Stora Folkparksdansen Karlsholme folkets park Mariestad

 
 

I två års tid har pandemin satt stopp och gjort att vi inte kunnat arrangerat Stora folkparksdansen på Karlsholme folkets park i fina sjöstaden Mariestad. Första gången var 2010 som festivalen arrangerades. I år skulle det arrangeras för tionde gången. Att arrangera en sådan stor festival kräver mycket planering och möten för att slutligen ro det i land. Det är Folkparkerna i Väst som står bakom arrangemanget. Där ett antal parker gått samman och arrangerar denna festival. När vi var mitt uppe i planeringen och hade förberett så mycket så kom pandemin och slog ut allt vad dans hette och underhållning hette i vårt land. Istället för att arrangera en festival fick vi ställa in och vänta ut pandemin.

 
 

Det var lite jobbigt för detta såg man verkligen fram emot. Men nu skriver vi 2022 och det är så dags för oss att arrangera Stora folkparksdansen i en av Sveriges finaste folkparker Karlsholme folkets park i Mariestad. Jag och min bror är med och sköter om alla sociala medier såsom Facebook, hemsidan, instagram och all reklam det gör vi med sån entusiast och glädje. Jag har tyvärr varit väldigt sjuk så var jag in i det längsta osäker om jag skulle orka klara av att följa med min bror ner men det gjorde jag.

 
 

Började planera hemma och hyrde en bil så vi skulle ta oss ner. Tvättade och strök gjorde i ordning det som jag skulle ha med mig. Packade ner alla kläder, skor och laddare till kameran. Det är väldigt mycket som ska med. En sista koll allt var med nu var det så dags att lägga sig och sova här. Nästa morgon gick jag upp tidigt och började med en stadig frukost, kaffe och en smörgås med kokt ägg smakade väldigt bra och gott. Hämtade sedan bilen och min bror så var vi sen på väg mot Mariestad. Festivalen började på fredagen men vi åkte ner dagen innan för att träffa de andra arrangörerna och grilla tillsammans med dom. Efter att allt var nerpackat en sista koll allt var med. Så drog vi iväg jag och broder.

 
 

Vi stannade till vid Coop och handlade med oss för att grilla. En liten grillskiva och korv. Sen åkte vi vidare till hotellet och checkade in. Äntligen var vi på plats där i Mariestad. Efter att vi packat upp lite gick vi sakta mot parken nu var det igång var känslan i kroppen. Så kul att träffa alla andra de blev så glada att se oss bröder. Stunden senare var grillen igång och köttet låg på. Mycket skratt och prat om vartannat. Stunden senare var det klart men gott var det. Mycket snack om olika band och dansställen.

 
 

Det var en underbar fin kväll. Solen värmde och vädret var riktigt skönt. Satt och njöt känslan av att jag var på plats och orkade med allt. I morgon fredag skulle vi gästas av Allstars och Sannex de skulle dela scen och spela tillsammans. Sedan skulle Streaplers och Donnez spela ihop på den andra banan. Det var upplagt för succé. Sen på lördag skulle Fernandoz och Matz Bladhs dela scen och på den andra banan skulle Casanovas och Blender spela. Riktigt kul. När kvällen var slut så bröt vi upp och gick tillbaka till hotellet för att få en god nattsömn. Vaknade av att det regnade lite utanför fönstret. Vi gjorde oss klara och gick ner för att äta hotellfrukost. Det smakar alltid gott med hotellfrukost. Efter en god frukost så gick vi upp till rummet och vilade en liten stund.

 
 

Klädde om och gick ut på stan då hade det slutat att regna. Tog fram kameran och tog en massa bilder lite överallt i Mariestad. Vi gick nere i hamnen och strosade runt. Är man i Mariestad så måste man köpa Kling glass det är den överlägset godaste glassen. Vi satt på torget och njöt och kikade på folk och bara kopplade av. Sen blev det lunch så vi gick till en restaurang som vi alltid gör till när vi är i Mariestad Buffalo heter den. Den kan jag varmt rekommendera. Efter maten gick vi till hotellet och skulle göra oss i ordning för kvällen. Donnez hade redan kommit till parken. Duschade och bytte om så gick vi åter mot parken. Det var lite grått men vad gör det allt är inomhus och under tak. Sannex rullade in i parken likaså Allstars rullade också in. Så kul att åter få träffa Jan Åke Glavén igen vilken enorm musikant och musiker han är. Tänker på alla åren han spelade i Expanders.

