade om varför nästan alla dansband ska ha et Z med i orkesternamnet. I en liten by utanför Kristianstad som heter Gärds Köpinge var det två tvillingar som hette Hasse och Lasse Sigfridsson. Det var vid den aktuella tiden 14 år det skulle starta ett dansband och behövde en trumslagare. Någon hade för de berättat att det flyttat en 12 årig grabb till byn han kunde minsann slå på grytlock. Den 12-åriga grabben hette Olle Jönsson och där och då föddes Lasse Stefanz.

 

 
 

På Sommarlust i Kristianstad skulle de spela. Arrangören hängde upp bokstäver på en tavla vilka som spelade. Men bokstaven S tog slut varpå han satte dit ett Z på slutet. Där föddes Z som alla dansband sedan skulle med i sitt orkesternamn. Mera Sven Ingvars börja om från början. Hon visade upp på tv:n gamla kort och ett som är så fascinerande som man bara älskar så är det Gert Jonnys de var främst verksamma på 70-talet. Bandet har numera uppnått kultstatus. Bilder, kort på bandet säljs i utlandet för jättemycket pengar.

 
 

Anna fortsatte i samma härliga medryckande tempo. Så dök ett kort på Bohnus upp där medlemmarna stod och höll tulpaner för det heligaste. De hade nämligen inga kläder på sig. Anna ringde upp kapellmästaren Hans Östh som fick svara på detta. Det var ett roligt inslag i showen. Så kom det nya Arvingarna, Barbados. Men de gamla fick sig en fin hyllning Flamingokvintetten och mina stora idoler Streaplers. Hon försvann bakom bytte om kom ut och drog av en riktigt fartfylld låt. Hon gjorde en mästerlig tolkning när hon imiterade Eva Dahlgren det var så äkta så likt originalet.  Hon visade även en bild på ett dansband som kunde ha hetat Glennz från Göteborg med Glenn Strömberg och Glenn Hysén. Hon berättade om ett dansband som skulle kunna ha blivit verklighet Ztefan & Kristerz där hon så fyndigt syftade på vår statsminister Stefan Löfven och Christer Sjögren. Publiken satt och bara njöt av denna fina kväll. Från Hönefoss utanför Umeå kom giganterna i Max Fenders Vi går hem till Max spelades upp.

Sedan berättade Anna om ett dansställe utanför Falkenberg som hette Cortina där skulle JIgs spela upp till dans. Inget konstigt med det men anmärkningsvärt var att i pausen skulle ett band från Australien uppträda ACDC hette dom med en viss Angus Young i skoluniform. JIgs tog sin paus gick för att fika. Då drog ACDC igång med högsta volym och mer än hälften av publiken gick hem. Idag är denna spelning kultförklarad sade Anna från scenen.

 
 
 

En ljummen vind svepte in och denna fina show började nå sitt slut. När Anna gjorde sista låten och tackade publiken reste sig alla upp och gav henne stående ovationer. En gång till, en gång till började eka ut över parken. Självklart blev det ett extranummer. Efteråt gick vi fram för att tacka för en fantastisk mycket fin föreställning. Hon blev så glad att träffa på oss. Vi tog de sista bilderna. Hon frågade vad vi tyckte. Perfekt längd svarade jag direkt och du har på ett bra sätt fått med allt. Det var inget som vi saknade. Föreståndaren Anders kom förbi och jag tackade honom ordentligt. Vilket fint lyckat evenemang i parken. Glada och nöjda vandrade alla hemåt i den fina kvällen. Jag säger på återseende en annan gång Björneborgs folkets park.

Fridens Mikael.