En tur bakåt i tiden en tur till Broholms nostalgi och café!

Bestämde mig en dag att ta en liten tur med bilen dels ut och fotografera men jag hade ett mål med denna dagsresa. Det skulle gå lite söder om stan ner till Broholms nostalgi och café tidigare hade jag bara hört talas om det och läst om det. Men nu skulle jag få se och uppleva det med egna ögon. Ett kort stopp för att tanka bilen så var jag sedan iväg. Rullade vant på landsvägen och svängde av lite här o där för att fota. Svängde av till Bäckhammar och dess gamla fina folkpark för att där ta lite bilder. Vädret var helt underbart och jag bara njöt där jag gick omkring och ivrigt fotograferade.

 
 

 

Stunden senare var jag åter på väg mot Södra Råda som stället heter där detta nostalgi café ligger. I Södra Råda låg också en gammal träkyrka som härstammade från 11 eller 12 hundra talet. Det ödelades i en anlagd brand 2003 vilket var väldigt ledsamt. Nu jobbar man med att åter bygga upp kyrkan. Det var så härligt att köra bil ute på landet. Röda små stugor stora hus och en massa fin natur passerade jag.

 
 

 

Så kom jag då fram och parkerade vid nya eller vid kyrkan passade på att fota lite där innan jag gick till detta fina café. Nu slog mig tanken detta ställe tar ju inte kort och jag hade bara sexton kronor men det läste jag så smidigt ändå. Det gick bra sade hon i caféet. Jag slogs direkt av tanken vad vacker där var så otroligt fint blommor och en stor sol på himlen gjorde sitt till. Det första som mötte mig var en gammal mack i miniatyr två gamla bilar och så BP märket.

 
 

 

Knallade vidare in och ut ur de små bådarna och husen vad mycket nostalgi. En frisersalong från femtio talet hade de byggt upp och det var bara att slå sig ner vänta på att nån skulle klippa en nej skämt åsido men fint var det. Kom in i ett kök från tidstypisk tid och även in i en affär. Så fint att beskåda och se jättefint.

 
 

 

Nu blev och började min mage kurra efter kaffe så jag bestämde mig för att gå till bilen och duka upp bakom den med kaffe och mitt medhavda fika. Satt där och filosoferade och bara njöt av vädret och denna stund. Då kom en bil ur stiger en före detta arbetskamrat till mig det var kul. Detta var en upplevelse tog en kopp kaffe till och åkte sedan vidare mot landet fast jag var redan ute på landet men till Rudskoga för nu var jag badsugen. Där finns ett badställe som heter Gottbol dit svängde jag detta får bli denna dags sista stopp. Slog mig ner vid vattnet och bara njöt i solskenet tog fram mitt block och skrev på lite nya dikter innan jag hoppade i vattnet och tog mig ett skönt svalkande dopp. Vilken fin dag som nu övergått till kväll. Rullade långsamt hemåt och kände mig nöjd med allt jag fått uppleva.

 

Fridens Mikael.

 

Värme i massor Fernandoz i högform levererade en fin kväll i Filipstad på torget!

 
 

Just nu verkar det som vårt land drabbats av någon slags tropisk hetta för det är redigt varmt men, men jag klagar då inte. Givetvis har jag full förståelse för alla som lider och som inte klara av värmen. Men nu får vi njuta för tänk sen i november månad vad vi gnäller att nu är det för kallt. Gjorde mig klar hemma och hämtade två som jag känner som skulle åka med mig upp till Filipstad. Det var så lätt att välja kläder inget långärmat här inte. Det blev mina beiga byxor och en fin t-shirt det satt perfekt på mig. Styrde iväg och hämtade dom i stan sedan rullade vi mot Filipstad. Kom så fram och parkerade bilen och gick ner mot torget vid femtiden kom så Fernandoz med sin turnébuss som är Sveriges finaste buss. Det första sångaren Anders Nordlund säger då han stiger ur bussen är det någon som har en AC.

 
 Grabbarna började packa ut all utrustning ur turnébussen och upp på scenen med det här ska spelas musik. Jag såg hur svetten lackade i pannan på alla. Vi gick till en thailändsk restaurang för att äta mat och gud så gott det var buffé så jag tog två rejäla portioner för det var så gott. Klockan drog sig mot åtta då dansen skulle ta sin början. Mycket folk hade samlats på torget och Anders Nordlund som sjunger i Fernandoz hälsade alla välkomna vi ska börja lite lugnt så ni får kramas Varför och En dag den sommaren ska vi inleda med än en gång välkomna. På några sekunder fyllde folket dansgolvet och det dansades så det stod härliga till. En lite snabbare dans efter detta så var kvällen igång på riktigt. Det är dig jag tänker på sjunger Anders Nordlund med sån säkerhet i rösten.

 
 

 

Lite lugnare igen och åter fylldes dansgolvet av glada människor. Anders såg så nöjd ut där han stod och blickade ut över torget i Filipstad. Anders Nordlund denne grabb från Hagfors har en av landets bästa röster så fin och klar. Applåder i massor efter varje låt. Thomas satt bakom sin lilla bur och trummade på allt var tyget höll och svetten lackade i hans panna för det var en riktigt varm kväll. I Fernandoz spelar också sedan ett par år Anders son Kevin och han har en härlig röst som går från klarhet till klarhet. Varmt var det och såg på Tom hur han svettades efter ett skönt saxofonsolo.  Tiden gick en av de finaste låtarna sjöng Anders ”Änglasjäl” Och det var som alla stannade upp och bara njöt. En tjej var ute på möhippa så hon fick komma upp på scenen och sjunga Leende guldbruna ögon men innan dess fick hon en fin hjälm på huvudet längst upp var det en snopp. Sjunga och hurra så var det så dags för kvällens paus. En dricka och en korv med bröd fick slinka ner innan dansen åter tog sin början.

 
 

 

Jag är på väg igen och lite norskt i en slant till trikken hejm fick inleda efter pausen. Golvet fylldes och folk dansade så det stod härliga till. Anders bara stod och njöt där han blickade ut över publikhavet. Kevin tog åter ton i fartiga ”Ut på vägarna” Så det svängde rejält de andra bara hakade på. Efter en dans tog Anders ton förklarade att vi ska hylla en jubilar på scenen alla tittade sig omkring. I juli fortsatte Anders för tio år sedan började Tom i Fernandoz och det är vi både stolta och glada för. Vi vill ge han en liten gåva här tack vännen. Nu pyser jag skojade Tom innan han drog igång The lion sleeps tonight som Kevin sjöng. Självklart kom så Främling i lag med Ljus och värme. Filipstadsborna och alla övriga dansade så det stod härliga till. Applåder efter varje dans nu var klockan så framme vid kvällens sista dans. Ett stort TACK ni har varit helt fantastiska ikväll. Trots denna värmen att dansa så berömde Anders publiken. Vilken fin kväll jag tackade för mig tog mina två vänner med mig och styrde bilen hemåt. Fernandoz skulle packa ner sedan rulla vidare mot nästa spelning. TACK alla för en väldigt fin kväll i Filipstad. Tack Anders för din fina röst. Anders avslutade med att sjunga så vackert och finstämt i ”När jag var liten” En låt som jag önskade tack för låten Anders.

 
 

 

Fridens Mikael.

Tropisk hetta fina melodier vacker röst när Erik Lihm och Ann Cathrine Wiklander gjorde ett fint program i Filipstad!

 

 

 

Mitten av juli månad varje år arrangeras Filibjurveckan med en rad aktiviteter i staden Filipstad. Detta är en otroligt vacker och fin småstad som ligger så fint belägen vid sjön Daglösen och genom staden flyter den fina Skillerälven. Där skulle det på onsdagseftermiddagen bjudas på ett program med Erik Lihm och Ann Cathrine Wiklander. Erik är multimusikanten som musicerat i femtio år varav tjugo av de i Vikingarna bandet som rönt stora framgångar under alla de år som de var verksamma de är Sveriges genom tidernas största dansband. Ann Cathrine är den ljuva tjejen från Ångermanländska Sollefteå som sjöng sig rakt in mångas hjärta och som rönte stora framgångar på Svensktoppen med en melodi som hette ”Kärleken” Sägas direkt är att hon hade fler låtar som låg på Svensktoppen. Hon har i mina öron en av Sveriges finaste röster. Tillsammans med Erik bildar de en oslagbar duo som åker runt och gör trivsamma fina program där det blandat anekdoter från deras respektive karriärer med en massa fin sång och musik.

 
 

 

Erik är inte bara en skicklig erkänt duktig musiker han är också en mycket duktig låt skrivare som komponerat och skapat så mycket fin musik. Nu var det så dags i denna tropiska hetta att bege sig upp till Filipstad. Med mig hade jag en som jag kände och hans pappa så vi for iväg vid ett tiden på eftermiddagen. Klockan två skulle programmet ta sin början. Varmt, varmt var det och jag slogs av tanke på hur skulle de klara av att uppträda. Mycket folk hade samlats på torget och runt om för att lyssna. Hasse som var programledare var uppe och snackade och talade om att vid sidan v scenen fanns minsann chansen att köpa paraply för tjugo kronor och en del nappade på det.

 
 

 

Ann Cathrine hälsade alla välkomna till denna stund. Vi ska ändra lite, lite vi kör normalt två gånger fyrtio fem minuter men idag kör vi tre gånger trettio allt för att ni ska kunna svalka av er. Och dricka det är viktigt i denna värmen. Jag slog mig ner framför scenen rakt i solgasset och tänkte väl inte så mycket på den värmande solen för nu skulle jag bara njuta av dessa två fina människorna. De började med en fin låt och hade en härligt god blandning av melodier och texter. Erik berättade lite om sin långa karriär som han haft uppväxt som han är i dansbandsmetropolen Malung. Så kom så låten jag väntat på som är en av de allra finaste jag hört ”Kärleken” Denna låt som Ann Cathrine Wiklander kom in på Svensktoppen med och sedan upp på första plats. Jag kände hur nära jag var att börja gråta för detta var så berörande denna fina röst. Det kom en tår längs min kind och jag fick kämpa emot för att inte brista ut totalt. Jag njöt för fullt sedan började Erik spela en väldigt fin låt som han skrivit till dansbandet Curt Haagers ”Sommarminnen”.

 
 

 

Tanken slog mig flera gånger som jag inte förut tänkt på vilka fina låtar och vilken fin musik Erik komponerat. Han skämtade och drog historier efter en halvtimme tog de så paus jag gick och köpte mig en dricka för det var riktigt hett att sitta där och lyssna. Sedan började dom igen Erik skulle bjuda på en Elvis men texten var lite omgjord fast den var riktigt skojfrisk fast sedan blev det rätt text på melodin. Så vackert Erik spelade och även sjöng likaså Ann Cathrine ”Vänd inte ryggen åt en vän” En go lite snabbare låt som också blev etta på svensktoppen. Det blev en paus till innan allt var till ända det bjöds på vacker duett sång och många låtar från deras skiva som de släppt. Värmlands folkblad gav skivan full pott i betyg och skrev på slutet i recension att Ann Cathrines röst ger rysningar längs ryggen. En riktigt fin musikstund var på väg till ända. Erik tackade alla som kom och lyssnade likaså gjorde Ann Cathrine. Hans som var programledare var framme på scenen och tackade Erik och Ann Cathrine med en varsin blomma. Jag gick fram och tackade tog de sista bilderna. Denna stund var något av det finaste jag hört. Så många fina låtar med tänkvärda texter de bjöd på. TACK till er båda.

 

Fridens Mikael.