Full fart Thespis firade jubileum med 50-års kris

 

 
 

Här i Kristinehamn har vi just nu Värmlands äldsta nu aktiva teaterförening vid namn Thespis. Och ända sedan 1972 har de med undantag på några år varje år satt upp en nyårsrevy på Christinateatern. Efter en tids funderande så kom man fram till att dels är det jubileum i år, dels är det så vansinnigt kul att sätta ihop en nyårsrevy. Givetvis innebär det ett stort uppoffrande arbete med allt runt omkring med att skriva manus och få fram grejer. Men Thespis är ett oerhört fint starkt sammansvetsat gäng som har rutin i massor och enormt begåvade kreatörer.

 

Att gå på lokalrevy i Sverige är en institution sedan generationer och decennier bakåt. Det sågs som lite högtidligt man klädde upp sig till den lokala teatern i stan eller byn för att titta på vad de hittat på. Ofta en blandning mellan sketch, sång och dans. Nu var det så dags för hela familjen att bege sig till Christinateatern för att bevittna årets revy som fått namnet ”Thespis 50-års kris, en rolig kväll, i en orolig tid”

 
 

Jag bokade biljetter och så gjorde vi oss i ordning och åkte ner till Christinateatern en teater med anor. Det roliga är att de till årets revy sålt oerhört mycket biljetter. Det är fint behjärtansvärt när folk ställer upp och går. När vi kom fram var där redan mycket folk. Steg in och letade upp våra platser. Lamporna slocknade och en röst hälsade oss alla välkomna. Luta er tillbaka och njut så ska vi servera en föreställning över två akter.

 
 

En ros till frun fick inleda innan det blev en hyllning till den absolut största svenska musikexporten någonsin bandet så är så hyllat världen över ABBA. Det bjöds på flertalet roliga sketcher och historier. Thespis nyårssoffa avhandlades lite av vad som gått och hänt. Gänget har några riktigt begåvade sångsolister och dansare. En som river ner mycket applåder som är oerhört populär är Lena Hultin med sina rollfigurer och din härliga dialekt. Så även i år dyker hon upp och får hela salongen att tjuta av skratt. I en soffa sitter Leif GW Persson och samtalar med Lars Lerin som gestaltas helt suveränt av Anders Larsson. NKP det är våra lokaltidning Nya Kristinehamns posten där avhandlas mycket av det lokala var våra förtroendevalda politiker hittat på. De tipsar varandra vad de han skriva om till tidningen. Det har ju hänt en del i vår kommun under året som gått en del bra saker en del mindre bra och en del stölligt som vi säger i Värmland. Hjördis & Signe river ner rejäla applåder och är ett av revyns bästa nummer. Två damer som är ute för at ha kul.

 
 

När första akten tar slut möts alla av rejäla applåder. Jag går ut och köper mig en kopp kaffe och känner mig oerhört nöjd med vad jag åter ha sett. De på riksplanet våra kära partiledare få också en släng av sleven. Tiden är inne för andra akten. Sedan en tid tillbaka är det klart att vi ska få tillbaka regementet här i Kristinehamn. Där fanns det en riktigt rolig sketch om. Överste löjtnanten kom och dök upp. En som gör sina roller på ett alldeles lysande sätt som är så otroligt begåvad ut i fingerspetsarna är en flicka vid namn Maria Molinder likaså Emelie Gustavsson. De både höjde revyn enormt med sin snabbhet, kvicktänkthet och stil. Pierre Öhlin hade också flertal roller med bravur.

 
 

Det var en väldigt varm föreställning med så oerhört mycket hjärta, känsla och finess. Jannis är en kille som nu vara med i ett antal år i och spelat i revyn hans roller är oerhört genomarbetade. Per Gessle gör ett gästspel och kikar förbi. Therese Andersson är också en oerhört duktig tjej som gör sina roller och gestalter riktigt bra. En verklig veteran i ensemblen är Kate Swahn hon har varit med otal många revyer genom åren. Hon dyker upp som golfaren och river ner stora applåder från hela salongen. Sedan kommer den stora finalen som är ett briljant långt upplopp på en travbana där de defilerar i mål med en alldeles lysande revy och föreställning. Gensvaret från publiken är stående ovationer och applåder som aldrig ville tystna. Vi gick fram och tackade de blev väldigt glada att se oss där. Vårt beröm värmde gott. Ett stort tack till hela gänget, Thespis för en väl genomarbetad revy. En revy som inte kan få annat än högsta betyg allt är så välgjort från producent till texter, ljus, rekvisita, till alla ideella krafter som hjälper till. Tack för i år och vi får hoppas på återseende nästa år.

 
 
Fridens Mikael.

Kommentera här: