Nationaldagsfirande i Filipstad

 
 

En fin riktig fin tradition jag har och haft i många års tid är att åka upp till Filipstad och fira den Sveriges nationaldag Svenska flaggans dag. Filipstad var tidigt ute och starkt profilerade sig som en av få svenska kommuner som på allvar gjorde ett riktigt stort nationaldagsfirande. Vid tidig gryning på morgonen börjar firandet sedan brukar alla förskolebarn och skolelever marschera genom staden till torget där de släpper upp ett stort hav av blågula balonger. Nämnas ska självklart FIS göras det är företagarna i samverkan som tillsammans gör detta firande så högtidligt och fint. Hasse Nordlund brukar leda allt med den äran och med varm hand och stort hjärta lotsa besökarna och människorna genom dagens olika programpunkter.

 
 

I år skulle Filipstad få riktigt celebert besök när det gäller underhållningen av ingen mindre än Sofia Källgren. Hon har en av världens finaste sångröster. Steg upp tidigt hemma bryggde på kaffe och åt lite frukost gjorde mig sedan klar klädde upp mig och styrde hemåt för att hämta min broder och mor som skulle följa med upp. Innan vi åkte upp åkte vi till hembygdsgården för att titta på gamla bilar dt var några bilar där trevligt var det en korv med bröd köpte vi innan vi styrde vidare tankade sedan var vi på väg mot Filipstad. Fint vackert väder Sverige och sommaren från sin bästa sida. Parkerade bilen då gick vi direkt till Köket som restaurangen heter. Där åt vi en fantastik middag sedan bar det av mot torget.

 
 

Där hade det redan samlats en hel del människor. Förberedelserna var i full gång. Lottakåren , politikerna skulle stå och servera bjuda på kaffe och en nationaldagsbakelse. Jag har aldrig sett en så lång kö till ett serveringstält. Mycket gott smakade det TACK Filipstad. Klockan drog sig mot tre och Hasse steg upp för att hälsa alla välkomna men mest hälsade han välkommen till eftermiddagens artist hon har en gudabenådad sångröst hon är en av de finaste och bästa i Sverige fortsatte han. Ge en stor applåd till Sofia Källgren hon steg in på scenen med sin medmusikant och fick en lång rejäl kraftfull varm applåd. Hej Filipstad vilket underbart mottagande vilken dag. Där upp är en stor lampa en stor gul sol som sprider värme på denna vackra dag fortsatte hon. Så underbart att få komma hit och fira tillsammans med er. Detta är en speciell fin dag och vilken värme och kärlek ni alla utstrålar och ger här.

 
 

Hon presenterade sin vän en tjej som skulle kompa henne. Ja det var faktiskt en han som skulle ha suttit där men han ringde i morse 39 graders feber. Vi kommer blanda och ge i lite olika stilar förklarade hon innan hon sjöng den första låten. Jag satt och rös  hela kroppen vilken röst denna tjejen har. Filmmusik bjöds det på. Sofia berättade att hon jobbat en hel del med Robert Wells bland annat har vi varit i Kina och både spelat och sjungit. Hon pratade så varmt så fint mellan låtarna om det fina landet Sverige. Hon hyllade en av vårt lands allra största Astrid Lindgren genom att sjunga Mio min Mio då kom det tårar längs mina kinder detta var så fantastiskt vackert. Skönheten och odjuret har hon också gjort där jag var skönheten och Tommy Körberg odjuret. Hon sjöng så håret reste sig på kroppen. Nu ska vi bjuda på den sista melodin. Efteråt ställde sig hela publiken upp och gav henne stående ovationer. Efter extranummer tackade hon för sig. Hon sjöng Ted Gärdestad så vackert som bara hon kan göra. Sedan tackade hon för sig. Halv fem skulle Slottsbrons musikkår och drillflickorna marschera genom Filipstad till torget. Det är också ett stående inslag de brukar vara med varje år och det är lika fint varje gång. De spelade och bjöd på ett par Sven Ingvars ltar bland annat så sjöng alla Sveriges nationalsång.  Hasse hade bytt om nu var det dags för det högtidliga firandet. Årets företagare delades ut och talet skötte en ung kille så vackert och fint. Han inledde med att prata om saknaden efter sin pappa. Han har nyligen köpt Storhöjden. En rad olika stipendium delades ut.

 
 

Vi började känna oss nöjda med denna dag och firandet. Åter vill jag från hjärtat rikta ett stort tack till Filipstad där alla hjälps åt och gör denna dag så speciell och så fin. Tog de sista bilderna och styrde sedan sakta hemåt. Då var solen på väg ner bakom björkarna och tallarna.

Fridens Mikael.

 

Kommentera här: