Recension ny skiva Matz Bladhs Här och nu

 
 

Orkester Matz Bladhs
Titel: Här och nu
Skivbolag: Atenzia Records
Utgivningsår: 2018
Betyg: 5 Plus.

 

 

Året var 1968 och orkestern Jean Thorgny's bildas. Det var ett namn man inte behöll så länge utan då det var dags för orkestern att spela in och släppa sin första skiva så valde man vid årsskiftet 1968-69 att byta namn till Matz Bladhs. Ett namn man sedan behöll och ett val som skulle visa sig vara ett väldigt klokt val. Genom åren har Matz Bladhs spelat sig till och tillhört ett av vårt lands allra största och förnämsta dansorkestrar. De har med varsam hand och fingertoppskänsla vårat sitt varumärke ”Stil, repertoar, och profil” har kännetecknat orkestern från Falkenberg under alla år. 1972 släpptes bandets första fullängds skiva ”Bland blommor och blad” och 81 gav man ut sin första skiva i sin mycket omtyckta serie ”Leende dansmusik” Nu skriver vi 2018 och orkestern är större och populärare än någonsin de åker runt i hela norden och fyller dansbanorna med sin genuint mogna traditionella dansmusik. Det är således också dags att ge ut en ny skiva en skiva som fått titeln Här och nu. I många år sjöng Göran Lindberg i orkestern sedan kom Paul Sahlin och sedan Göran en gång till innan Conny Nilsson tog över sång mikrofonen 2010. När så Conny valde att tacka för sig så började orkestern sitt sökande efter deras nya sångare. Och de skulle få dubbel jackpot man fann sin nya sångare i orkestern Jontez men man fann bara inte en sångare man fann även en sångare som dessutom spelar saxofon och hans namn är Ole Hansen. Saxofonen är ett mycket starkt kännetecken i Matz Bladhs och så älskad av deras danspublik.

 

Nu var det så åter dags att släppa en ny skiva deras första med Ole som sångare. Det första som slår mig när jag studerar konvolutet och medföljande botlegen slås jag av vilken snygg produkt och kostym som Matz Bladhs är klädd i. Direkt i skivans inledande spår titelspåret Här och nu lägger de upp ribban väldigt högt. Det är en fin lugn inledande låt på skivan som går i sann typisk Matz Bladhs stil. Sedan höjdes farten i en låt vid namn Ängel skriven av Marie Ekström. En fattig trubadur är en mycket välkänd klassiker skriven av Arne Pärson och Alvar Kraft den gjordes bland av den kände Skåningen Edvard Persson.

 

 

 

En styrka i Matz Bladhs är att förutom nämnda Ole Hansen så har de en riktigt stark och bra andre sångare i Lars-Olof Karlsson. Lollo som han kallas för är den som spelat längst i Matz Bladhs han började i orkestern 87. Genom åren har det blivit många mil på vägarna och en bra bit över fem tusen spelningar har orkestern avverkat. I svängiga Hundra mil en grymt stark originallåt skriven av Henrik Setgsson, Thomas Berglund, Mikael Lövdalen, Ulf Georgsson Tar ut Lollo ut svängarna ordentligt på ett fenomenalt sätt.  Anna Book deltog 2007 i Melodifestivalen med en låt skriven av Thomas G:son Samba sambero den svänger så skönt i ett fylligt riktigt bra arrangemang. På skivan samsas nya starka originallåtar med väl utvalda covers. Du är en ängel (Min egen pige) är en finstämd låt som är hämtad från Jontez (Johnny hansen, Jörgen De Mylius, Elisabeth Lord). Två instrumentalare finns med på plattan en av dem är From a Jack to a king där Ole så följsamt tar ut sängarna till max med sin saxofon. Första singeln från skivan var en låt skriven av Henrik Sethsson, Kalle Blomqvist, Thomas Deutgen Bara ett ensamt hjärta är titeln på den och gav oss alla en fingervisning på vart Matz Bladhs årgång 2018 stod. Det är en låt i typisk sann klassisk Matz Bladhs stil. En låt som hör till det bästa Matz Bladhs spelat in. Det är kärlek är en låt som är skriven av förre dansbandsmusikern och revykungen Bertil Schouugh, Lars Lundgren från Perikles har bidragit med Jag har aldrig slutat älska dig.

 

Ole sjunger med en stor stark självsäkerhet och han övertygar i spår efter spår på skivan. En flört med Barbados i deras härliga Grand hotell sätter garanterat fart på alla fötter och man vill bara slänga sig ut i en snabb bugg med sin danspartner. Lars Olof imponerar stort i fina ”Tack vare dig” Skriven av Ulf Börjesson, Dick Karlsson. Den hör till en av skivans starkaste och bästa spår tycker jag. Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu – I can´t help it (if I´m still in love with you- (Hank Williams, Bengt Sundström) är en cover som många genom åren spelat in både på skiva men också ute under en danskväll. Matz Bladhs bevisar gång på gång varför de har en position som en av våra allra största dansorkestrar genom hela historien. Skivan avslutas så snyggt med att Ole åter får blåsa sax i ”Goodbye my love goodbye” (Klaus Munro, Mario Panas) ett fint avslut på ett starkt album.

 

 
 

 

Ett album som hör till något av det starkaste Matz Bladhs spelat in genom hela sin karriär. Det är ett album där de bevisar att de gjorde rätt val när de valde Ole Hansen som sångare efter Conny Nilsson. Mats Bladhs årgång 2018 är definitivt att räkna med. Efter alla år så kan man lätt tro att det kan både bli och låta slentrian och tröttsamt. Men här hör man en orkester med sådan lekfullhet och som bara sprutar full av energi och gnistor. Matz Bladhs står på sin absoluta topp och det fortsätter bara spikrakt uppåt mot den allra högsta höjden. Här och nu har ni Matz Bladhs årgång 2018 en skiva som får högsta betyget för en stor bred musikalitet grymt starka originallåtar, väl utvalda covers och en stark röd tråd som lyser genom hela denna smakfulla produktion. Matz Bladhs kommer i många, många år framåt fortsätta att fylla dansbanorna med sin leende dansmusik. Det är en riktigt stark och fin platta som Matz Bladhs levererar med låtar och arrangemang som fått klä sig i Matz Bladhs kostym. Extra plus till Martin Klaman för en smakfull bra produktion, Pär Winberg och gänget på Atenzia för som alltid ett utmärkt arbete.

 

Kristinehamn 2018-11-27 Mikael Redman. 

 

Fin danskväll som berör Sandins i Storfors kulturhus

 

När mörkret sig sänker utanför och kylan så sakteliga tränger sig på förändrar temperaturen ute från värme till kyla. Det är då är det skönt att komma in i värmen och dansa. Och varje söndag bjuds det upp till dans i Storfors kulturhus i imponerande hela fyrtio år har Sven och hans fru Kerstin varit dansaarangörer i Korpen Karlskogas regi. Det är imponerande tillsammans med Olle som också är med på ett hörn har de anordnat dans med sådan enorm glädje och värme. Nu var det åter dags för en danskväll och denna söndag skulle ett dansband som spelat upp till dans i över trettio år svara för musiken nämligen Sandins från Karlstad. Med den alltid så glade Johnny som startade orkestern och den alltid så skönsjungande fina duktiga sångerskan Kessy. I orkestern ingår också Mattias Berghorn på trummor och sång samt Kenneth Herrgård på klaviatur, dragspel, saxofon och sång. Det är en enormt otrolig populär orkester som skulle äntra scenen i Storfors.

 
 

 

Broder var lite förkyld så han valde att stanna hemma och mamma likaså så pappa var snäll och följde med mig på dansen. Efter mat lite vila så klädde jag upp mig. Jag är väldigt noga att klä upp mig då jag åker ut på dans det är lite högtidligt och fint på samma gång. När vi kom fram förstod vi att här skulle det minsann glädjande nog bli mycket folk i afton. Och Sven stod och hälsade oss välkomna vad trevligt att ser här igen sade han. Det blev många glada hejarop när vi kom in.

 

 
 

Så dök världens snällaste Johnny upp hej Micke så kul att se dig här. Förklarade för honom att broder var sjuk och förkyld tråkigt svarade han. Så dök Kessy upp den vackra fina skön sjungande sångerska hej vad kul att åter se dig Micke Mattias och Kenneth sade likadant. Innan de började spela fick de en varm applåd av publiken oj, oj tusen tack sade Kessy. Skumt skojade Mattias de applåderar innan de hört oss spela. Så räknade Mattias in till aftonens första dans Vår egen bröllopsdag inledde de med och snabbt blev dansgolvet full packat med danssugna människor. Lugnt så tätt intill dansade de Jag vill älska fortsatte Mattias med att sjunga. Applåder i massor efter kvällens första dans tack, tack underbara fina publik sade Mattias bakom sina trummor.

 

 
 

Vi ska höja på farten nu förklarade Kessy Världens lyckligaste par ska jag och Mattias sjunga tillsammans sedan tar vi Det blåser en vind varsågoda. Några få buggade de andra bara dansade på som vanligt och det var så många leenden som dansade förbi scenen och bara log en del gjorde tummen upp. Dags nu för vår duktige klaviatur spelare Kenneth att sjunga En dag i taget sade Kessy. Han sjunger så fint Kenneth så mjukt och lugnt med sin stämma och framför dansade publiken fram över golvet svävade de. Efter nästa dans är det dags för kvällens första gammal en Schottis klämmer vi till med. Dansparen ställde upp sig så drog de igång dra, drag i bälgen tycktes Kenneth tänka. Rejäla applåder efter denna dans så enormt duktiga ni är att dansa sade Kessy en vacker syn för ögat.

 

 
 

Johnny stod så tryggt med sin bas och spelade. Nu ska jag och Mattias tillsammans sjunga duett igen i True love sedan kommer Kenneth med Den tid vi behöver varsågoda fina publik. En riktig tårdrypande vacker låt som rörde många hjärtan. Och applåderna ville aldrig ta slut så Mattias fick vänta med att räkna in. Nu när skymningen har lagt sig över platsen där jag bor vaknar mina tankar till liv igen sjöng Kenneth så menat så ärligt från hjärtat. Det är lätt att bli kär i nån som dig nu höjer vi farten förklarade Kessy. Sedan ska jag själv faktiskt sjunga Om änglar finns. En av mina absoluta favoritlåtar är en låt som heter jag är inget utan dig en melodi Fernandoz spelat in på skiva den kom som första låt i nästa dans. Och som hon sjunger Kessy med sin ljuva fina stämma efter alla dessa år är du allt som återstår jag är inget utan dig. Och danspubliken gled runt på dansgolvet och bara njöt varv efter varv dansade de förbi scenen. Johnny stod så tryggt på scenen med sin bas och spelade och bara njöt. Mattias gjorde sig redo för att sjunga en riktig klassiker Nyanser en av dansbandens bästa låtar. Våran kärlek kan vara rätt skör ibland men vi älskar varann ändå och vi söker Nyanser för att finna varann på nytt igen vi har lovat varandra evig tro och kärlek sjöng Mattias så smäktande och vackert. Efter Girl from yesterday var det så dags för en kaffevals alldeles lagom innan kvällens kaffepaus.

 

 
 

Pappa och jag gick och fikade åt goda mackor som jag gjort åt oss. Kaffet smakade som allt8id extra gott då man är ute på dans. Så var stunden åter kommen att åter börja spela. Kenneth hängde på sig sin saxofon och blåste igång Du är min längtan efter den kom Om du ringer igen. Lugnt över dansgolvet dansade paren fram och lyssnade med sån enorm glädje på låten. Så kom och så var det en riktig Lasse Stefanz dänga och klassiker Peppelinos bar. En låt så många dansband brukar spela under en danskväll. Mattias klämde i ordentligt i Marie, Marie en gammal Streaplers låt. Ja kära publik det är så dags för en höjdpunkt sade Kessy, Kenneth ska för er sjunga ett Thorleifs medley varsågoda. Och så började han vilka låtar och med en sån stark inlevelse sjöng han hit efter hit. Pariserpolka och på dansagolvet stod dansparen uppställda och förväntansfulla. Vi ska lugna ner detta med en melodi som heter Till min kära. Många har jag hört sjunga denna låt främst då Kjetil i Streaplers som sjunger originalet och han gör en riktigt rysande version av låten. Nu skulle jag få höra Kessy sjunga den och oj, oj, oj nu blev det rysningar i hela kroppen och lite vått i ena ögat så vackert så bedårande vackert. Jag hittar inte orden för vad jag ser i dig men de finns här i mitt hjärta de finns här just för dig. Ett äldre par stannade till bredvid mig vilken enorm utstrålning hon har på scenen och vilken fantastisk sångröst detta är så fint så bra att dansa efter och till. Hans fru fyllde i hon strålar av sån lycka på scenen fullständigt ja det var ett betyg gott nog.

 

 
 

Tycker om dig kom som låt nummer två i denna dans. Alla stod och klappade hårt i händerna tänk att stå och sjunga och av publiken få så enormt mycket uppskattning och kärlek. Det märks att Sandins minsann är en otroligt populära och omtyckt orkester. Lite schlager på detta såklart från Norge kommer låten och den vann La de svinge varsågoda så inledde de välkända tonerna. Kenneth Herrgård är inte bara en skicklig instrumentalist och speleman han är suverän att blåsa saxofon det var dags för honom att blåsa i Be my baby. Det märks att publiken i Storfors gillar mycket blås de fullkomligt älskar när orkestern har blås i sin uppställning. Pratade lite med Sven som var så nöjd med kvällen vilken orkester att leverera så underbar dansmusik. Dags för en Thorleifs melodi som Kenneth nu sjöng Ingen saknar mig i morgon. Så var då stunden kommen och det var dags för kvällens sista dans. Vi i Sandins vill tacka er alla för en fantastisk danskväll alltid lika kul i Storfors att komma hit och spela för er. Publiken svarade med att ge dom en rejäl applåd som aldrig ville ta slut klapp, klapp, klapp och högljudd oj vilken kväll utbrast Johnny , ja sade Mattias och Kenneth i kör tack publiken. Mattias ska inleda med att sjunga Om du stannar sedan avslutar vi med Tänd ett ljus i fönstret. Efter sista dansen fortsatte publiken att applådera och ge sin uppskattning till Sandins. Vi snackade lite med Sandins och sedan rullade vi hemåt. Sandins började packa ihop och sedan rulla iväg mot nästa spelning för deras del. Tack till alla för denna kvällen.

 

Fridens Mikael.

   

Lördag

 
 

 

Vaknade som jag ofta alltid brukar göra ganska tidigt om lördags morgonen men det är absolut inget fel i det. Jag steg gladeligen och glatt upp och tog fram kupongen för att försöka klura ihop ett stryktips system och lätt är det inte men väldigt kul. Hade också planerat att ta en tur ut till Pingstkyrkans second hand och kolla lite. Det är så fascinerande vad mycket folk det är där varje lördag.

 

 
 

Crystal Palace mot Tottenham var första matchen ut på stryktips kupongen ett derby och just derby är lite svårtippat där kan vad som helst hända. Jag satte dit en tvåa på mitt system. Skrev fyllde i det andra så var jag redo att dra iväg mot loppisen.

 

 
 
 

Och de öppnar klockan nio jag kom dit en stund senare och gud så mycket folk det redan var där det är såklart kul att det går bra för de och att dom får in en bra slant till sitt hjälparbete. Hittade lite skivor köpte bland annat på vinyl Thorleifs klassiker Gråt inga tårar. När jag så betalat så styrde jag vidare ner till Coop för att köpa lite go frukost tänkte denna dag brassa på med lite extra gott.

 

 
 
 

Efter en stadig kombinerad frukost brunch så satte jag på en dvd film som jag sett förut en riktigt bra film ”Får jag lov till den sista dansen” Gjord av Joakim Jalin. En film som handlar om de svenska dansbanden , folkets park och 70 talets stora era med alla dansband som fanns i varje buske och alla de folkparker som också fanns i vårt land. I filmen medverkar bland annat ett av Sveriges största dansband genom tiderna Flamingokvintetten. En del av bilderna i detta inlägg är lånade av Folkets bio.

 

 
 

Fridens Mikael.

RSS 2.0