Konsert med Sven Ingvars på Sandgrundsudden

 
 

Åren är många dels som Sven Ingvars varit verksamma som grupp och dels som de spelat på Sandgrundsudden i Karlstad. Året var 1956 och platsen var Slottsbron där lades de första grunderna till vad som skulle komma att bli ett av Sveriges största och mest folkkära band och grupper. De som bildade Sven Ingvars var Sven Svärd, Ingvar Karlsson, och Sven Erik Magnusson som då var väldigt ung. Första spelningen ägde rum på en SSU dans i Segmons folkets hus och ja resten är historia. Den 22 mars 2017 nåddes vi alla av det tragiska beskedet att Sven – Erik Magnusson lämnat oss alla i en djup sorg och saknad efter en längre tids sjukdom. Sverige hade mist en av de allra största. Och för över trettio år sedan föddes en idé att Sven Ingvars skulle spela upp göra en spelning på Sandgrundsudden i Karlstad. Efter Sven – Eriks död visste ingen vad som nu skulle hända. Hans enormt duktige son Oscar Magnusson bestämde sig för att tillsammans med övriga bandmedlemmar att fortsätta spela att föra arvet vidare. Nu var det tolv år sedan sist de spelade på Sandgrundsudden så det var ett laddar band som skulle äntra scenen.

 
 

Vädret var ljuvligt och helt fantastiskt strålande solsken en klarblå himmel och uppemot 30 graders värme. Jag och far och mor drog iväg mot Karlstad. Broder var redan där fast på ett möte så han skulle komma till Sandgrundsudden. Oj, oj, oj vilken trafik i Karlstad det var bilar och folk överallt men samtidigt var det student bal. Före Sven Ingvars skulle tävlingen P4 nästa gå av stapel. Där skulle min fina vän Fredrik Myrer vara med och tävla Frippe som han kallas för. Han vann inte men tjejen som vann hade en fantastisk stämma.

 
 

Världens bästa och mest underara programledare från radio Värmland Sara Johansson ledde tävlingen. Hon har en underbar röst riktig äkta bred värmländska. Sven Ingvars och Sven Erik Magnusson är det största favoriterna så många låtar som man bara älskar och alla hits som man säger från sextiotalet. Nu skulle Oscar Magnusson tillsammans med sina medmusikanter kliva upp på Sandgrundsuddens scen och bjuda på en konsert. Det var 12 år sedan sist så detta var efterlängtat och folk i massor strömmade till. Udden var full med folk överallt i vattnet låg massa båtar och på andra sidan stod också folk i stora skaror. Så var tiden inne Konferencieren hälsade alla välkomna förklarade att detta är en sommarkonsert. Innan Sven Ingvars hyllade man en massa olika idrottsutövare som vunnit SM Guld och fina medaljer. Så steg jublet in på scenen kom Sven Ingvars och sist Oscar Magnusson. Nu skulle vi alla på plats bjudas på en fantastisk musikalisk resa.

 
 

De inledde lite lugnt och spelade många fina låtar bland en favorit jag har En prästkrage i min hand alla klappade i händerna de sjöng och dansade alla kunde texterna.  Karlstad , Karlstad vilken underbar kväll himlen är blå och där uppe nånstans sitter pappa och tittar på er alla sade Oscar. Sekunden senare drog de igång en ny klassiker. Bakom på scenen kom det upp stora olika bilder i form av ett fantastiskt bildspel med bilder genom åren. Jag har sett miss Grekland jag har mött miss Kina nästan alla världens misser har jag mött. För lilla söta fröken fräken ifrån Fryken sjöng Oscar och alla bara hängde på. Det blev rena allsången tusen tack kära publik. När jag var 13 kanske 14 år sade Oscar satt jag hemma i vardagsrummet och vände och vred på en låt och text jag sjöng ute i hallen stod pappa. Så kom han in det där blir fantastiskt bra det får du sjunga på Udden. Så kom en av Sven Ingvars största och finaste låtar Anita. På min kind kände jag en tår så rörande och fint.

 
 

Sedan kom det upp stora bilder på Ingvar Karlsson kan ni tänka er att denna man nyligen fyllt hela åttio år sade Oscar. Det är en stor ära att välkomna in Ingvar Karlsson på scen. Jublet steg och visste inga gränser alla skrek och klappade i händerna. Han hade sin röda Fender på sig stunden senare drog de igång en riktig tung version av Min gitarr. Så stort att se denne man Ingvar stå och rocka loss med de andra i Ingvars. Efter gitarren fortsatte de med Jag ringer på fredag allt till publikens jubel. Emellanåt kom det lite Fröding. Det radades upp klassiker de flesta i en ny kostym. Nu ska vi ta er med till äkta svensk folkpark förklarade Oscar Kristina från Wilhelmina kom. Ingvar återvände in på scenen denna gång med sitt dragspel. Temperaturen steg och så även värmen oj, oj vilken kväll sade Oscar. Börja om från början börja om på nytt Oscar tystnade och lät publiken ta över sången. Konserten gick mot slutet vi har haft en lång intensiv sms kontakt sade Oscar mina vänner varmt välkomna in på scenen Thomas Andersson Wij nu stegrade jublet enormt. Han ska få bjuda på den låt han sjöng i Så mycket bättre. När solen färgar juninatten så magiskt vackert.  Sedan sjöng Oscar Så många mil så många år då kom tårarna på många i publiken.

 
 

Han sjunger detta så värdigt så berörande fint. Mitt i låten kom så även Sven Eriks röst in. En blytung version av Torparrock där mellansnacket inte behövs det är så klassiskt denna låt skrevs inte i Karlstad och inte Grums fortsatte Oscar utan i Filipstad. Ingvar var åter på scenen likaså Thomas och nu gungade hela udden. Vilken väll så mycket värme , kärlek som spridit sig rakt ut till publiken. TACK Oscar TACK Sven Ingvars så värdigt så kärleksfullt och vackert spelat. Efter extranummer var kvällen över och glada vandrade alla hemåt i denna ljuva fina sommarnatt. Detta var så hjärtskärande och fint. Staffan Ernestam är för övrigt en lysande musiker och gitarrist.

Fridens Mikael.

 

   

Kommentera här: