Fastingen, matmarknad i ett strålande solsken

 
 

Så var stunden och helgen kommen den som infinner sig i slutet av maj månad. Nu var det några år sedan man kunde arrangera Fastingsmarknaden här i Kristinehamn. Denna marknad med en lång, riktigt lång tradition och historia bakom sig. Brukar alltid ligga och vara sista helgen i maj månad. Det är en folkfest i dagarna tre med tivoli, karuseller, marknadsknallar lite underhållning och en del föreningar som visar upp sig. Under torsdagen arrangeras det populära motionsloppet Harsprånget. Det är med andra ord en helg fylld med aktiviteter.

 
 

Men som om inte det vore nog så i kvarteret Vågen arrangerades en matmarknad. Sista lördagen i varje månad arrangeras den i kvarteret Vågen. Det är Henrik som driver som butik Retrovågen som är en av initiativtagarna till denna mycket trevliga matmarknad och loppis. På innergården står de och säljer diverse olika goda produkter att äta men det finns även en del som säljer lite loppis grejer.

 
 

Lite kort historik om Fastingen.

Marknaden överflyttades till Kristinehamn från Karlstad 1686. Där samlades köpmännen från Göteborg, bruksägarna från Värmland och Dalsland, bergsmännen från Färnebo och allmogen från de omgivande bygderna. Där avslutades de affärer som blev bestämmande för det påföljande årets priser och konjunkturer på järnmarknaden. Köpmännen köpte järn i förskott efter uppgjorda priser för nästkommande år med bestämda priser per enhet, så kallade förlag. Klarade inte bruksägarna ekonomin, eller gjorde felaktiga kalkyler, gjorde de konkurs vilket inte var ovanligt. Vanligtvis övertog då köpmännen bruket, eller försålde det. Järnkontoret deltog i affärerna för att stödja bruksägarna. Under avregleringen på 1860-talet kom dess egentliga betydelse att försvinna och den upphörde 1903.

Marknaden innebar också ett nöjesliv, som fortsatt intill nutid i det som kallas för Fastingen.

 
 

Jag steg som alltid upp tidigt för att ta min medicin och äta frukost. Så gött att sitta och lyssna på Ring så spelar vi på radion. Tog en dusch sen och klädde på mig. Blev en skön promenad ner till staden eller byn som jag säger lite skämtsamt. Skulle först göra ett besök på Djurskyddets stor loppis. Det var inte mycket där som föll mig i smaken eller jag hittade inget speciellt där så jag gick vidare ner mot staden. Tog sikte på matmarknaden. Det var mycket knallar som stod där och sålde lite av varje. Mycket folk var på plats och strosade runt. Där fanns en hel del att välja på. Ostkaka sedan honung till goda drycker.

 
 

Träffade en god vän Lars som stod och sålde korv mä bröd och kaffe. Riktigt gött så jag köpte mig en korv med bröd och en kopp kaffe. Kul att se så pass mycket folk ute på staden. Stod en stund och pratade med Lars innan jag gick in till Henriks butik och köpte mig lite god päron dryck med mig hem. Enbackens musteri i Värmland. Gick vidare på stan och mötte min bror. Tog lite bilder och lyssnade på ett band som spelade. Riktigt bra spelade de Proud Mary det funkar alltid med Creedence musik.

 
 

Nu började magen göra sig på mind den var hungrig så vi gick för att äta lunch. Det blev en plankstek som smakade mycket gott. En sista sväng på stan så var vi nöjda med dagen och begav oss hemåt. Väldigt trevligt när det händer något i Kristinehamn. Kul också att se så pass mycket folk ute på gator och torg.

 
 
Fridens Mikael.