Full pott för Streaplers nya skiva ”En bra plats i livet”

 

Artist / dansband Streaplers
Skiva En bra plats i livet
utgivningsår 2023
Skivbolag Atenzia Records

Betyg 5 + eller på en skala ett till tio minst sjutton.

Året var 1959 då det fortfarande var svartvitt i många svenska folkhem. Ingemar Johansson vann den numera klassiska boxningsfinalen mot Floyd Patterson och blev världsmästare. Nästan hela svenska folket satt uppe och lyssnade på matchen. I Kungälv bestämde sig några grabbar med sångaren Gert Lengstrand i spetsen att starta ett band. Ett band som efter en stunds letande och funderande skulle få namnet Streaplers eller The Streaplers som de hette i början av sin karriär. Resten är som det så vackert heter historia. De legendariska tvillingarna Håkan och Göran Liljeblad och den tyvärr bortgångne och saknade Lasse Larsson var med och lade grund till vad som skulle komma att bli ett utav Sveriges största och mest populära band. Efter några år bytte man ut rocken för att istället spela renodlad dansmusik. Spelar de gör Streaplers fortfarande även fast medlemmar har bytts ut efter resans gång. 2019 firade man imponerande sextio år som band. En tur på båt där flertalet av deras gamla sångare var med och gav oss alla en hejdundrande kväll. Genom åren har man spelat in och gett ut många skivor och nu var det åter dags för ett nytt album.

Man kan lätt tro att ett band som verkat i så många år skulle vara lite trötta och svårt att finna den där glöden och inspirationen när det gäller att skapa ny musik. Men här finns ett band som trots sin ålder är hungrigare än någonsin. Det finns en enorm nyfikenhet och en drivkraft av sällan skådat slag. Ingenting lämnas åt slumpen. Streaplers har genom alla år ett patenterat sväng och sound som bara de kan skapa. Många har genom åren försökt att efterlikna men inte lyckats på samma sätt som Streaplers. Vad det är som gör det kan de inte svara själva på det är något som händer när de börjar att spela. Dags nu då att släppa en ny skiva som fått det passande namnet ”En bra plats i livet”. I det inledande spåret minnen ifrån dig lägger det upp ribban väldigt högt likt en höjdhoppare som ska göra ett hopp för att vinna guldet eller slå världsrekordet. Det svänger rejält på det typiska Streaplers sättet. Kenny sjunger med sådan kraft och självsäkerhet.

Kjetil tar sedan vid i plattans andra spår ”vi säger allt i det tysta”. ( Henrik Sethsson, Thomas Berglund, Ulf Georgsson) Styrkan i Streaplers är att de är tre sångare som delar på sången. Anders Larsson som är brorsbarn till den bortgångne och oerhört saknade Lasse Larsson aviserade för en tid sedan att han skulle sluta i Streaplers. Men med på skivan är han och sjunger gör han. Casha in och checka ut är en låt med det så välkända gunget och svänget. Låten heter Candy cane twist och är skriven av Lee Ericsson. Det svänger så våldsamt att det är svårt att sitta stilla. Man vill bara upp och bugga loss. Detta är ett av skivans bästa spår. Den väg som jag ska gå har flera spelat in på skiva bland annat Lasse Stefanz. Här sjunger Kenny med sin mjuka stämma och längtan efter att vandra på en väg med någon hand i hand. Du får min ring skriven av Mickey Jupp och Peter Linde. I original heter denna låt Ring damn you ring och den har The Refreshments spelat in på skiva bland annat. Det är en låt med ett driv som får fart på alla sinnen i kroppen. Do What You Do Do Well med sång av Kenny håller farten uppe.

Streaplers brukar alltid ha med en låt där Kjetil sjunger på norska så även denna gång. Når kjærlighet dør är en riktigt stark låt där Kjetil verkligen sjunger ut. En bra plats i livet det är när man får sitta ner och bara lyssna eller svänga loss till Streaplers ute på en dansbana. Det är nämligen titelspåret på skivan och en låt som är ett av de starkaste spåren på hela plattan. Man vill bara vrida upp volymen och bugga loss. Benen och fötterna går av sig själv. Jag förundras över detta driv och ett låtmaterial som är något av det starkaste Streaplers skapat och presenterat på skiva det senaste decenniet. Detta är en platta som har extra allt, en skiva med bara höga toppar. Deras kollegor i Flamingokvintetten hyllas stort. Ett medley med några av deras välkända låtar. Det är så välgjort och så otroligt bra arrangerat med ett driv som bara Streaplers kan förmedla och skapa. Det som slår mig är hur bra Kenny, Kjetil och Anders sjunger. Det är en så välgjord och genomarbetad ljudbild som sköljer över i låt efter låt på plattan. Jag blir som stort fan och lyssnare knockad gång efter gång.

 

Något som på senare år blivit oerhört populärt så är det EPA dunk där man gör om låtarna och lägger på mer bas och får en gammal låt att bli som helt ny. Raggarkung är en av Streaplers största och populäraste låtar som Kjetil sjunger. Den är omgjord och den lär spelas på hög volym i många EPAtraktorer. Sammantaget är att detta är en platta som är något av det bästa och starkaste Streaplers skapat sedan de startade för över sextio år sedan. Nämnas ska de som varit med och gjort skiva möjlig. Nämnas ska också deras oerhört skicklige skivbolagsdirektör Pär Winberg på Atenzia records som med sin drivkraft, lyhördhet och kunskap bidrar till att vi åter får en Streaplers platta att spela. Och just spela kommer jag att göra inte bara en utan två, tre, och flera gånger om.

 

Detta är en platta som jag med glädje sätter i spelaren sedan trycker på det välkända repeat om och om igen. Jag får aldrig nog av Streaplers. Och en bra plats i livet skulle jag även säga så här. En bra stund i livet är när man får lyssna på Streaplers och framför allt när man får höra musik som är något av det bästa. Inte så tokigt av ett band som hållit på över sextio år.  Ska det dansas ska det ordnas en fest så är detta enda skivan som behövs för en lyckad kväll. Kenny, Kjetil, Anders, Maxi och Per ni har gjort det igen ni har lyckats överträffat er själva på ett sätt ingen annan kommer i närheten av. Detta är samtidigt ett fint synnerligen värdigt avsked från Anders Larsson. En så välpaketerad ljudbild och allt är mästerligt från arrangemang till foto och all grafisk design inget har lämnats åt slumpen. Grattis Streaplers till er bästa skiva på många, många år. Att välja några bra spår är svårt då alla är lika starka och bra. Så helheten är bäst. Ta chans att åk ut till en dansbana där Streaplers spelar och släpp loss för när de spelar kan ingen vara still. Skivan är inspelad i Studio Rostock, mixning av Bengan Andersson, Mastering av Uffe Börjesson, Ear Hear, Foto av Jerry Lövberg och det snygga omslaget och designen har Anders Bühlund svarat för de är också väl värda att nämnas.

Fridens Mikael.

 

Kommentera här: