Konsert i Kristinehamns kyrka, två körer och Top Cats

 

I början av 2000-talet närmare bestämt 2001 bestämde sig några grabbar i Torsby för att starta ett band. Stilen blev rockabilly och namnet på gruppen blev Top Cats. Till en början var det mest spelningar hemmavid och runt omkring Torsby. Sakta började så ryktet om gruppen att sprida sig. De deltog i SVT dokumentären Raggarliv och fick där ett bredare genombrott. Fler och fler upptäckte bandet från Torsby. 2010 deltog man i tv4:s talang och sedan har det rullat på för grabbarna. Bingolotto, Go kväll och Tillsammans för världens barn är några av de program de deltagit i. År 2012 nåddes en milstolpe i gruppens karriär då deltog de i Melodifestivalen men låten Baby doll där de först tog sig till andra chansen och sedan till finalen i Globen med en sjätteplacering. Nu var det så dags för ett riktigt äventyr och spelning

 

En präst hade varit uppe i Östmark som ligger i Norra Värmland. Han hamnade ute i skogen på en fest och där uppträdde och spelade Top Cats. Det svängde rätt rejält sade han. Det var också ett par hundra där och lyssnade. Det sådde en idé i hans huvud. Han pratade och berättade om sin upplevelse för Mats Backlund som är körledare och dirigent. Han tände till på idén om att arrangera en konsert i Kristinehamns kyrka. Man gjorde det som ett välgörenhetsprojekt Rent vatten i Kenya ett projekt mellan Rotary, Sensus, Kristinehamns kommun och Svenska kyrkan. Mats tog kontakt med Top Cats som tände direkt och ville vara med. Vivacekören och kommunens Sångfåglar skulle också vara med.

 

Vi var snabba jag och min bror för att fixa biljetter till detta. Dagen var så kommen och vi förstod efter att vi hört att kyrkan var fullsatt att där skulle det bli mycket folk. Vi åkte därför tidigt för att få bra platser i kyrkan. Klockan fyra skulle det börja men redan halvtre var där kö utanför. Vi kom in och fick väldigt bra platser i kyrkan. Allt eftersom fylldes det på. Så himla kul. En god vän Ann Christine var också där hon satt bredvid oss i kyrkan. Allt började med att prästen Stefan Dalevi hälsade alla välkomna till kyrkan. Han berättade om sina upplevelser och sitt besök i Östmark. Han berättade hur han fick idén till konserten. Så lämnade han över till Mats Backlund. Körerna inledde med att sjunga Kents fina Utan dina andetag. Och det var rejäla applåder de fick. Men det var inget jämfört med vad Top Cats fick då de gick ut för att börja spela.

 
 

Gotta know inledde Top Cats med uppbackade av kören. Det gav en fantastisk inramning och känsla. Jublet var öronbedövande. Jon som sjunger i Top Cats skojade om att han brukar tänka långsamt men prata fort. Men nu har jag av prästen fått lära mig att i kyrkan pratar man långsamt. De drog igång nästa melodi och låt. Publiken klappade takten och va med direkt på noterna. Dags för en låt med namnet rain tror jag den heter. Applåder och grabbarna tog en paus. Stefan som är präst steg fram och pratade och berättade om projektet i Kenya där man ska bygga en vattenbrunn så invånarna i byn ska få vatten. Vi ska dela ut en check. Tillsammans, vi tillsammans gör vi skillnad sade han. Så överlämnades en check på 40.000 kronor. Jag blev väldigt rörd när han berättade om hur de levde i byn.

 
 

Körerna tog sedan vid och Joakim som han heter steg fram med sin gitarr slog sig ner på en stol. Körerna sjöng andas in andas ut av Thomas Stenström. Körerna Vivacekören och kommunens Sångfåglar sjöng så fantastiskt vackert tillsammans. Vilken konsert detta var. Top Cats kom till publikens jubel åter ut och fortsatte spela. Romeo stod på tur. Många hade svårt att sitta stilla så även ja. Man ville bara hoppa upp och dansa loss. Jon berättade lite om Top Cats innan nästa låt. Heartache var det dags för och med körerna som backade upp var det en mäktig imponerande ljudbild. Detta var något av det bästa jag lyssnat på. Dags så för ett medley med gamla härliga rock´n roll låtar. Det klassiska introt till Hep Stars gamla hit Cadillac tog sin början sedan fortsatte det. Publiken klappade takten. Oj, oj, oj vilken stämning vilket drag i guds hus om man får uttrycka sig så. Stående ovationer efter medley. Tack, tusen tack underbara ni sade Jon. Mats stod och insöp publikens jubel och applåder för någon sekund. Han knöt näven i en slags seger CHEST. Mera applåder och jubel.

 
 

Vi vill tacka för en fantastisk stund tillsammans med er sade Jon dags för oss att bjuda på sista låten. Det var inte vilken låt som helst. Deras låt de tävlade med i Melodifestivalen 2012 Baby doll. Kören gav allt och Top Cats likaså. Stående ovationer och visslingar. Vi smög oss fram och tackade alla inblandade. Jag lyckönskade Rotary för deras fina arbete och projekt. Tackade prästen Stefan ordentligt och så Mats som på ett fantastiskt sätt lett körerna. Vilken konsert, vilken musikupplevelse i kyrkan. Vi åkte sedan till en kille som heter Serkan till hans nya restaurang som han tagit över för att äta middag. TACK till samtliga ingen nämnd, ingen glömd.

 

 

 

Fridens Mikael.

   

Kommentera här: