Midsommarfirande vid bygdegården i Kväggeshyttan

 
 

Det är nu många år sedan Åtorps Byalag i Bjurtjärn bildades som det första namnet var. Vi backar tillbaka bandet till 1900 men själva huset och platsen där bygdegården ligger har anor och en historia som sträcker sig så långt bak som till 1800-talet.  Från allra första början uppförde man en skola i byggnaden. Där bedrev man sedan skolundervisning fram till år 1955 då en ny skola stod färdigbyggd på en annan plats. Efter det renoverade man huset till en kyrksal. 1990 började man planera för bildandet av ett byalag ett byalag som såg dagens ljus 1991. Samma år fick man virke skänkt och frivilla ideella krafter byggde utedansbanan. För ett antal år sedan bytte man namn till Bjurtjärns byalag och resten är som det så fint heter historia. Under årens lopp har så gott som hela byggnaden renoverats. Både utom som inomhus. Idag finns alla tänkbara tekniska lösningar för allehanda aktiviteter i bygdegårn. Bygdegården används årligen till festkvällar, dans, Pub, mat, föreläsningar, studiecirklar, sammanträden, gudstjänster, bingo, bio, lan, privata uthyrningar mm.

 
 

I väldigt många års tid har man vid bygdegården arrangerat midsommarfirande. Jag minns för oerhört många år sedan när jag var vid vår sommarstuga och firade midsommar hur fint det var. Då hade de vid bygdegården på utedansbanan levande dansorkester som spelade och inne i huset var det en kille som var DJ och hade disco. Det roliga var att det varje år kom fler hundra till bygdegården för att fira midsommar. Det växte år från år så till slut fick man dra ner på det. Idag är firandet på en helt lagom nivå.

 
 

Det är många fina frivilliga ideella krafter och människor som gör detta möjligt vid bygdegården. Jag tycker detta är en otroligt fin tradition att åka dit upp på midsommarfirande. Denna dag när jag vaknade hemma så kände jag mig så glad för solen sipprade in mellan persiennerna och väckte mig. Frukost på balkongen var skön start på dagen. Gjorde mig sedan klar och åkte i väg mot Kväggeshyttan där bygdegården ligger så fint belägen. Solen sken och fåglarna kvittrade då jag steg ut hemma och gick till bilen.

 
 

Svängde ut och började köra till bygdegården. Strålande solsken och svängde in bakom och parkerade. Det hade redan samlats en massa glada människor. De var redan i full gång med att klä och slutligen resa midsommarstången. Hälsade glatt på ett par jag kände där. Det strömmade till mer och mer människor där. Så fint också att se att många hade gjort kransar som de bar på huvudet. Luftgevärsskytte fanns det där en form av chokladhjul och fika såklart att köpa.

 
 

Jag köpte mig kaffe och goda kakor och en bulle som smakade mycket gott. Satt i solen och njöt en äldre kvinna kom fram och tackade mig för alla fina bilder som jag fotograferar och lägger ut. Nu var det dags att börja Dansa kring midsommarstången. Många samlades och ville vara med. En herre satt och spelade bas en kvinna spelade klaviatur och en kvinna sjöng. Två ledde dansen och Barbro gick och talade om vilken låt de nu skulle dansa. Så kom jublet det var dags för små grodorna. Det var många glada leenden och stämningen var på topp. Detta är så vackert, så fint arrangerat. Johan tog vid det var dags för dragkamp för barnen där alla efteråt skulle få godis. Det blev en hård kamp men en kamp där alla blev vinnare. Det blev full fart för alla barn att skynda fram för att få godis. Tog lite fler bilder innan jag kände mig nöjd och började åka hemåt.

 
 

Gjorde ett stopp vid den fina sjön Vilången för att ta lite kort där. Skulle hem och äta lite sedan hem till mina föräldrar och bror för att grilla och fira midsommar med de. Vädret var strålande vackert och fint. Passade på att byta om då det var så varmt. Packade ner det jag skulle ha med mig dit. Hjälpte pappa att montera ihop grillen. Så mysigt så skönt att sitta ute och grilla bara koppla av. Det blev en väldigt fin kväll och gott smakade det med. Gick sedan in och tittade på ett väldigt vackert och fint hyllningsprogram till Lasse Berghagen. Vilka fantastiska verk texter och melodier han har skapat. En av mina personliga favoriter är som en blänkande silvertråd den sjöng Sonja Aldén så vackert, så fint. Åkte sedan hem nöjd efter en fin midsommarafton både dag och kväll.

Fridens Mikael.

Kommentera här: