I huvudet på en filatelist med ett enkelt ord en frimärkssamlare



Säger jag ordet ”Filatelist” Så är det kanske många som kliar sig i huvudet tänker en och två gånger vad är nu detta för yrke medan andra lätt som en plätt snabbt säger en frimärkssamlare. Just det jag är en frimärkssamlare enkelt förklarat. Jag samlar alltså frimärken, filateli, men även gamla vykort från min hemstad Kristinehamn. Jag minns inte exakt hur gammal jag var när jag började mitt frimärkssamlande men jag var ung så långt minns jag. Minns också hur jag satt hemma hos min farmor och försökte på hennes vykort riva loss frimärkena med blandat resultat ofta gick de sönder. Med åren och tiden har mitt samlande ökat och jag har idag ganska många frimärken av varierande art och klass. Tänkte för dig som läsare beskriva en av mina största hobbys som jag har. Det första man bör och köper när man ska samla frimärken är ett insticksalbum ett album att sätta frimärkena i till det behöver man också en pincett. Det finns så många olika metoder och sätt att samla frimärken på.



Man köper i regel en startsats om man ska börja samla frimärken. Insticksalbum och pincett förstoringsglas är också bra att ha med. Det finns många olika områden att samla om man väljer att samla ett visst land man kan motiv samla då samlar man frimärken med djur, eller sport frimärken man samlar helt enkelt motiv inom ett visst område. Jag har valt lite olika vägar i mitt samlande hembygdsfilateli ortstämplar från mitt landskap Värmland. Det är en process och jakt på att finna stämplar orter och platser som man inte har. Sedan vill man ha en så fin stämpel som möjligt det som delas in och man säger ofta att det är en prakt eller lyx stämpel när den är mitt på frimärket. Det finns så många olika sätt att samla och göra.


När man samlar bör man tänka på några saker.
Album:
Något man bör tänka på när man börjar samla frimärken är att man ska förvara frimärkena på ett bra sätt. Ett bra sätt är att samla frimärken i ett insticksalbum, det är ett album med fickor som har plats för frimärken. Dessa går att köpa hos frimärkshandlare eller från Posten och kostar runt en hundralapp. Det går givetvis att förvara på andra sätt men frimärken är ganska ömtåliga och för att skydda dem bra är det bäst att ha dem i ett album, dessutom är det lätt att bläddra runt bland alla frimärken.
Pincett:
När man handhar frimärken är det lätt att skada tänderna, därför kan det vara en bra idé att alltid ha en pincett med. Med en pincett kan man enklare plocka upp frimärkena ur albumen och kika på dem, utan att vara rädd för att skada något. Dessutom är det lätt att skita ner frimärket om man inte hela tiden har rena fingrar. En pincett är ett måste för alla vi som är intresserade av att samla frimärken.
Fastsättare:
Vill man visa upp sina frimärken på ett pappersark ska man vara lite försiktig. Det finns fastsättare speciellt för att kunna fästa frimärken, använd helst inte ett vanligt papper eftersom det viker sig ganska lätt. Använd då istället tjockare papper som är mer hållbart.
Fastsättare lämnar ett litet avtryck efter sig i gummeringen på ett postfriskt frimärke och det är helst något man vill undvika. Frimärket är inte bara vad som finns på framsidan, bak där klistret sitter kan berätta en hel del, i det fall klistret bak är intakt visar det att frimärket inte alls är använt och det uppskattas. Skulle man råka skada gummeringen på ett annars värdefullt frimärke faller värdet ofta ganska snabbt.
Många som samlar frimärken använder fastsättare även om det finns en risk att skada gummeringen, det gäller bara att vara försiktig och inte ta lös och satta fast frimärket flera gånger.




Frimärken är väldigt små, motiven på frimärkena är som väldigt små tavlor och det kan ibland vara svårt att se alla vackra detaljer. Alla som samlar på frimärken bör ha ett förstoringsglas för att kunna ta del av alla detaljer som man har i sin frimärkssamling. Med förstoringsglas går det också bättre att se i vilket skick frimärket är, det är givetvis bra att veta om man till exempel är ute efter att köpa frimärken, så att man får den kvalitet man var ute efter.
Frimärkskataloger:
För den som är verkligt intresserad i frimärken är det nästan ett måste att någon gång skaffa en frimärkskatalog. Eftersom det finns så många olika frimärken är det omöjligt att hålla koll på alla själv, det finns Svenska kataloger som listar alla de frimärken vi har i Norden. Om man samlar Svenska frimärken kan man då se exakt vilken typ av frimärken man har, vilken upplaga av frimärket osv.
För den som är verkligt intresserad i frimärken är det nästan ett måste att någon gång skaffa en frimärkskatalog. Eftersom det finns så många olika frimärken är det omöjligt att hålla koll på alla själv, det finns Svenska kataloger som listar alla de frimärken vi har i Norden. Om man samlar Svenska frimärken kan man då se exakt vilken typ av frimärken man har, vilken upplaga av frimärket osv.
Skulle det vara så att man samlar frimärken som inte bara är från Sverige finns andra kataloger, tyvärr inte på Svenska men det går för det mesta bra ändå. I Tyskland är frimärkssamlande också en stor hobby, där finns en katalog som heter Michel som har information om frimärken från en massa olika länder.
Just detta var lite tankar och funderingar i huvudet på en filatelist med ett enkelt ord en frimärkssamlare. Kommer längre fram lägga in fler inlägg om hur det är att vara en filatelist.
Fridens Mikael.