 
 

Fram med lådor och det var ett jobb som det är varje kväll att packa upp och fixa allt inför kvällen. Sladdar, högtalare allt skulle upp på scenen. Soundcheck kolla ljudet. Så kom även Streaplers full aktivitet. Jag gick och bytte om inför kvällen. Klockan slog åtta och dansen skulle ta sin början. Folket och publiken strömmade in det kom och många var de. Donnez skulle börja på ena banan och Allstars skulle börja på andra banan. Det fylldes på och det blev fullt direkt. Andy sjöng och möttes direkt av applåder. Allstars drog igång en go blues rökare innan de lämnade över till Sannex. Hej Mariestad ropade Andreas till publiken så kul att åter vara här. Stunden senare drog de igång sitt pass. Streaplers började med en riktig buggrökare. Varmt var det riktigt varmt. Jukeboxen kom efter den dags att lugna ner tempot Anders sjöng en fin låt. Spanade in den nya gitarristen Maxi vilken grym kille att spela gitarr. Det var precis som att Göran stod och spelade.

 
 

Applåderna ville aldrig ta slut när Allstars spelade Peter satt bakom sin klaviatur och skakade på huvudet och såg lite tagen ut. Jan Åke verkade borta för en sekund. Publiken gav all sin kärlek till Allstars och Sannex. Det var riktigt trångt på Jubileumsteatern när de spelade. På rotundan öste Donnez och Streaplers på. Daniel är en mästare att spela sax han var överallt och tutade på. Donne drog för fullt i bälgen och log mot en flicka som tog ett kort på honom. Vi ska nu lämna över till våra kära kollegor Streaplers som direkt drog igång med en riktigt rökare för att sedan lugna ner det hela. Kjetil sjöng Till min kära. Vilken första kväll vi fick. Jag gick runt och lyssnade och tog en massa bilder. Sen gick jag ner till kansliet och tog mig en korv och en smörgås gott med lite kvällsfika. Första kvällen började lida mot sitt slut. Det var inne på sista halvtimmen. Mariestad ett stort tack för en helt magisk kväll sa Andreas i Sannex, tack arrangörerna tack publiken som ger oss så mycket kärlek tack Allstas för ett gott samarbete.

 
 

Dags att börja packa ner allt igen. Wow utbrast de vilken varm men trevlig kväll. Lite regn gjorde inte så mycket det tar vi. Riktigt mycket folk på bägge banorna. På café Holmen spelade Gunnar Wallmon en riktigt duktig dansbandstrubadur som spelade och folk satt tog sig en öl och bara var nöjda. Lådor över hela golvet överallt. Publiken klappade i händerna och Streaplers fick spela ett extranummer.  Tack Mariestad för denna gång. Vi stannade kvar jag och min bror för att snacka med banden och ta de sista bilderna. Så gick vi sakta mot hotellet i natten nöjda efter första kvällen. Gott att lägga huvudet på kudden och sova innan vi skulle upp och äta hotellfrukost. Klockan ringde och det var dags att stiga upp. Solen lyste in så fint i hotellrummet. Sååå gott med hotellfrukost. Lite omelett köttbullar, korv och ägg, skinka med mera. Sen klädde vi på oss och gick ner på stan. Tog lite bilder och njöt av solen. Så varmt det var riktigt varmt kommer bli ännu en väldigt varm kväll. Vi gick runt och kikade i affärer och kollade på kläder. Köpte mig ett par nya byxor. Sedan blev det en god sallad till lunch på stan skönt att sitta ute.

 
 

Vi satt och njöt i solen. Sen gick vi till hotellet för att göra oss klara för dansen och parken. Ombytta och redo för kväll nummer två gick vi mot parken. Casanovas hade redan kommit till Karlsholme folkets park precis efter kom så Blender. När jag sen vände mig om kom Matz Bladhs med sin stora fina buss och rullade in i parken. Det är väldigt fina bussar dansbanden har tycker jag. Öppna ur och börja packa in alla grejer. Det är ett par ton med utrustning som ska ur bussen och upp på scenen varje kväll. De bar släpade och flyttade lådor överallt. Mycket som ska packas upp. Men grabbarna gjorde det så vant. Stunden senare kom så även Fernandoz och stunden senare haglade kommentarer och en massa grova skämt. Katti kom och informerade att halv sju skulle det bli middag uppe på café Holmen.

 
 

Allt var uppackat och klart. Vi frågade hur banden ville spela vilka skulle börja. Så gjorde vi listorna och satte upp. Sedan följde vi med Fernandoz och visade vart de skulle äta. Det blev lite fix jag köpte mig en glass. Stunden gick och tiden var inne klockan slog åtta och nu var det dags att spela. Matz Bladhs skulle börja på rotundan och på jubileumsteatern skulle Blender börja spela. Golvet fylldes och Lasse frågade publiken va de tyckte om ljudet. Det är väldigt viktigt så de inte spelar för högt.

 
 

Maria som är sångerska Blender är en riktigt stor stjärna. Hon har en fantastisk vacker sångröst med så kraft och power i. Niclas hälsade alla välkomna till Mariestad vilken trevlig kväll vi ska ha här med våra kollegor Fernandoz, Casanovas och Blender som spelar på andra scenen. Tom tog ton och sjöng en dag i taget. Lollo drog av ett gitarrsolo, Mats satt bakom trummorna och höll takten. Ja kära publik det är dags att vända blicken däråt och ge en applåd till våra kollegor i Fernandoz. Tusen, tusen tack ja välkomna hit sade Anders Va trevligt detta sa bli vi har hört så mycket om denna festival och Karlsholme folkets park. De drog igång och spelade sitt pass. Det bjöds på låtar från deras senaste skiva Nu tar vi nya tag som den heter. Kevin Anders son har kommit tillbaka till Fernandoz dags för honom att sjunga en riktig skön countrylåt. Det var full fart på dansgolvet och varmt. En lugn dans bytte sin plats med en snabb låt. På andra banan Jubileumsteatern hade Casanovas tagit över från Blender. Mariestad är ni redo för Casanovas musik skrek Henrik till publiken och fick rejäla applåder tillbaka. Vilken kväll. Vilken stjärna Henke är. De öste på och publiken buggade och det var väldigt många glada leenden.

 
 

På´t igen är en riktigt rökare. Hej på dig sade Rolf en dansare som jag känner det är varmt men så vansinnigt kul och roligt. Två flickor buggade och verkade så glada att åter få vara ute och dansa. Så himla skoj att vi åter kan träffas och ha roligt tillsammans sade Niclas i Matz Bladhs vår duktige trummis Mats ska sjunga Molnen har fått guldkant. Lugnt gled dansparen fram över golvet. Vi gick ner och tog oss en korv och en kopp kaffe. Skönt att komma bort för en stund från musiken. Snackade lite med de andra arrangörerna. Sedan gick vi in och lyssnade en stund på Gunnar som spelade på café Holmen. Sen gick vi tillbaka och lyssnade på Blender som sjöng sin sista låt i passet innan Casanovas tog vid. De har så fantastisk fina låtar och en skön blandning. Dra dit pepparn växer har blivit en stor hit med Casanovas. Det är Sten & Stanleys gamla hitlåt. Nu lite äkta Fernandoz musik sade Anders Guld och gröna skogar. Tomma löften är en stor favorit låt den kom sedan. Full fart hela kvällen på bägge dansbanorna. Tiden går fort då man har trevligt. Casanovas verkade vilja krama ur allt av allt. Cykla in i baren sjöng Jimpa det är en stor favoritlåt för mig. Kenneth & The Knutters har gjort den i original. Mariestad Karlsholme folkets park ni har varit helt fantastiska sade Henrik Sethsson till publiken jag bara inställer fyllde Lasse i Blender i. Vilken trevlig kväll stort tack till arrangörerna Folkparkerna i Väst som gör detta varje år så fantastiskt bra.

 
 

På rotundan hade Matz Bladhs precis tackar publiken och Fernandoz spelade sina sista danser och låtar. Men publiken gav sig inte utan ville ha mer. De stod och applåderade kraftfullt och tjoade. Oj, oj vilken publik utbrast Anders. Sedan fick de spela ett extranummer. Efter det var allt över. Dags att börja packa ihop allt ner med all utrustning. Jag köpte lite skivor och tackade alla band ordentligt för denna kväll. Kvar återstod att promenera till hotellet för en sista god nattsömn. Vi tackade alla ordentligt vilken helg vi hade haft och vilken festival. Åter så rodde vi alla den berömda båten i hamn. Somnade direkt på hotellet när jag kom dit. Gick upp tidigt dagen efter för att äta hotellfrukost och sedan rulla sakta hemåt. TACK Mariestad för denna gång på återseende.

Fridens Mikael.

Kommentera här: