Fin dokumentär på tv:n Sven - Erik Magnusson

 

I många, många av mina levnadsår har han funnits med och varit min allra största idol. Året var 1956 platsen Slottsbron där var där tre grabbar bestämde sig för att starta en grupp. Medlemmarna var Sven Svärd på trummor, Ingvar Karlsson på gitarr, dragspel, också Sven Erik Magnusson på Klarinett, gitarr, saxofon och sång där var starten på vad som skulle komma att bli ett av vårt lands mest älskade och största grupper. Sextiotalet var en lång eriksgata med ett stort pärlband av hits det fick av Göte Wilhelmsson en låt som från början var en schottis Re dans me Karlstadtöserna. Året var 1961 de vände och vred på låten fram och tillbaka tills Sven Erik kom på att vi halverar tempot och succén var given. Efter denna låt följde en rad hit låtar Fröken fräken och Min gitarr skrivna av Tore Skogman , Ingvar Hellberg var en man som skrev några av de allra största låtarna Säg inte nej säg kanske, kanske, Vid din sida, Jag ringer på fredag, Skolfröken Nilsson. Rune Wallebom var en annan kompositör som skrev några av de största låtarna till Sven Ingvars. Början om från början, Kristina från Wilhelmina, Önskebrunnen med flera. Sextiotalet var en era och en storhetstid för Sven Ingvars.

 
 

I slutet av sextiotalet bestämde man sig för att spela in och göra en film ”Under ditt parasoll” Det blev en stor förlust för bandet. Allt de hade tagit vid och gjort blev till guld men filmen skulle bli en stor förlust för bandet där man fick kavla upp armarna och jobba än hårdare för att kunna betala av filmen. I början av sjuttiotalet får man en idé att tonsätta dikter och texter och spela in material av Gustav Fröding. Den skivan skulle bli vändningen om filmen fick dåliga recensioner som fick I Frödingland det motsatta. Jag minns hur gammal jag var men väldigt ung var jag då jag hörde Sven Ingvars och direkt tog jag dom till mitt hjärta minns att jag fick ett kassettband som jag spelade jämnt. Där och då blev bandet och Sven – Erik Magnusson min stora idol. 1991 gjorde man stor succé på Hultsfredsfestivalen i de djupa Smålands skogar vid sjön Hulingen klev man upp och rockade som bara den. Resten är ett stort svenskt stycke musikhistoria av högsta klass. För tre år sedan 2014 spelade Sven Ingvars på vår julfest som vi kommunanställda hade i Kristinehamns arena det var riktigt stort att få se dom en sista gång. Det var enda spelningen de gjorde detta året var det ett rykte som sade. Sven – Erik Magnusson var och framförallt är en av vårt lands allra största. Alltid så varm ödmjuk och vänlig vart än man stötte på honom. Tjugo andra mars tvåtusen sjutton kommer jag aldrig att glömma när jag vaknade och hörde på radio Värmland. Vi har idag nåtts av det tråkiga ledsamma beskedet av Sven – Erik Magnusson avlidit till sviterna av sin sjukdom. Jag satt naken på sängkanten och bara skrek NEJ, NEJ sedan kom tårarna. Jag blev tyst stum och kall jag lyssnade igen och igen slog på datorn jo det stämde.

 
 

Det var en mycket jobbig stund där på morgonen jag samlade mig så gott det gick för att åka till jobbet. Jag tänker tillbaka på alla de gånger jag sett Sven Ingvars spela alla spelningar de gjorde i Karlstad på Sandgrundsudden som blev ett begrepp på sommaren alltid en måndagkväll i juli månad. Ett arrangemang som lockade folk från hela Sverige till Karlstad och det var varje år från femton tusen upp till nästan fyrtio tusen vilket är en svindlande fantastisk siffra. Jag minns speciellt en kväll på udden efteråt så stod Sven-Erik och skrev autografer lät de som ville bli fotograferade ihop med honom. En kort bit ifrån stod en förmodligen manager kom nu Sven-Erik vi måste gå nu kom igen. Nej lugn jag måste och ska skriva klart först svarade Sven – Erik lugnt alla skulle få sitt med honom ja sådan var Sven – Erik en man med ett varmt stort hjärta av omtanke aldrig märkvärdig eller diva fasoner här inte. Nu var det så dags för SVT att sända en helt nyinspelad dokumentär om honom där musiker kollegor och vänner berättade historier om hur han var. Det blev och var en varm ljus fin dokumentär där hans parhäst från Ingvars tiden Ingvar Karlsson berättade så fina historier. Christer Sjögren pratade också så varmt och fint om Sven-Erik hans son Oscar var också med det rörde mig till tårar flera gånger om. Bengt Alsterlind som ledde Hajk var också med på ett hörn i dokumentären. Det var en fin dokumentär som lämnar många minnen efter sig och enorm saknad efter en stor artist och älskad sångare.  Något av det finaste och bästa han sjungit in är utan tvekan Anita en dikt som han själv tonsatte likaså Så många mil så många år som sammanfatar allt så fint. Bilderna i detta inlägg är från då de spelade på vår julfest 2014.

 
 

Fridens Mikael. 

Julen 2017 en lugn fin helg med familjen

 
 

Jag hade redan bestämt mig innan att denna jul skulle jag bara koppla av och umgås som jag alltid gör och fira med familjen. Ju äldre man blir ju mer värdesätter man gemenskapen att komma nära och samlas med far och mor och min broder att fira tillsammans. Traditionsenligt åkte jag hem dagen innan för att spela Bingolotto på uppesittarkvällen. Jag hade slagit på stort och köpt två lotter till kvällen en av vår fotbollsförening IFK Ölme och en köpte jag på COOP. Plockade ihop lite saker och åkte sedan hem för att fixa lite innan jag rullade hem till far och mor.

 
 

Mamma höll på att göra goda smörgåsar så jag hjälpte henne med det sista innan Lotta skulle ta och köra igång uppesittarkvällen. Ho hade fått tagit över efter att Ingvar Oldsberg fått sparken vilket är ledsamt tycker jag men, men vi tycker och tänker olika. Så slog klockan halv åtta och det var så dags att börja kryssa och spela. En rad gäster skulle medverka Susanne Axnér och Claes malmberg som skulle rimma sedan en rad artister skulle medverka och uppträda. Till sin sidekick och hjälp skulle Lotta ha den alltid så leende och glada Elisa Lindström. Emellan spelen och musiken satt jag och åt goda smörgåsar och bara njöt.

 
 

I bingospelen gick det sämre var ett nummer ifrån ett flertal gånger men någon vint blev det inte. Mamma däremot vann en nyårslott kul för henne. Åkte sedan hem och somnade så gott i min säng. På julaftonen vaknade jag vid halvtio vilket var skönt lite frukost så packade jag ner alla saker och styrde hemåt. Det var sju plusgrader ute och duggregnade så all julkänsla var som bortblåst. Men det skulle ändå bli trevligt och mysigt att få komma hem till far och mor och fira.

 
 

Hemma var förberedelserna i full gång med att fixa till det sista med julmaten innan det var dags att slå sig till bords och äta av all den goda julmaten. Det blev lite av varje som jag åt Janssons, korv, köttbullar, skinka, sylta och julkorv. Sedan finns det något som jag bara måste ha varje år Åsedas gräddost den är så gudomligt god. Efter all god julmat kom så julvärdarna det kändes konstigt då det i år är förinspelat men det lockade inte så mycket ville däremot se Kalle Anka. Sedan älskar jag att se Musses campingsemester den är så rolig vem är det som kör egentligen ja vem kör egentligen.

 
 

En av de finaste filmer jag vet är ”Kan du vissla Johanna” Där Bertil letar efter en morfar och där Per Oscarsson gestaltar gör en storslagen spelar insatts. Det blev kaffe efter filmen sedan skulle vi dela ut julklapparna. Till pappa hade jag gjort en almanacka med bilder från då han var liten min farbror och farmor som inte lever var även de med och så vi andra. Den blev han väldigt rörd och glad för. Till min älskade bror hade jag på jobbet gjort en jättefin mugg med Färjestad på lite konstigt kan tyckas då jag inte gillar eller håller på de men är det jul så är det. Glad blev han och glad blev också mamma för allt det fina som hon fick.  Sedan smet jag upp för att låna pappas dator och se Svensson, Svensson firar jul det är något jag bara älskar och måste se varje år. Det är lika roligt varje gång jag ser det. Efter detta så var det dags för en smörgås och lite vila innan det var så dags att klä sig och bege sig till kapellet Österviks kapell för midnattsmässan den åker vi ut på varje år.

 
 

Det var så stämningsfullt och fint när vi kom ut till kapellet. Marschaller överallt och levande ljus. Vi slog oss ner och sedan kom en tjej och berättade lite om kapellet sedan började mässan. Böner varvades med vacker sång. Den som ville fick kliva fram och ta nattvarden men vi satt lugnt kvar i bänkraden. Stilla natt fick avsluta allt och vi tackade prästen och rullade hemåt. Borstade tänderna och tog lite bilder med broder och sedan var jag väldigt glad och nöjd då jag lade ner huvudet på kudden för att sova hos mina föräldrar. Vaknade på juldagsmorgonen hos mina föräldrar och bara njöt av lite god frukost sedan lite vila i soffan innan jag tackade för allt och åkte hemåt till min lilla lägenhet.  God fortsättning på er alla.

Fridens Mikael. 

Decemberöverenskommelsen

 
 

Låter som något politiskt men så är icke fallet där är min chef på mitt arbete som tillsammans med några av hans söner och två arbetskollegor starta igång ett band. I några månaders tid har de repat och planerat för denna spelning som skulle äga rum den åttonde december tjugo hundra sjutton. Vi fick anmäla oss om vi ville komma för det fanns ett begränsat antal biljetter så jag var snabb att sicka iväg ett mejl. Så var det dags att åka hem och förbereda mig bestämde mig tidigt arr jag skulle vara nykter och köra bil.

 
 

På med fin stassen skjorta slips och en fin slipover sedan skorna så drog jag iväg ner till Ölme Diversehandel. Jag kom ner först nästan av alla. Steg in och lämnade min biljett detta skulle bli så grymt skoj att få uppleva. Letade reda på garderoben där hängde jag av mig min jacka.

 
 

När de andra kom så steg jag in och tog emot jackorna de blev förvånade att finna mig i garderoben så det blev många högljudda skratt. Detta har jag gjort förut. Det var ganska många som kom för att lyssna så skulle de spela min chef kom in i en helt ny skepnad men så häftigt och fint att se. Stunden senare räknade trumslagaren in till första låten lite småstrul med att Olles sång inte gick ut helt till oss. Men det gick ändå så grymt de lirade. De hade också besök på scenen av två flickor som körade på nån låt.

 
 

Det skulle bjudas på en massa härlig musik och låtar. Purple rain spelade dom med sån finess och ära. Alla satt så lugnt och lyssnade i början men efter några låtar vågade sig fler och fler upp för att svänga och dansa loss. Vilken fantastisk kväll det blev min arbetskollega Olle sjöng så svetten lackade i pannan. Det var en mycket god stämning. Min chef Göran hade skrivit en egen låt som han tillägnade sin fru Jenny det var väldigt fint gjort. Bob Dylan smög sin in tror jag likaså Beatles och mina stora idoler Creedence John Fogerty Fortunate son då kunde inte jag sitta still utan var tvungen att röra lite på mig. Efter sista låten skanderade alla en gång till och de två första låtarna selade den en gång till. Detta blev en väldigt fin kväll med så mycket värme och glädje. Jag tog en kopp kaffe till innan jag tackade alla och tog bilen sakta hemåt. Stort tack för en av de trevigaste kvällarna på väldigt länge. Man längtar redan tills nästa gång. Kul att se alla digga och dansa loss.

Fridens Mikael.