Säsongspremiär i Storfors folkets hus med Junix!

23 september är nog ett datum många väntat på då var det nämligen dags för säsongspremiär för Korpen i Karlskoga deras motionsdanser i Storfors folkets hus. Det brukar vara så när sista dansen går i Degerfors folkets park så går det någon vecka innan Sven och Kerstin bjuder in till säsongspremiären i Storfors folkets hus det känns också på något sätt att då är hösten kommen. I Storfors är det Korpen i Karlskoga som står som arrangör av danserna och det är alltid lika trevligt att åka och besöka dessa danser. Här möts av det så alltid vänliga trevliga paret Sven och Kerstin. För dansmusiken denna premiär skulle Eskilstuna orkestern Junix svara för ett dansband som startade 1971 som Juni-71 men som sedan 1986 heter just Junix. Jag vaknade ganska tidigt denna söndag hemma och steg upp för att göra mig lite kaffe innan det var dags att vila lite och pyssla lite vid min dator skriva lite till min blogg. Men framförallt fundera på vad jag skulle sätta på mig för kläder till dansen. Jag har ju en del att välja på och försöker variera mig lite.

 

När kläderna var valda slängde jag in en paj i micron för att få lite i mig innan jag skulle åka hem och hämta min broder som också skulle med denna kväll till Storfors. Vi åkte tidigare för att snacka lite med grabbarna som var när vi kom fram var i full färd med att soundcheckar det är viktigt att det låter bra och att man inte spelar för högt. När allt var klart och kollat så var det dags för en kopp kaffe och lite snack innan pojkarna gjorde sig klara bytte om till sina arbetskläder. Precis innan de skulle gå på scenen och sparka igång första halvleken så kom Sven med en lapp kan ni be denna med detta bil nummer att flytta på sin bil den står lite dumt parkerad. När han läste upp bilnumret tänkte jag det är ju min bil jag ska genast flytta på den så var den saken löst nu låg ännu en danskväll framför oss.

 

En sista koll lamporna tänds Göran som står längst fram och spelar gitarr, bas och sjunger sköter även snacket mellan låtarna hälsa alla välkomna till säsongspremiären i Storfors. Junix heter vi kommer från Eskilstuna vi ska inleda lite lugnt med en välkänd låt som blivit så omtyckt och populär ” Livet det har varit gott mot mig”. En, två, fyr Conny bakom trummorna räknar in och tar även ton i kvällens första dans och likt en bi svärm eller myggen så attackerar danspubliken golvet. Efter denna låt är det som på en uppmaning att alla ställer sig och applåderar Junix ett litet generat ansikte kan jag skymta bakom trummorna. Lite lugnt innan det är dags att öka på med lite bättre fart på nästa dans. Här spelar man också efter regeln fyra moderna och en gammaldans. En styrka Junix har är att alla fyra sjunger i orkestern det är inte många dansband som kan ha fyra sångare det är en styrka för då profilerar dom ingen utan alla delar på ansvar då det gäller sången. Nu blir det så dags för kvällens första gammaldans och mitt minne är inte var det borde vara jag har glömt va dom började med. Men det dansades och alla verkade trivas tror de började med en hambo.

 

Lite lugnt efter denna utsvävning och Göran tog ton och sjöng så fint för publiken och dansgolvet fylldes åter. Junix är ett dansband som spelar riktig traditionell genuin mogen dansmusik och det gör dom väldigt bra. Gunnar eller PG kort och gott plockar fram hänger på sig saxen och blåser så fint för publiken han är en riktig äkta speleman som har spelat i många , många års tid och dessutom är han från samma stad som mig och broder Kristinehamn bara det ger plus poäng. Varje natt varje dag lite snabbare och nu är det en del som buggar andra dansar på som vanligt men ändå håller dom takten. En ny dans en ny chans till en ny romans brukar man säga men inte här. Detta är så trevligt och gemytligt verkligen man blir så glad i hjärtat av att bara stå och lyssna på så fin dansmusik melodier och se alla glada människor. Nu började klockan gå mot halvlek och det var dags att spela kaffevalsen innan det var dags att gå och dricka kaffe.

 

Nu skulle det smaka gott med kaffe och smörgås vi blev även bjudna på en god bit kaka som en god vän till mig och broder bakat Christine TACK för kakan den var rysligt god. Kaffe och lite snack med grabbarna i Junix blev det dom var så här långt väldigt nöjda med kvällen och även Sven och Kerstin som talade om att nästan 200 var det där och dansade. Det blev snack och prat om allt mellan himmel och jord. En koll på klockan dags att gå på och kicka igång andra halvleken. Hej allesammans då var vi åter på scenen vi ska börja lite lugnt och stilla så ni får kramas sade Göran. Och dansgolvet blev fullt direkt och alla var så glada. En trevlig kvinna bjöd upp mig och vi tog två danser just då spelade Junix två av mina absoluta favoritlåtar Främling och ljus och värme det var så underbart att glida runt och höra dessa två melodier. Låtar som nästan alla dansband någon gång spelat under en danskväll. Gammalt igen och en polka kom det nu och det var en hel del som gick upp på dansgolvet. Conny tog ton och sjöng Jambalaya. Junix bjöd också på en helt egen låt som dom gjort själva och den var riktigt fin och bra Sandra hette låten den lade jag direkt på mitt minne.

 

Nu började man komma in på upploppet för denna trevliga trivsamma fina danskväll. En fin låt som Junix spelade var Vindarna växlar Wait a minute var en annan skön låt dom spelade. Mitt lilla krypin och nu svängde det så skönt innan Göran talade om att man nu var framme vid aftonens sista dans Junix fick en lång värmande applåd för denna kväll. Lugnt avslutade man och dansparen gled fram över dansgolvet och njöt av de sista tonerna. Då sista tonen klingade ut stod hela publiken och stampade i golvet och klappade ivrigt i händerna här ville man minsann ha ett extra nummer. Oj, oj Värmland vilken underbar publik berömde Göran och vist spelade dom en extra låt ”Livet det har varit gott mot mig” Fick avsluta denna genomtrevliga fina danskväll med Junix. Jag tog mig en kopp kaffe då allt var slut och grabbarna bytte om nu började det som man har betalt för som det brukar skämta om att rodda packa ihop allt. Grabbarna var mycket nöjda med kvällen när dom packade ihop och lastade in allt i sin buss. Glada skratt och lite bus under nedpackningen och en massa garv så var allt tillslut inne i bussen och det var dags att säga farväl med ett sista kort på hela bandet och så givetvis Sven och Kerstin. Ett från hjärtat stort tack för en fin kväll och till arrangörerna ett stort tack för allt.

 

Fridens Mikael.