Dansbandsutställning på Kristinehamns historiska museum

 
 
 
Sextio och framför allt sjuttiotalet blomstrade och dansbandseran som allra störst. I varje liten buske eller ort fanns det en folkpark eller ett folkets hus. Antal dansband uppgick till ett par tusen. Det blomstrade som aldrig förr och var hur stort som helst. Det var under början på sjuttiotalet som man kan säga att hela dansbands eran föddes och blev så enormt stort i Sverige.
 

Dansbanden turnerade flitigt med flera spelningar i veckan. De sålde skivor i tusental hamnade på Svensktoppen. Ibland önskar jag att jag fick vara med och uppleva 70-talet med alla folkparker och dansband som fanns. Men i mitten av sjuttiotalet 1974 föddes jag. Nu var det så dags att slå upp portarna till en dansbandsutställning som kommer pågå hela sommaren på Kristinehamns historiska museum. Många ideella krafter har varit medverkande och rott denna utställning i hamn.

 
 

Flertalet musiker har lånat ut scenkostymer och affischer och andra saker till utställningen. Just scenkläderna är ett kapitel för sig.  De såg ut som de gjorde enbart för att dansbanden skulle få göra avdrag hos Skatteverket. Det var blommigt, rutigt om vartannat. Riktigt kul idag att beskåda många tänker nog tanken hur har de kunnat stå i dessa kläder en gång i tiden och spelat.

 
 

Här i Kristinehamn hade vi en riktigt stor välkänd profil och nöjespappa Pelle Nilsson. Förutom att han hade egen dansorkester så bokade han flertalet av landets största dansband bland annat Vikingarna. Han har betytt så otroligt mycket för så många genom årens lopp. Självklart har Pelle en egen avdelning på utställningen. Där man kan se ett reportage, en intervju som Kristinehamns lokal tv gjorde med Pelle. Klockan tolv skulle invigningen starta. Och föreståndare eller intendent Lena Östlund hälsade alla välkomna och förklarade utställningen för invigd.

 
 

Mycket folk hade samlats där för att se på utställningen. Min bror Markus hade lånat ut en massa skivomslag och orkesterkort till utställningen. Är satt en affisch på Jörgen Reinholds med en väldigt ung Monica Forsberg som sångerska. Det fanns scenkostymer och en diamantskiva från Vikingarna att beskåda på utställningen. Maria och Sigge stod för den musiklika underhållningen och folk trallade och sjöng med när det bjöd på låtar från Sven Ingvars även Beatles.

 
 

Ett annat band som hade fått en egen liten scen var Karlstad Örjans där fanns också den klassiska ljusskylten som många dansband använde förr. Tommy Bergs ett annat mycket välkänt dansband från Värmland var representerade i form av t-shirts, keps, skivomslag och lite andra saker som Kalle Örtlund som en gång i tiden spelat i Tommy Bergs lånat ut. Jan Murmans från Björneborg var också med på utställningen. På en vägg satt en hel drös med massa olika orkesterkort. Det var en väldigt fin utställning. Det är många som bidragit och som gjort denna utställning möjlig. Via kontakter har de fått lånat grejer till utställningen. Det fanns gamla bilder på hur folkets park här i Kristinehamn Tallunden såg ut. Den är tyvärr sedan många år riven. Den svenska folkparken, folkets park och dansbandsmusiken ligger mig väldigt varmt om mitt hjärta. Det är något som jag brinner för lite grann.

 
 

Jag träffade många som jag kände och som också tyckte utställningen var fin. Fina affischer samsades med kort och skivomslag som hängde i taket. När vi så var klara och nöjda tackade jag för mig och sedan åkte vi hemåt för att äta mat. Dansbands utställningen pågår från 18 juni till 31:a augusti. Öppetider på Kristinehamns Historiska museum är följande tisdagar-fredagar 10:00-16:00. Sista onsdagen i varje månad 10:00-19:00. Sista lördagen varje månad 10:00-15:00 entré 50 kr. Välkomna.

Fridens Mikael.

 

Kommentera här: