Högsta betyg till Mona Gustafsons nya skiva

 

Artist: Mona Gustafson
Skiva: Dolly & jag
Skivbolag: Atenzia records
Utgivningsår: 2024
Producent: Dennis Lagerqvist, Dan Drilling
Betyg 5 +

Hon har en fantastisk karriär som sträcker sig många, många år ja rent av decennier bakåt i tiden Mona Gustafson. Den är minst lika lysande som hon själv varit och framförallt är. Hon startade sin karriär redan 1970 tillsammans med sin pappa och två spelkompisar. 1972 tog man namnet Lill Nickes innan hennes pappa något år senare beslöt sig för att starta en ny orkester. Den fick namnet Curt Jürgens. Där blev Mona sångerska. Debut på Svensktoppen blev det 78 och 1980 var det åter dags med egna låten ”Gerigio” succén var ett faktum. I samma veva hörde Leif Bloms av sig och ville ha Mona som sångerska. Där blev det många långa framgångsrika år som sångerska, ja ända fram tills att Leif Bloms lades ner. Med några medlemmar från Bloms startade Mona sitt egna dansband Mona G´s och resten är som det så vackert heter historia. Orkesterns sista spelning var på ett dansställe som ligger Mona oerhört varmt om hjärtat Forshaga folkets hus.

Mona valde efter det att satsa vidare på en solo karriär. 2010 släpper Mona skivan ”Monas countrypärlor som för henne varit en dröm sedan länge. Genom åren har Mona släppt flertalet skivor som nått fina framgångar. Nu är det åter dags för en ny skiva denna gång en hyllningsskiva till en av countryns största sångerskor Dolly Parton. Dolly har likt Mona en lång framgångsrik karriär. Något av det första som slår mig är att trots alla åren som Mona Gustafson sjungit och uppträtt så har hon lyckats bevara sin sångröst. Hon har på ett fantastiskt sätt vårdat, utvecklat och framför allt bevarat rösten som idag är bättre än någonsin.

Allt låter vid första lyssningen riktigt bra med de så enastående Nashville musikerna som spelar på Monas skiva. Hennes hovproducent Dennis Lagerqvist ska nämnas det är han som är hjärnan bakom Monas skivor och soundet. Dennis var är under en tid medlem i Mona G´s orkester. Dan Drilling är producent i Panda studio Nashville med den äran. Det är en mästerlig producent. Lägg därtill de fantastiska Nashville musikerna, där en del spelat med Dolly Parton. De skapar en ljudbild till skivan som är ren magi.

Skivan inleds med starka here you come again. På något sätt lägger Mona upp ribban ganska högt för hur resten av skivans totalt nio spår kommer att låta. Hon sjunger ut från hela sitt hjärta med en så stark klar, övertygelse i sin sångröst. Spår nummer två är en låt som Mona skrivit själv där mitt hjärta bor. Den inleds med ett vackert akustiskt gitarrspel. Sedan följer en makalös vacker text som direkt berör hjärtat. Och musik handlar mycket om att beröra och är det något Mona kan med sina egenskrivna låtar så är det just beröra hjärtan. Melodin följer texten på en mjukt vackert sätt. Denna låt hör till något av det största som Mona skrivit. När jag hörde låten första gången kom tårarna.

Spår tre Islands in the stream, då är det dags att sjunga duett med en riktigt stor fantastisk röst och sångare Michael Lusk. Han har en gudomlig sångröst. Känslan kan jag tänka mig för Monas del att detta är riktigt stort. Silver threads and golden needles hör till en av mina personliga favoritlåtar från Dollys fantastiska låtskatt. Här har låten fått en vacker kostym och med Monas röst blir det bara bra. Before the next teardrop falls är country helt i undertecknads smak. Skönt, lugnt, vackert tillbakalutat med en fin melodislinga som rinner som en porlande bäck i skogen. Monas mjuka sätt att framsjunga texten går hand i hand med det fantastiska Nashville musikernas spel. Ett extra plus för den fina steel guitaren som så vackert lyfter låten.

Inte en dag utan dej i mina tankar är åter en storslagen livsnovell som bara Mona kan förmedla och skriva. Hon har ett sätt i sitt skrivande då det gäller texter. Hon får det att låta så trovärdigt men också röra vid beröringspunkten i hjärtat. Coat of many colors svänger det fint om. To know him is to love him plockar Mona fram hela sitt register och detta är en av skivans starkaste och bästa spår. En fin vacker sommarkväll, solen är på väg ner då är det mysigt att kunna krypa intill den man älskar och bara hålla om, njuta till denna fina låt. Två ögon som möts där i månljusets sken. Skivans sista spår det goda livet kan ses som en sammanfattning av Monas liv just nu. Hon är på en perfekt bra plats i livet. I denna låt har Mikael Karlsson svarat för musiken och Mona för texten.

Det blir en låt med ett gott sväng som får fötterna att vilja stampa takten och benen att röra sig. Några personer som ska lyftas fram som gör detta projektet möjligt. Skivbolagens mäster, mästare han som har DET, han som ser till att skivan kommer ut. Nämligen Pär Winberg och skivbolaget Atenzia records. Utan Pär och Christina hade det aldrig blivit någon hyllningsskiva till Dolly. Hans Persson Ateljé Braun som i många år varit Monas hovfotograf. Han som har ett huvud, en hjärna fylld med idéer. Han tar alla fina bilder på Mona, mästerlig fotograf, världsklass. Joakim Ekelund JEWEBdesign som gör alla Monas fantastiska omslag. Anders Samuelsson för all marknadsföring hjälp med foton och videos. Min bror Markus för jobb med Monas hemsida och sociala medier samt alla fina trycksaker. Kerstin Bergdahl och döttrarna Hanna och Malin, fru och barn till den så oerhört saknade Magnus ”Bisse” Bergdahl ska ha ett extra stort tack för att det lånar ut hans fina vita gitarr.

Sammanfattningsvis är detta en skiva som hör till något av det bästa Mona gjort under hela sin nu nästan 55 år långa karriär. Det blir som att bestiga ett berg där varje låt höjer skivan tills den når den absoluta toppen. Som Mona skriver i inlägget på sin skiva. Drömmarnas tid är INTE förbi. Hon förmedlar en enorm lekfullhet, glädje skivan rakt igenom som ger den högsta betyg. Grattis Mona till ett riktigt gediget gott hantverk. Det blir inte bättre än så här. och jag är övertgad om att får självaste Dolly höra skivan så kommer hon lätt bjuda upp till en dans eller två.

 

Kristinehamn 2024-06-28 Mikael Redman.

Kommentera här: