Sista danskvällen med Tonix i Brunnsparken Örebro!

Detta var en speciell danskväll som jag skulle åka ut och iväg på. Platsen jag skulle åka till var Brunnsparken i Örebro ett dansställe som jag besökt många gånger förut. I mina ögon är detta Sveriges absolut bästa dansställe så hit åker jag gärna och så ofta jag får tid. Men också då det kommer något dansband som jag vill se. Denna lördag hade jag planerat in sedan länge och bestämt mig för att åka iväg. Detta skulle bli en mycket speciell danskväll för på scenen skulle ett dansband som hållit på att spela i 43 år stå och spela för sista gången i Brunnsparken. Det är ett av de mest klassiska och största dansbanden i Sverige nämligen Tonix från Mönsterås. Efter så många år ute på vägarna har grabbarna i bandet valt att stämpla ut tacka för sig och spela upp till sista dansen och samtidigt låta de yngre ta över. Finalen eller avskedsspelningen gör dom den 6:e mars i Kalmar på Sandra som dansstället heter , men dit är det lite för långt för mig att åka.

Tonix.Tonix.Tonix. 
Tonix.Tonix.Tonix.

Tonix fick en förfrågan om att spela en sista gång och svaret var ganska enkelt ”Brunnsparken Örebro” Sveriges bästa dansställe och ett ställe som Tonix besökt i 30-års tid det är några år det. 1967 startade Tonix hemma i Småland i Mönsterås man kanske inte trodde då att man 43 år senare skulle vara verksamma och spela upp till dans fortfarande. Tonix räknas idag till ett av de mest klassiska dansorkestrarna de startade på 60 talet mitt denna enorma dansbands våg som sköljde över hela Sverige, då fanns det ett dansband och dansställe i varje liten buske. Nu idag 43 år senare är antalet dansband något mindre än då och antal dansställen något färre. Detta är ett beslut som växt fram under en tid hos grabbarna så nu bestämde dom sig tillsammans att lägga instrumenten på hyllan och låta de yngre banden ta över. Det är imponerande att hålla igång ett band i 43 år och fortfarande stå på toppen och spela och dra publik till danserna.

 

Jag hade lite andra göromål under dagen här hemma som jag återkommer till i ett annat inlägg. Lade mig efter maten och vilade en stund så jag inte skulle vara så trött då jag skulle köra på kvällen. Sedan dusch och raka mig så man blir fin fick också på lite lukta gott på kroppen. Använde lite av David Beckham parfymen jag fick av tjejen jag är kontaktperson åt. Nu var jag så åter redo för ännu en danskväll. Svängde in och tankade bilen innan det bar iväg destination Brunnsparken Örebro. Vägen kändes fin och inte så halkig som jag var rädd för men valde ändå att ta det lugnt då jag körde men det gör jag alltid. Har varit många gånger i brunnsparken MEN vet ej vad jag tänkte på för jag lyckades köra fel och komma in mot centrum men vände om och kom rätt tillslut. Det stod en del bilar utanför så det var fler än jag som hade samma tanke och som hade trotsat kylan för att åka till brunnsparken denna lördagskväll. Precis då jag betalat entrén och steg in så drog Tonix igång kvällens första dans och låt ”Gabriella”. Tryggt, lugnt och kramvänligt golvet fylldes av de som var där. Tyvärr gjorde nog kylan och vädret sitt till att det inte kom mer än vad det gjorde hade gärna fått vara lite mer folk men dom som var där höll igång hela kvällen. Applåder efter varje dans och glada miner när dom dansade förbi scenen där Tonix spelade på. Satte mig så jag skulle både se och höra bra sedan kunna filma lite som jag brukar göra då jag är ute på dans och även fotografera en del. Kvällen flöt på och det kom många av mina personliga favoritlåtar med Tonix och har man spelat i 43 år så finns det förhoppningsvis lite låtar att välja på.

Tonix.Tonix.Tonix. 
Tonix.Tonix.Tonix.

Nu började så klockan gå mot fika man vet på ett ungefär då orkestern tar kvällens paus. Men lite innan brukar ja gå och fika så slipper jag stå i en lång kö och så är man ju kaffesugen också. Kaffe och smörgås och en god bit sockerkaka fick det bli. Efter ett tag så var dansen åter igång Sören som är kvällsvärd på Brunnsparken gick upp på scenen och tackade publiken men framförallt Tonix. Han berättade att dom varit där i 30 års tid och spelar och under alla dessa år bara behövt ställa in en enda spelning på grund av sjukdom i orkestern. Dom fick blommor i massor och ännu mer applåder det kändes i hjärtat. Efter detta så fortsatte Tonix danskvällen fram tills klockan ett då Bosse tackade för en trevlig kväll och framförallt tackade publiken för alla åren och alla fina minnen. Det var nära då att det kom en tår i ögonvrån. En epok ett av de mest klassiska dansorkestrarna tackade för sig och tog farväl. Kvar nu för Tonix återstår sista spelningen på hemmaplan i Kalmar på Sandra efter detta så lägger dom instrumenten på hyllan kanske för gott kanske för ett litet tag. TACK för alla spelningar alla fina minnen ni givit genom danskvällarna och tack för att ni spelar som ni gör. Tonix har alltid spelat från hjärtat rakt ut till danspubliken all heder för det TACK Bosse, Matz, Allan, Gunnar samt Magnus för alla år nu går dansen vidare utan er. Vindens melodi och take god care of here fick avsluta denna kväll.

 

Fridens Mikael.

Stensons skiva är äkta mogen godis för öronen!

Stensons.

STENSONS: I DEN GRÖNASTE SKOG

BETYG: 5+

SKIVBOLAG: EMMY MUSIC

ANTAL LÅTAR: 17

LÄNGD:

Man fylls direkt av så mycket värme då man sätter i Skånebandet Stensons nya cd ”I den grönaste dal” i cd spelaren. Direkt då dom slår an första tonen så hör man direkt att det låter så proffsigt och genomarbetat, tajt och komplett. Detta är en skiva som många väntat på och som skulle följa upp den förra kritikerrosade skivan ”Om vi kunde stoppa tiden” Detta är en stor dos mogen dansbandsmusik när den är som allra bäst. Stensons är en orkester som föddes från sviterna av Christina Lindbergs orkester. När Christina så valde att lägga ner sin orkester fann grabbarna att starta upp under namnet Stensons och där är dom idag.

 

Stensons levererar och bjuder på den bästa mogna dansmusiken årgång 2010. Och Stensons hör definitivt till ett av mina absoluta favoriter bland alla dansband. Det inledande spåret ”I den grönaste skog” som också är titel på skivan är en låt som Berth Idoffs spelade in på sin skiva en lyckostund låten är skriven av Maritha Höglund och Patrik Alm. Den banar väg och visar vart Stensons står musikaliskt. I den grönaste skog är utan tvekan 2009 års bästa dansbandsalbum det finns inget annat album som kan mäta sig med Stensons. Låtarna är utvalda med stor omsorg och produktionen håller mycket hög klass allt från arr till producent. Detta är som jag brukar säga dansbandsmusik när den är som allra bäst. Omslaget är mycket proffsigt gjort av Anders Bühlund. ”I den grönaste skog” är Stensons fjärde skiva och deras absolut bästa där ryms 17 låtar i en fin blandning med tonvikten på det mogna. Här samsas nyskrivet material med en del gammalt. Den förre Chinox-sångaren Andreas Selg har skrivit en av mina absolut favoritspår på skivan ”Ännu en sång” så vacker inlindad med ett fint dragspelsolo. Precis som på förra skivan har man tagit med Helene Persson från nerlagda Helene & Gänget i en mycket finstämd duett tillsammans med Mats Karlsson som Stensons sångare heter, ”Lycklig kärlek” heter låten och den är så otrolig vacker. Det märks ganska tydligt att Stensons står för en mogen dansmusik och dom lugna låtarna väger mest på denna nya platta.

 

Då och då svänger det till som i Berth Idoffs ”Katarina” ”Är det mig du tänker på” S Brunzell – U Georgsson är en annan stark fin låt på skivan. Bland låtskrivarna märks kända namn som Åsa Karlström, Mats Larsson, Martin Klaman, Leif ”Mulle” Melander. När Stensons gav ut förra skivan ”om vi kunde stoppa tiden” Så trodde nog väl få att dom kunde upprepa samma bedrift men ”I den grönaste skog” är en otrolig stark dansbandsskiva rakt igenom låtarna håller mycket hög klass. Sedan har dom utvecklat sig enormt och fått en allt större och bredare publik. Gör som jag upptäck Stensons när jag hör deras skiva så fylls mitt hjärta med så mycket värme och jag själv får också sådan lust att lägga en sula på parketten. En av våra största låtskrivare är med på plattan Åsa Karlström en tjej från Karlskoga som kan konsten att skriva texter på ett fantastiskt sätt som berör så i hjärtat. Och en av de finaste är ”Alla nätter” som hon skrivit tillsammans med Mats Larsson det är en stor mäktig ballad. Det finns så mycket att upptäcka på plattan och för var lyssning så växer den sig till en av de absolut starkaste dansbands album genom tiderna. Stensons har banat väg och krattat upp och är på väg mot något riktigt stort. Dom förtjänar verkligen en plats bland de riktigt stora banden. Jag lyfter på hatten, buga och bockar till en suverän platta en platta som sprider så mycket ljus och värme i vintermörkret. Bjuder också på två video med Stensons från Forshaga folkets hus här i Värmland där dom spelade 2009 så ni kan höra hur dom låter och ser ut.

 

Mikael Redman Kristinehamn 2010-01-29

Tisdag, Diktboken är klar!

Idag är det tisdag vilket känns ganska skönt. Vaknade i morse efter en mycket god nattsömn har aldrig några problem med att somna om kvällarna vilket jag är glad för. Har haft en fin trivsam arbetsdag på jobbet där jag fått en del goda skratt och väldigt mycket värme. Att ha ett sådant arbete som jag har innebär att man får vara med och uppleva en hel del olika saker. Men idag känns det som tiden flugit iväg allt från att jag stämplade in fram tills förmiddagsfikat så sade det pang så var det lunch. Men ganska skönt att ha sådana dagar också som inte känns så långsamma och tråkiga. Det flyter och rullar på sedan har jag ofta något att göra hela tiden annars får man hitta på saker då. Vinter håller sig i ett hårt grepp här och det visar inga tecken på att snön tänker försvinna men det klagar inte jag på. Tycker om när det är en riktig vinter och gärna lite kyla så snön stannar kvar.


SolnedgångFrån min balkong.Solnedgång.

 

Sedan har jag äntligen gjort klart och även skickat paketet ner till Skåne till min fina vän Kicki som jag lärde känna för ganska många år sedan nu på kamrat där jag såg ett kort på henne. Lite blygsam som jag är så vågade jag skriva till henne och blev så glad när hon svarade mig. Detta har genom åren utvecklat sig till den finaste vänskapen jag har i henne fått en av dom finaste vänner på hela jorden. Jag har ju jobbat under ganska lång tid med att skriva dikter mycket om mitt liv hur jag mått, mina egna innersta tankar. Fick en ide att skriva och göra en diktbok till min vän och denna bok har jag jobbat med under ganska lång tid. Det har tagit tid men samtidigt har det blivit en bok som jag är så stolt över och som verkligen är rakt från mitt hjärta. Det är en bok om mitt liv men även en bok med en massa nya dikter till och om min fina vän. Till detta hade jag också köpt en fin present + en blomstercheck då hon ganska nyligen flyttat hemifrån.

Solnedgång.Jag fikar.Diktboken. 

Blev så glad igår då jag läste på Facebook hur rörd och glad hon hade blivit för mitt paket. Det värmer så mycket att ha en vän som du som alltid ställer upp och finns till då man är ledsen eller behöver någon att prata med. En bättre vän än du det kan jag aldrig få. Tacksamheten är så stor för att du finns. Sedan är jag så lycklig för mitt favoritlag Södertälje vann över Rögle nu har dom tre raka matcher utan förlust känns som dom är på gång och kommer kriga hårt ända in till slutet av elitserien. Tänkte försöka avrunda detta lilla inlägg här med att helt säga hej svejs i möra (onsdag) Ska jag till tandhygienisten inte så kul men det ska göras. Bara att vara glad och gå dit sedan har jag inget annat inplanerat denna vecka. PÅ fredag bär det ut på lite trevligheter tillsammans med min bror då ska en kompis till mig spela med sitt band här i Kristinehamn och lördagen styr jag bilen mot Brunnsparken Örebro. En danskväll med Tonix som efter 42 år bestämt sig för att lägga instrumenten på hyllan imponerande.

 

Fridens Mikael.