Full pott för en oerhört pigg, lekfull 65-åring. Högsta betyg till Streaplers nya skiva

 

Grupp: Streaplers
Titel: Still going strong
Producent: Bengan Andersson och Streaplers
Skivbolag: Atenzia Records
utgivningsår: 2024
Betyg 5 +

När Streaplers släppte sin förra skiva ”En bra plats i livet” Funderade jag på efter att jag lyssnat igenom skiva. HUR ska man kunna överträffa detta, HUR Ska man toppa denna platta. Vi får backa tillbaka bandet ända till året 1959 för det var nämligen då som några grabbar med sångaren Little Gert i spetsen bestämde sig för att starta ett band. Premiärspelning på Lorensbergs cirkus. Och resten är som det så vackert heter historia. Efter en stunds funderande och man slog i en ordbok och på något sätt föddes namnet Streaplers, The Streaplers för att vara mer exakt. Inte kunde väl de numera legendariska tvillingarna Göran och Håkan Liljeblad föreställa sig då 59 att 65 år senare skulle Streaplers fortsätta spela, skapa musik och leverera. Ja en av grundarna och originalmedlem Lasse Larsson som tyvärr inte längre finns ibland oss, han sitter nog i himlen och ler när han får höra resultatet av Streaplers nya skiva med det så oerhört passande namnet ”Still going strong”.

Tidigare i år vann man pris på Manifestgalan och man blev även nominerad till en grammis. 65 år är en högaktningsvärd ålder. Ja i Sverige är det lika med pension men glöm det, Streaplers fortsätter att spela på. Nu är det så åter dags att släppa en ny skiva som passande nog fått namnet still going strong. Där man grävt och gått tillbaka i tiden och med stor hjälp av bröderna Liljeblad, främst Håkan med att välja ut låtar till nya plattan. Självklart med ett knippe nyskrivna låtar.

När det gäller att hitta låtar har Streaplers gjort ett väl noga urval. Slutligen blev det 14 spår som ryms på skivan. Titeln talar för sig själv och ”Still going strong” Sammanfattar på något vis hela Streaplers nu 65 år långa karriär. Plattan inleds med borta är bra, det är en svensk version av ”Travelin´ Light” som Cliff Richard och The Shadows spelade in 1959. Samma år som Streaplers bildades.  En låt med det typiska klassiska Streaplers svänget. Kjetil sjunger på det inledande spåret. Skivans andra spår om du bara vill är en låt som Joakim och grabbarna i The Refreshments gjort. Där har Mikael Wendt gjort en svensk text. Det svänger så enormt och Kenny sjunger. Styrkan i Streaplers har i många, många år varit att de i både Kjetil och Kenny har två starka sångare. Skivans tredje spår är klassiskt Streaplers sväng en nyskriven låt av Henrik Sethsson, Thomas Berglund och den nyligen bortgångne och saknade Ulf Georgsson. Det höjer upp farten betydligt och fullständigt.

Skivan är producerad av Bengan Andersson och Streaplers.  Det har alltid varit jag och du som är en nyskriven låt av Lasse Lee från The Kingbes åter med en svensk text av Mikael Wendt. Från de tidigare skivorna som Streaplers gav ut på 80 och 70 talet har man hämtat en del låtar till skivan. Akta dej är original låt från skivan Valentino (1976) skriven av Åke Hallgren mannen bakom Gråt inga tårar. Det är en riktigt stark låt och svänget som får en att vilja flyga upp och dansa loss. Jag ryser till över hur fantastisk denna platta är. Sången sitter klockrent där Kenny och Kjetil delar på den.

Tiffany bland annat ett dansband från Göteborg spelade in en låt Det finns ingen jag älskat så. Det är en lugn fin tryckare. Spår nummer sju är en av skivans bästa låtar Rosa Jaguar där Kjetil Granli svänger loss med ett fantastiskt trumspel och en sång som sitter helt perfekt. Det är en låt av den engelska rock-kungen Nick Love från deras skiva älskar, älskar inte. Sedan kommer skivans starkaste och bästa låt en låt vid namn, juni och är en originallåt skriven av Per Karlsson och Haidi Krohn. Denna låt är en av de bästa låtar som Streaplers någonsin spelat in. Kjetil visar och plockar fram hela sitt register som sångare och han sjunger ut varje ton så rent och klart. Jag sitter och bara blir så förtrollad, för denna platta är bland de bästa skivor Streaplers spelat in under hela sin långa karriär.

Nästa spår är en av mina personliga favoritlåtar av alla låtar med Streaplers Klockarekatten som är en cover på Boppers ”I´m in Love All Over Again” Den finns med på skivan om jag säger att jag älskar din kropp som kom 79. San Francisco bay är åter en cover från det engelska bandet Smokie. Sunflower ligger som spår 11 på skivan med sång av Kenny Samuelsson. Susanna lugnar ner tempot det är original låt skriven av Anders Glenmark och Thomas Minor från deras skiva Speed utgiven 1978. Varje grej i vårt hus är typisk, klassisk Streaplers sväng där Kjetil sjunger. Skivan avslutas med starka spåret I gamla hjulspår som är original låt skriven av Peter Linde och Stefan Ek. Där svänger de loss som att det vore sista låten de någonsin skulle spela. Takten och tempot är helt perfekt och deras senaste medlem Stefan Kardebratt svänger loss och låter fingrarna flyga över tangenterna. Martti Jäsklid visar prov på sitt enorma och mästerliga gitarrspel på skivan. Per Lundin hanterar basen på bästa sätt. Han ger enorm tyngd och kraft i svänget. Kjetil Granli har suttit bakom trummorna sedan 1990 och hållit takten.

Streaplers gör verkligen skäl för namnet på skivan Still going strong. Nämnas ska givetvis också skivbolaget Atenzia records med Den fantastiske och mästerlige skivbolagsdirektören Pär Winberg i spetsen. De ser till att skivan kommer ut. Pär är på många sätt en fantastisk människa oerhörd lyhörd och har en enorm näsa för vad som kommer att slå och bli succé. En ödmjuk fin människa som ser till att livet blir så mycket gladare.

Streaplers känns som ett lagrat årgångsvin de blir med åren bara bättre och bättre. Nu står de på den absoluta toppen och kan se tillbaka på 65 fantastiska år. Någon viskade att 65 är ju pension, men glöm det direkt. Streaplers kapellet och loket kommer rulla vidare framåt i många år till. Stort grattis till de första 65 åren, och stort grattis till en fantastisk skiva som hör till något av det starkaste och bästa Streaplers någonsin levererat. Nu väntar en härlig sommarturné där de ska fira med fansen. Ja många har följt Streaplers sedan 60-70 talet.  Själv såg jag Streaplers live första gången 1994 ja åren de går men kärleken till detta band som kommer aldrig försvinna.

Kristinehamn 2024-06-09 Mikael Redman.

Kommentera här: