En stark fyra för Mona G nya skiva "Nashville på Svenska"

 
 

Artist: Mona G
Skiva: Nashville på Svenska 
Utgivningsår 2023
Skivbolag: Atenzia Records
Betyg en mycket stark 4:a

Mona G eller Mona Gustafson som hon heter började som 14 åring i Lill-Nickes och efter det började hon med Curt Jûrgens. Efter det blev det Leif Bloms och slutligen Mona G´s. När Mona G´s lades ner påbörjades en solokarriär.

Mona har alltid skapat och komponerat både musik men framför allt texter, texter som verkligen berör. Hennes låtar kännetecknas oftast av lugna balladliknande melodier med texter på svenska om kärlek, längtan och saknad. Nu var det åter dags att spela in och släppa en ny skiva. Denna gång i samråd med sin mycket duktige skivbolagsdirektör Pär Winberg på Atenzia Records föll så valet på Nashville på Svenska. Engelska countrylåtar som fick en svensk text. Hon har i sin hovproducent Dennis Lagerkvist en otroligt duktig kille som även spelade i hennes orkester under en tid. Han plockar alltid fram det bästa hos Mona. Inledande spåret Är det konstigt att man längtar bort nån gång hör man hur klart Mona sjunger ut varje ton i låten. Skivan innehåller totalt nio låtar.

Andra spåret är den mycket vackra När vi rör varann som Susanne Alfvengren sjöng och fick en hit med. Detta hör till ett av skivans bästa spår. Man känner känslan och berörs av Monas fina mjuka röst som klär in hela låten i ett snyggt paket.

Vill också lyfta fram Hans Persson på Ateljé Braun foto som är Monas hovfotograf och som tar alla fina bilder på Mona en oerhört duktig och dessutom trevlig kille. Joakim Ekelund grafisk design som gör alla fina bilder och omslag till Mona ska också nämnas.Pär Winberg Atenzia Records som är en mästare på allt han gör och ser till att Mona:s skivor kommer ut.

Lår din kärlek flödas är Let your lov flow där Mona sjunger ut med full kraft och energi. Tunna skivor är en låt som inte behöver någon närmare presentation den har vi alla lärt oss att älska med Siv Malmkvist. Här gör Mona en version som är minst lika bra som originalet. Hennes version står sig minst lika stark som Sivs originalversion. Aldrig var min himmel så blå är en typisk Mona G låt med en text som griper tag i en och berör väldigt starkt. Det är en låt som Thorleifs spelat in på skiva och just Thorleifs har Mona skrivit många fina låtar till. En del som blivit några av Thorleifs största låtar. Det som går som en röd tråd genom hela produktionen det är den höga kvalitén och att det finns inte enda svag låt på plattan. Här blandas fina lugna låtar och ballader med lite fartfyllda låtar.

 

Mona visar gång på gång att hon just nu står på den absoluta toppen av sin karriär. Som att dricka en kopp kaffe och äta en god kaka. Allt är så välproducerat och för det ska Monas producent Dennis Lagerkvist och de extremt duktiga musikerna i Nashville lyftas fram. Jag vill se dig när du vaknar är något av det bästa Mona har spelat in på skiva. Det är också ett av mina personliga favoritspår på skivan. Jag måste ge mig av lyfter skivan till nya höjder. Tanken slår mig efter alla dessa år sjunger Mona så klart och med en sådan självsäkerhet och värme i rösten. Hon lyckas träffa varje del av hjärtat mitt i prick med sin röst. Ska man klaga eller lite lätt anmärka på något så känns nio spår några för få. Man vill bara ha mer och mer. Det får ses som ett positivt tecken. Hela produktionen lämnar ingen oberörd och denna skiva är ett av de starkaste och bästa genom hela Monas långa karriär. Det är en skiva jag sätter i spelaren och sedan spelar om och om igen.

Hennes röst i kombination med valet av låtar är så fantastiskt bra. Det är så väl genomarbetat och proffsigt hela produktionen rakt igenom. Producent och arrangör, Sverige Dennis Lagerkvist. Producent och inspelningstekniker Nashville: Dan Drilling Panda Productions studios, Nashville ska självklart nämnas. Foto Hans Persson, Ateljé Braun. Artwork: JEWEBdesign, A&R Pär Winberg ska också nämnas. Helheten är detta en skiva som lyfter för varje spår. Man vill bara ha mer och mer. Grattis Mona du har gjort en fantastisk bra skiva rakt igenom och en stark fyra i ett slutbetyg får den. Något jag också vill lyfta fram avslutningsvis, är Hänts Meloditävling där Mona segrade 1992 med sin egenskrivna låt ”Dej ska jag älska all min tid”. Ett av de största ögonblicken i Monas karriär var också när Thomas Deutgen, Torgny Söderberg och Dan Bornemark överraskade Mona rejält när hon tilldelades "Årets SKAP stipendium 2016". (SKAP - Svenska kompositörer av populärmusik) När juryns motivering läses upp "för en utomordentligt personlig schangerkänsla och en omfattande kompositörs och textförfattargäring", kunde Mona inte hålla tillbaka glädjetårarna. Om ni chansen har åk ut i sommar där Mona uppträder och sjunger. Ta med en stol slå er ner luta er tillbaka och njut av en stunds fin musikupplevelse.  

Kristinehamn 2023-07-14 Mikael Redman.

 

Kommentera här: