Jannez 40 år i Brunnsparken Örebro

 
 

Jannez 40 år i Brunnsparken Örebro smaka på den ni kära bloggläsare. Ja som titeln antyder stämmer detta. För att backa bandet så året var 1976 då några grabbar i Jämtlands län närmare bestämt Laxsjö bestämde sig för att starta ett dansband. De började så smått att traggla igång repetera och öva in låtar. Och i april månad 76 gjorde bandet sin första spelning där och då blev det startskottet på ett av vårt lands mest älskade dansband. I skrivande stund har bandet funnits i över fantastiska fyrtio år. Glädjande är två originalmedlemmar kvar i orkestern Jan Oscarsson och Peo Gruvelgård de kompletteras med trumslagare Torgny ”Togge” Sundqvist och Ola Jonsson som sjunger och spelar bas. Nu var det så dags att slå på stora trumman och fira. Ja fira att det i år är hela fyrtio år sedan de första gången spelade på dansstället Brunnsparken i Örebro. Året var 1979 och allt sedan dess har grabbarna flera gånger varje år spelat upp till dans i parken. Jannez är ett unikum i svensk musikhistoria de är pionjärer ja legender. De har målmedvetet och så både starkt och säkert skapat sig en helt egen profil och genom alla år spelat sig till en riktigt stor trogen skara fans.

 
 

Det fantastiska är att de var fyra grabbar väldigt unga runt 12-13 års ålder som bildade dansbandet Jannez. Och sedan kom det en femte medlem som i början av åttiotalet slutade och allt sedan dess var det dessa fyra grabbar. Vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år satte de sig i turnébussen för att styra kors och tvärs i vårt avlånga land och spela upp till dans. I mina ögon är de sådana hjältar de är så enormt fantastiska att spela. Nu skulle ett av mellan Sveriges största dansställen Brunnsparken i Örebro ställa till med jubileum för att fira att det är hela fyrtio år sedan Jannez spelade första gången i parken. Ewa som arbetar i parken och i styrelsen hade fått höra talas om min bror Markus. Att han bland annat samlar på orkesterkort även vinylskivor. Hon frågade om inte han kunde plocka ihop lite gamla kort och ta med så skulle de göra en liten utställning.

 
 

Grabbarna i Jannez hade rotat tagit med lite gamla affischer och kort även de. Gamla spelplaner gick att beskåda från slutet av sjuttio talet. Det fanns bland kort från deras första spelning och en hel del annat med. VI stannade till eller gick in på ICA och köpte en stor fin chokladask till grabbarna i Jannez. De blev så glada för den asken. Lite snack innan det var dags för de att äntra scenen och börja spela. En sista koll alla var redo så räknade Togge in bakom trummorna. Det blev en fartfylld rivig bugg låt direkt som Peo sjöng. Sedan var det så dags för wait a minute vilken skön start på denna danskväll och jubileum. Oj, oj, oj var fullt dansgolvet blev där blev det riktigt trångt och folk bara vällde in fler och fler. Å herre publiken gick fullkomligt i spin vilket sanslöst drag oj , oj det är makalöst. Örebro mår ni bra ropade Tobbe till publiken och fick ett rungande ja tillbaka som svar.

 
 

Dags nu för Ola att lugna ner på både tempo och farten. Det behövdeas efter denna inledning. Så mjukt så fint utan att anstränga eller pressa sin sångröst sjunger Ola. Dags att åter skruva upp farten Örebro är ni redo ja skrek publiken. Sweet little Lisa sjöng Peo för allt var rösten höll. Publiken stod efter varje dans och bara klappade i händerna. Hop jump girl fortsatte i samma härliga tempo. Ett danspar stannade upp torkade svetten ur pannan. Vilka underbara grabbar att bjuda på sig själva. Dags nu för Ola att lugna ner det hela sjunga en fin ballad berättade Togge. Låt mig bara vakna varsågoda. Så steg delar av personalen och de som styr på Brunnsparken upp på scenen en tjej höll ett väldigt varmt innerligt fint berörande tal till Jannez. I fyrtio år ni spelat här under alla dessa år har drygt trettio tusen människor dansat till Jannez. Applåder och visslingar och publikens jubel. Grabbarna fick varsitt glas med något gott i medan publiken hurrade för Jan, Peo, Ola och Togge. Jan såg väldigt rörd och tagen ut. Tack ni fantastiska publik stammade han fram. Vilken enorm glädje ni skänker. Ni är det finaste som finns fortsatte Togge. Ge personalen en rejäl applåd för det fina jobb de lägger ner.

 
 

Dags så att spela vidare Kansas city ska Ola för er få sjunga. Sedan tog Peo över och sjöng Boppers faller som en sten. Ett av de bästa dansbanden var utan tvekan Sound Express från Mariestad om inte annat så har de gjort en av de bästa dansbands skivorna nånsin Vi är vi finns. Dags nu för en låt som heter Änglar i snön. Precis innan kvällens paus så var det dags för lite gammal tjoa, gammal dans oj, oj, oj vilken magiks stämning. Det blev så fart ute på dansgolvet. Peo och Ola svängde för allt vad bälgen höll med sina dragspel. Om ni vrålar riktigt mycket kommer det en snoa förklarade Togge. Pariserpolka fick avsluta första setet. Då hade jag och min bror Markus redan gått och fikat. Det märktes också att det var sjuttiotals tema över denna danskväll personalen hade pyntat gjort iordning så fint. Så stod de åter på scenen stärkta av allt det goda de blivit bjudna på i pausen.

 
 

Örebro är ni redo frågade Togge och fick ett rungande ja tillbaka. Det blev bugg direkt ingen idé att spara på krutet. Nu ska det bli jannez musik minsann sade Togge eller Torgny som han egentligen heter. Jag ser en stjärna lysa klart hette låten. Jag rös på i hela kroppen ville fälla en tår. Vad fantastiskt Jannez spelar. Ja sade Togge under alla år vi spelat här har vi alltid spelar etthundra provcent live de ni kära publik. Åh publiken var fullkomligt i extas. Tusen eldar, Jerry Williams var med på ett hörn. Mary Ann där fick Togge göra skäl för lönen han bankade totalt på trummorna. Mera från Sound Express Felicia förlåt lugnade ner det hela. Dags att öka på farten igen Bedroom queen varsågoda publiken är ni redo Örebro drog de igång igen ja skrek publiken tillbaka. Vilken fin kväll Jannez gav oss alla. Så fint att se samspelet på scen mellan Jan och Peo så många år de stått sida vid sida på scenen. Togge höll stadigt takten bakom sina trummor. Dags att höja farten rejält sade Togge till publiken farbror Peo ska få bjuda på 55 Ford.

 
 

Hela dansgolvet i Brunnsparken fullkomligt gungade. 55 Ford sjöng Peo Ola svängde loss hoppade ut bland publiken och drog ett fräckt bas solo som gav tyngden i låten. Musik signerad Bon Jovi kom sedan. Ola tog över och sjöng nästa låt. När man har det så här trevligt går en kväll alldeles för fort dags att spela kvällens sista dans förklarade Togge men innan dess måste vi från våra hjärtan tacka Brunnsparken, personalen som gjort ett fantastiskt jobb. Vilken kanonkväll med allt de servat och givit oss. Ni otroligt underbara publik ni är bara bäst. Publiken ville inte sluta applådera det slog i händerna och vara skrek. Sista ut blev musik av John Mayer sedan från Casanovas. Oj, oj vilken final publiken stod och fullkomligt öste stående ovationer över Jannez grabbarna. Jan fick kämpa emot tårarna. Tack sade han ödmjukt. OJ vilken kväll ja ni ska få en sista sade Togge. Det blev inte bara en utan två extranummer. Lite snack efteråt och så tog vi de sista bilderna. Ett stort tack till den fantastiska personalen som arrangerat e kanonkväll. Kvällen till ära hade de klätt upp sig i typiska 70-tals kläder. Och gott folk älskade människor åk ut och dansa i vårt land Sverige, Åk till Brunnsparken Örebro på dans. TACK Jannez vi ses om 40 år igen i Brunnsparken.

 
 
Fridens Mikael.  

Kommentera här: