Mike Tramp och Treat = hårdrock i en äkta Svensk folkpark, Björneborgs folkets park

 
 

I slutet av 80 -talet upptäckte jag en grupp som jag direkt tog till mitt hjärta nämligen hårdrocksbandet Treat. De hade släppt en skiva vid namn Organized crime och jag blev helt frälst och såld i både skivan men framför allt gruppen Treat. Sedan dess har jag mer eller mindre lyssnat på de under alla de åren. De bildades under 80-talet i Stockholm och det dröjde inte länge förrän framgångarna började komma. Scratch and bite hette första skivan och släpptes 1985. Ganska snabbt därefter började Treat åka i de svenska folkparkerna och spela. Deras melodiösa rock har jag tagit till mig fullständigt. Efter ett uppehåll gjorde de comeback 2005 till min stora glädje. Nu var det således dags för en riktig hårdrockskväll i en äkta svensk folkpark nämligen Björneborgs folkets park. De skulle inte spela ensamma de skulle dela kvällen med en annan stor stjärna som gästade parken förra året Mike Tramp från bandet White Lion. Mike som är en dansk sångare och i huvudsakligen mest känd som sångare och medlem i bandet White Lion. När White Lion splittrades 91 bildade han bandet Freak of nature. Nu var det så dags att åter göra ett besök i Björneborgs fina folkpark tillsammans med en gitarrist. Mike är en kille jag ärligt inte lyssnat så mycket på. Men givetvis har jag hört hans stora genombrottslåt ”when the children cry” Nu skulle de båda bjuda på en helkväll i en av Sveriges mest välskötta och finaste folkparker Björneborg.

 
 

Nästa år firar denna park hela åttio år. Det är en park som genom åren lockat storheter som Alma Cogan, Europe och ABBA som dessutom innehar rekordet i parken. Folkets park, folkparken är något som ligger mig otroligt varmt om hjärtat och som jag bara älskar. Det är samtidigt något vi alla kan vara stolta över och som vi ska vårda och bevara. Det är en av vårt lands största kulturskatter och en mötesplats där ung som gammal kan mötas och ha trevligt tillsammans. Björneborgs folkets hus och park har sedan ett par år tillbaka en ny föreståndare i mycket duktige unge Anders Larsson. Han tog över efter Hans Hilding som på ett fantastiskt sätt varit föreståndare i imponerande 29 år.

 
 

Jag har alltid haft en dröm att få se och uppleva Treat live en kväll. Och när så Anders avslöjade för mig att Treat minsann tillsammans med Mike Tramp skulle komma till parken blev jag oerhört glad. Så jag gick in direkt och bokade en biljett. Fjärde augusti skulle det ske. Jag var väldigt förväntansfull och glad. Dagarna kröp långsamt fram och så var dagen kommen. Jag steg upp på morgonen och gjorde mig en god frukost. Tog sedan en skön promenad hem till mina föräldrar för att ta en fika med de.

 
 

Gjorde mig sedan klar och åkte i väg. På vägen dit kom tyvärr regnet och det strilade ner. Jaha så tråkigt men jag intalade mig att göra det bästa av det trots allt. Det är något unikt och speciellt att åka till en folkpark eller som i detta fall Björneborgs fina folkets park. När jag kom fram fortsatte regnet att komma ner. Satt en stund i bilen och diggade ett band jag tycker mycket om Megadeth som är stora favoriter och hjältar för mig. Så öppnade entrén och jag steg in. Så himla kul detta skulle bli. Tog fram kameran och tog lite bilder direkt.

 
 

Tog en massa bilder. Så dök Anders upp och hälsade mig välkommen. Så kul detta ska bli uttryckte jag. Gick sen och köpte en kopp kaffe. Det började så sakta strömma till mer människor. I ett inhägnat område hade de servering av mat och öl. Där satt Sungen han var dj ikväll och spelade en massa sköna hårdrockslåtar. Jag satte mig ner och lyssnade ett tag. En av de största sångarna spelade han Ronnie James Dio och en massa andra härliga låtar. Regnet fortsatte men alla var glada för det. Stunden senare blev jag hungrig så jag gick för att köpa mig en grilltallrik. Den smakade mycket gott. På dansbanan var det försäljning av t-shirts och skivor. Nu hade klockan blivit dags och Mike Tramp äntrade scenen. Han var oerhört glad att vara tillbaka i Björneborg. Han blandade mellansnacket svenska, danska och engelska. Han var på ett sprudlande och strålande humör. Så glad att vara tillbaka i Björneborgs folkets park. Jag fullkomligt älskar att åka ut i den svenska folkparken. Men herregud utbrast han i nästa mening va många mygg. Så körde de nästa låt. Lagom när Mike började så slutade regnet det var något magiskt över det. Publiken var med direkt på noterna. De klappade ivrigt i händerna och sjöng med. Mike och hans gitarrist trivdes utmärkt på scenen. Så var det dags för en låt som är så oerhört stor When the children vry den tillägnade Mike barnen i Ukraina. Många, många sjöng med och många berördes. Vilken fantastisk föreställning de bjöd på. Nu var det en luten paus och de jobbade på för fullt på scenen för nu skulle jag äntligen få uppleva Treat live.

 
 

Så stod de där på scenen 40-års jubilerande Treat. Sångaren Robert Ernlund var i högform. Skies of Mongolia inledde de med och det var full fart direkt. Hej Björneborg så vansinnigt kul att åter få stå här och i en äkta svensk folkpark och spela för er sade Robban. Vi ska blanda och ge med musik från hela vår karriär Ready for the taking kommer nu. Jag tog fram kameran och tog en massa bilder. Anders ”Gary” Wikström svängde loss rejält med sin gitarr. Nallen röjde loss med sin bas. Papertiger är nästa låt. Det blev ordentligt röj framför scenen. De hade vick på klaviaturen och misstänker även på trummor. Home of the brave är hämtad från deras utmärkt lysande senaste skiva ”the endgame” Det är ett mästerverk i sig själv tycker jag.

 
 

Robban sjöng med sådan kraft och självsäkerhet i rösten. Har man som Treat en karriär som spänner över 40 år så finns det material och låtar att välja på. Dags så för en riktig klassiker och favorit rev it up. Treat bjöd den cirka 400 stora publiken på en tajt riktigt bra spelning. Freudian ship är från senaste skivan. Get you on tje run och conspiracy från ett av mina absoluta favoritalbum organized crime den släppte de 89. Sole survivor och world of promises var de sista låtarna. Publiken ville ha mera de skanderade en gång till. Herregud sade Robban vi kan inte sluta en sådan här underbar kväll. Tack älskade publik så kom det ett extranummer. Vilken konsert vilken fantastisk magisk kväll med Mike Tramp och Treat. Dröjde mig kvar en liten stund för att tacka dels arrangör Anders ordentligt, dels Treat. En magisk underbar kväll var till sin ända i Björneborgs folkets park. En kväll som hade precis allt. Ett extra stort tack till alla ideella krafter och människor som ställde upp och hjälpte till och gjorde kvällen så minnesvärd och fin. TACK till alla. Nöjd styrde jag hemåt. Jag vill snart återvända till folkets park och gärna till Björneborg så varför inte nästa år då parken som sagt firar 80 år.

Fridens Mikael.
     

Kommentera här: