Hur jag upptäckte ett fotbollslag på avstånd Rinns AIK

Nu tänkte jag berätta en historia hur jag upptäckte ett fotbollslag och förening i Norra Värmland vid namn Rinns AIK. Men även den glädje jag fick när jag från föreningen fick en tröja som värmde så enormt i mitt hjärta. Dessutom med nummer 10 och mitt namn på ryggen. Jag har som många kanske vet alltid haft ett enormt stort fotbollsintresse där jag varit med och supportat och hjälpt vårt lag IFK Ölme i ungefär tjugofem år. Det har genom åren blivit en hel del matcher, och mil på vägarna såväl hemma som borta matcher.

 

Ett stort intresse jag har är att ligga på lördagarna och läsa fotbollstabellerna. De värmländska serierna i Värmlands folkblad. För ett antal år sedan fick jag upp mina ögon för ett lag vid namn Rinns AIK. Nyfiket började jag googla varifrån kom de var min första tanke. Där och då bestämde jag mig för att detta ska bli mitt favoritlag eller lag att följa lite på avstånd. Jag bor i Kristinehamn och Rinns AIK har sina rötter i Torsby trakten alltså en bra bit emellan. Men vad gör det. Rinn hade spelat en seriematch och vunnit. Jag skrev på deras Facebook sida en kommentar där jag gratulerade till segern. Men samtidigt skrev jag en förfrågan om det fanns någon tröja med Rinns AIK att köpa eller typ souvenir. Och sedan förklarade jag att jag följt laget lite på avstånd i ett antal år. Jag fick ett svar från en kille som ville ha min adress så skulle de fixa en tröja åt mig. Nån vecka senare fick jag ett paket med en jättefin tröja i. På ryggen stod nummer 10 samt mitt efternamn. Jag blev otroligt glad och hedrad.

 
 

Bestämde mig direkt för att jag skulle skriva, göra ett inlägg om detta i min blogg. Jag skulle även söka fram material och historia om föreningen Rinns AIK. Började på nätet men åkte ner till vårt stadsbibliotek och fick hjälp av en duktig tjej som arbetade där. Jag lånade en bok varifrån jag har hämtat den största delen av historien om Rinns AIK.  Den blev ganska lång när jag satte igång och skrev. Jag tog från boken och skrev sedan om texten och lade till skrev på mitt eget sätt.

 
 

HISTORIEN OM RINNS AIK

Omkring 1935 fanns en förening i Rinn norr om Torsby som hette Rinns IF. De sysslade med bandy och skidor. Man höll också på med tyngdlyftningunder namnet Herkules. Föreningsnamnet skulle vara Rinns atlet o idrottsklubb (RAIK). Efter en tid utökade man med fler sporter Fotboll, bandy och skidor. Den första fotbollsplanen blev Täppflån. Efter några år köpte man in marken vid Sönnerudsheden kunde så börja förbereda och anlägga sin hemmaplan som fick namnet Rinnevi. Där håller man till än idag och spelar sina matcher samt har föreningens verksamhet.

 
 

1955 lade man ner fotbollsverksamheten några år på grund av ekonomin. Men redan ett par år senare var man åter igång med fotbollen. Man satsade efter att man fått en gåva man byggde om och till en fin klubblokal. Seriespelet då för Rinns del började 1951det blev en fin fjärdeplats debutåret.

 
 

1964 gjorde man så en omstart med seriespelet i division 7. Man har genom åren gått upp till division 6 en serie som de har spelat i mer eller mindre under fyrtio år men någon avstickare ner i sjuan. Det absolut största lyftet i föreningens historia började 2002. Det skulle komma att bli starten på något riktigt bra för hela föreningen. Det skulle så småningom sluta först med en fin andra plats i division sex. Lägg till sedan ett mycket lyckat kvalspel mot Nykroppa AIK samt IFK Ås. Det gjorde att föreningen för första gången någonsin i föreningens historia tog livet upp till division fem.

Klackarna i taket minsann. Man tränade på och satsade stärkta av denna fina framgång var det så dags för debutsäsong i division 5. Året var 2004 och det gick så bra att det med tur hade kunnat blivit ytterligare avancemang till division fyra. Andra året i en ny serie brukar ofta vara lite svårare. Men med ett hårt arbete lyckades man fixa en fin sjätteplats. 2006 tog resan slut eller man slutade på jumboplats och åkte ner till division 6 igen. Det är där laget befinner sig just nu. Och just när jag skriver detta har man avverkat vårsäsongen och det har gått riktigt bra. Man har vunnit samtliga matcher och toppar tabellen. Nu startar snart höstsäsongen. Jag hoppas de kan hålla sig skadefria och fortsätta trumma på med samma fina spel. Då kan detta sluta riktigt roligt och med något som stavas division 5.

 
 

Ungdomsverksamhet

Det är inte bara seniorverksamhet man har bedrivit i Rinns AIK. De han genom åren även haft en mycket fin ungdomsverksamhet med ett eller fler pojklag igång i seriespel. Även flickfotboll och damlag har förekommit. Då skriver vi mitten av 80-talet och damfotbollen startades i Rinns AIK. Det blev spel i division 5 debutåret och året var 1985. Av tio lag i serien slutade man nia. Efter det följde en massa matcher med förluster för tjejerna. Men det kämpade och lyckades vända trenden och börja vinna igen. Tillbaka till ungdomsfotbollen som rönte stora framgångar föreningens P-13 lag blev distriktsmästare 1982 efter att ha vunnit mot Norrstrands IF i finalen.

Jag tycker det är bra när man satsar på bredden i en förening. Där alla är lika värda där man ser alla. I många fall satsar man bara på A-laget. Men i Rinns AIK den känslan jag fått är att man satsar brett på alla såväl A-laget som ungdomsverksamheten. Det ska de ha al heder för.

När jag läste i boken jag lånat på biblioteket var det en händelse som fastnade hos mig. Ledaren i Rinns AIK:s pojklag hade ordnat så grabbarna skulle få spela en match inför en publik på 10.000 åskådare. Det var på klassisk mark Stora Valla i Degerfors. Där skulle Degerfors spela Allsvenskt kval och som förmatch fick Rinns P-10 lag spela. Det blev förlust med 4-0 men jag tror inte det gjorde så mycket. Att spela på Stora Valla inför 10.000 lär slå ganska högt.

 
 

När Jag läste vidare i boken jag lånade så är det en person som omnämns som en stor viktig del i Rinns historia. Han heter Leif Andersson. Han har bland annat spela för klubben i 20 år sedan haft det flesta uppdragen i föreningen. Många föreningar har en eller fler verkliga eldsjälar. Det är riktigt kul tycker jag. Vårt lag IFK Ölme bildades 1942 och vi har idag en som var med och grundade föreningen som är vid liv. Det är riktigt fint och stort tycker jag. Det är det ideella krafterna de som inte alltid syns men som är så viktiga som gör föreningen levande. Materialförvaltaren som tvättar, stryker hänger upp tvätt som ser till att fungerar inför en match. Alla ideella ledare som tar sig av och ger föreningens ungdomar en meningsfull fritidsaktivitet. Rinns AIK har också en härlig slogan ”Gröna sköna Rinn”. Läget just nu ser riktigt bra ut för A-laget det är bara att fortsätta kämpa på. Trots det långa avståndet emellan hoppas jag nån gång få en chans i livet att åka upp och se en hemmamatch på Rinnevi. Men hur som kommer jag fortsätta på avstånd följa Rinns AIK. Detta var en presentation och liten historia om föreningen som jag skrivit ihop med stor hjälp av boken ”Idrott i nordvärmland under 100år”

När jag fick den fina tröjan kände jag direkt att jag ville ge något tillbaka till föreningen som ett tack. Resultatet blev detta. Några bilder till mitt inlägg har jag lånat från Rinns AIK:s Facebook sida.

Källa: Boken Idrott i nordvärmland under 100 år. Sammanställd av John Eriksson med hjälp av 256 medarbetare.
Författare John Eriksson samt namngivna skribenter.
Produktion RM reklam & tryck & John Eriksson i Torsby

Stort lycka till i framtiden med hela föreningen Rinns AIK. Man kan även gå in på Rinns hemsida och ge ett frivilligt bidrag till föreningen. Avslutningsvis vill jag dela vad styrelsen jobbat fram.

Styrelsen har jobbat fram nedanstående via Handslaget

Rinns AIKs Verksamhetsidé
Vi, Rinns AIK, skall erbjuda en meningsfull fritid för medlemmar och supportrar.
Rinns AIK ska förbli en livskraftig förening.

Värdegrund
Vi ska alltid verka för en drog- och dopingfri idrottsmiljö.
Vår verksamhet är öppen för alla.
Vi ska ha en sund ekonomi.
Vi ska bedriva en verksamhet på breddbasis.
Vi ska ha så "högt i tak" i vår verksamhet att alla alltid kan ventilera sina åsikter.

Klubben ska genomsyras av kamratskap, jämställdhet och demokrati.
Vision

Rinns AIK skall vara en välorganiserad klubb som engagerar vår bygd. Två bilder har jag lånat från Rinns FB sida. Tyvärr hittade jag ingen aktuell lagbild på Rinns AIK.

 

Fridens Mikael Redman Kristinehamn 2021-07-25.

 

Kommentera här: