Dagstur i Bergslagen Å sökande efter en folkpark!

I början på året eller ja i vintras var jag och min broder ute på en liten tur för att fotografera och samtidigt leta efter en folkpark. Någon folkpark fann vi inte då så vi bestämde oss för att göra ett nytt försök. En dagstur i Bergslagen där vi tog sikte först på Filipstad. En fin liten mysig stad med Nils Ferlin och allt. Vi bestämde oss för att göra en tur upp till Storhöjden som ligger så vackert och där utsikten är magnifik. Tog lite bilder där innan vi styrde vidare mot en liten ort och plats som heter Persberg där finns bland annat en fin folkpark. Vi tog lite bilder där och stängd såklart var parken så där kom vi inte in och kunde ta några bilder.

 
 

Vi rullade vidare och hade också hemma bryggt på kaffe och gjort några smörgåsar som vi efter vägen skulle stanna och fika på. Hittade ett ställe som heter Högberget som är en fantastisk vandringsled som jag aldrig besökt förut bara sett några bilder därifrån på nätet. Svängde in och körde en bit innan jag parkerade och vi steg ur bilen. Nu skulle kaffe smaka gott och en macka på det. Satt och njöt av det fina vädret av solen som värmde så skönt. När vi fikat färdigt bestämde vi oss för att gå en liten bit. Ja en liten bit blev ett par kilometer men så vacker fin natur vi vandrade runt i. Stannade flera gånger och tog en massa bilder. Läste lite på en tavla vad som fanns bland annat en klockstapel den nåde vi snart och förevigade på bild. Tog lite bilder på min broder Markus och han tog lite bilder på mig med. Tog en kort paus innan vi gick vidare.

 
 

Vi såg så mycket fina saker och en stund senare fann vi ett litet kapell. Där var en ny tavla som vi kikade på. I området skulle finnas en gruvgång bland annat så den skulle vi nu försöka finna ett annat par som var ute och gick frågade om vi hittat den nej svarade vi. Vi gick och så plötsligt fann jag gruvgången fantastisk imponerande. Gick in en liten, liten bit och fotograferade. Broder och jag tog oss en kort paus innan vi gick vidare stannade tog bilder på en gruva och grotta innan vi nådde åter fram till bilen. Drack vatten och styrde vidare nu satte vi kurs mot Långbans gruvby där det finns mycket intressant att titta på och mycket mineraler att beskåda. Svängde in och parkerade. Jag har inte varit Långban sen jag gick i högstadiet och det är några år sedan. Tog lite bilder köpte två vykort och tog en skön promenad runt där och fotade. Stannade till Vid John Ericssons stenen det var en uppfinnare som levde här för längesedan vida känd är han.

 
 

Smög mig in på Svens bio och kikade på en gammal svartvit film. När vi var redo och klara där så bestämde vi oss på att ta sikte på Älvsjöhyttan där någonstans skulle folkparken ligga som vi letar efter. Svängde av vid Gåsborn där det ligger en väldigt fin kyrka som jag fotograferade för att stunden senare komma fram till Älvsjöhyttan. Här skulle letas efter en folkpark och efter lite sökande och körande så fann vi parken. Vilken lycka och glädje vi var så glada där vi steg in i ett stort stycke klassisk kulturhistoria. Tog en massa bilder och filmade med innan vi nöjda var för broder hade fått en ide om att styra till Hällefors och äta mat där. Det gjorde vi på vägen dit fann vi Bäckelina folkpark eller festplats där stannade vi till och tog lite bilder. Rullade sen in till Hällefors så gott det skulle bli med mat.

 
 Broder valde en pizza och själv valde jag en lövbiff gott var förnamnet. Efter denna utsökta goda måltid tog vi en kort promenad tog lite bilder i Hällefors innan vi styrde hemåt. Rullade ut på vägen ner nog Grythyttan där jag skulle stanna och tanka lite sedan åkte vi vidare en liten miss körde jag men det gick bra för då fick vi se dalkarsbergs folkets park där tog vi lite bilder innan vi åkte sista biten nonstop hem till Kristinehamn.

 
 

 

Fridens Mikael.

Folk överallt full fart under Filibjurveckan med Larz Kristerz i Filipstad!

 

Varje år i juli månad arrangeras i Filipstad Filibjurveckan en hel vecka med massa olika aktiviteter och evenemang i staden Filipstad. Vi åker dit varje år den onsdagen då det anordnas dans på torget och det finaste med detta är att allt är gratis jo ni läste rätt gratis. I år skulle dansbandet från Älvdalen som 2008 vann dansbandskampen och som genom åren rönt stora framgångar spela Larz Kristerz. Bandet som skapades i Älvdalen där tanken var att göra en enda spelning mest som en kul grej men som sedan utvecklade sig till ett heltidsprojekt. Spelningarna blev fler och fler så har det rullat på sedan 2001 då de startade.

 
 

Nu var det åter dags för oss att bege oss upp till Filipstad. Där går kommunen och företagarna ihop i Filipstads företagarna i samverkan och arrangerar detta så himla bra varje år. I år skulle Larz Kristerz spela och de skulle spela två gånger. Först en scenshow klockan sedan på kvällen spela upp till dans med. Vi rullade ifrån Kristinehamn klockan ett och styrde mot Filipstad. När vi kom fram var där bilar överallt oj, oj tänkte jag sedan gick vi mot torget och där var väldigt mycket folk ja hela torget var fullpackat med folk överallt. Vad kul för arrangörerna tänkte jag och framförallt vad kul för Larz Kristerz som sedan skulle spela.

 
 

 

Klockan två skulle en modevisning gå av stapel det var lite olika affärer som visade kläder. Det var väldigt fina klädesplagg allt detta fina finns i just Filipstad. Hans Nordlund var konferenciär och skötte allt med bravur. Klockan smög och drog sig mot tre snart så var det dags nu skymtar jag en del medlemmar. Innan dess delades priset ut till årets företagare i Filipstads kommun som i år blev Filipstads elbyrå. En duktig skidtjej fick ett fint stipendium. Nu så gott folk vill jag att Peter Larsson kommer upp på scenen. Kära publik sade Hasse här står årets dansbandssångare för han vann en klave vid Guldklavegalan i Malung. Hej på er Filipstad svarade Peter vad kul att vara här. Vi heter Larz Kristerz vad heter ni vi ska börja och berätta hur vi har det på landet där vi bor i Älvdalen. Här på landet tog sin början och publiken var med direkt på noterna. Torget fullkomligt kokade och Larz Kristerz svängde loss ordentligt. Många skrek efter Carina ja den kommer om ett litet tag för av erfarenhet brukar de flesta gå hem när vi spelat Carina. Så kom en av mina favoritlåtar Zetorn (Traktorn). Vilken stämning det blev emellanåt rena allsången.

 
 

Grabbarna gav järnet på scenen och det var riktigt varmt. Stort tack underbara ni nu ska vi spela en låt om en viss Ca, Ca, började Peter Carina och händerna åkte upp i luten och klappade takten. Vilket drag herregud alla sjöng med i refrängen. När sista tonen klingade ut steg Hasse som var konferencier upp på scenen och tackade Larz Kristerz om ni kallar tillräckligt mycket får vi säkert ett extranummer. Och så blev det kära publik vi kommer tillbaka ikväll och spelar upp till dans klockan åtta här på torget välkomna tillbaka då. Efteråt stod grabbarna och skrev autografer och tog kort. Vi gick en kort promenad innan vi gick och åt mat för nu var vi rejält hungriga.

 
 

Klockan gick och slog åtta då steg Hasse åter upp och hälsade alla välkomna varsågod Larz Kristerz hej igen Filipstad är ni redo för lite dans frågade Peter. Alla skrek ja så drog de igång. Full fart direkt sedan kom en favoritlåt vad har du under blusen Rut. Det bjöds på en massa sväng varvat med lugnare låtar. Peter öste på och sjöng som en gud inte undra på att han fick en guldklave som årets sångare. Anders Tegnér sjunger även han och bjuder på gitarr akrobatik.  Torbjörn spelade på sina klaviaturer Mikael trummade på och Trond spelade bas och kontrabas. Så många underbara Larz Kristerz låtar km under kvällen gång. Torkade rosor och tummade brev en låt från deras senaste skiva 40 mil från Stureplan. Det buggades och kramades ute på dansgolvet ni är helt fantastiska här i Filipstad. Små ord av guld drog igång och ett möhippepar dök upp på scenen för dom spelade grabbarna Lycka till med nästa kille.

 
 

Efter pausen ökade Larz Kristerz farten ytterligare och det svängde så skönt. 409 och Beach Boys kom likaså Carina nu gungade hela torget i Filipstad. Klapp, klapp publiken var med och ett par ville höra Corrina, Corrina den tog tyvärr Stefan med sig när han lämnade bandet. Så var då stunden kommen att spela sista dansen och låten. Vår gode vän Torbjörn bakom sina klaviaturer och piano ska för er sjunga You raise me up fast på Älvdalska Du raiter upp. En stort fin stund och så himla bra han sjöng på den fina dialekten. Efteråt stod hela publiken och klappade så hårt i händerna efter mera, mera Peter såg lite tagen ut tack underbara ni vi ska spela en sista absolut sista låt. Efteråt blev det autografskrivning och lite snack med fansen innan vi tackade för oss och rullade sakta hemåt. TACK Filipstads kommun , företagarna, alla övriga och givetvis Larz Kristerz.

Fridens Mikael.

Semester till och i Småland!

När vi skulle göra en tur ner till Småland så planerade vi hemresan vad vi skulle se besöka och upptäcka för något. Vi bestämde oss för att först göra en tripp och tur till Eksjö denna vackra lilla trästad. Vi parkerade bilen och klev ur vädret var med och solen värmde gott från en nästintill klarblå himmel. Vilken fin stad var min första tanke funderade men kunde inte komma på om jag varit där förut någon gång. Men så fint min kamera åkte fram och jag fotade för glatta livet tog en massa bilder. Slogs av stadens charm och alla fina trähus. Vi sökte oss direkt till turistbyrån för att kolla in utbudet där. Tog mig nån broschyr och köpte ett par vykort sedan var jag så nöjd så.

 
 

Gick sedan vidare mot museet men det öppnade lite senare så vi gick mot stan igen. Spännande skulle detta bli ivrigt fotade jag för glatta livet. Promenerade runt i denna fina trästad och tog en massa bilder förundrades över hur fint här var. Efter att vi gått runt ett tag stannade vi till och köpte oss glass vilket svalkade gott i värmen. Ett besök i kyrkan med innan vi styrde färden mot museet som nu hade öppnat. Där hade de sin basutställning men även en utställning med skivomslag LP omslag som fängslade mig mycket. Ett skivomslag är det första som möter då man ska köpa en ny skiva det är det första man får se då. Som fångar mig till att köpa skivan och kan snabbt konstatera att det gjorts både bra och dåliga skivomslag. Fann Ulf Lundell , Roxette och det största i Sverige ABBA. Men även The Rolling Stones, Black Sabbath och mina favoriter Creedence Clearwater Revival. Gick runt och fick mig en stor nostalgiresa.

 
 

Tittade sedan på basutställningen och allt det andra de hade att erbjuda. Nu kände vi oss redo att rulla vidare nöjda med Eksjö var vi då vi satte oss i bilen. Nu skulle vi åka mot och till Gränna polkagrisstaden men vi skulle innan dess stanna till i Aneby och äta mat. Idag valde jag en pizza det är något jag äter mycket sällan. Ut på vägen igen men i Björkenäs stannade vi till vid ett moped museum och herre gud jag bara gapade då jag steg in. Vilket museum betalade entré och gick sedan runt i en värld fylld av nostalgi jag är inte så gammal men vilka mopeder vilka cyklar där fanns blev så djupt imponerad.

 
 

Gick runt och kikade så gamla modeller och märken med. Så imponerande att starta och allt jobb som ligger bakom med detta museum. Fann en Suzuki som jag hade då jag var ung runt 15-16 år. När vi så var nöjda tackade vi ordentligt för oss och styrde vidare mot polkagrisstaden Gränna men äta polkagrisar nej det är inget jag tycker så vidare om. Det som hägrade för mig var kaffe, kaffe den ädla goda dryck som man inte kan leva utan. Vi sökte oss till ett mysigt café där vi fikade sedan gick vi runt lite i denna fina stad. Hoppade in en kort sväng och kikade lite då de gjorde polkagriser trevligt var det att bevittna när det bakade knådade till dessa. Nu var vi färdiga med Gränna och rullade vidare ett kort stop och tanka så tog vi sikte på Vadstena det ligger på väg hem så att säga. Vadstena med sitt stora slott så fint där parkerade vi och gick runt och kikade lite. Tog lite fina bilder där många, många knallade in mot slottet så nyfiken undersökte jag vad det var jo opera konsert skulle det bli. Då satte vi oss i bilen igen och styrde sakta hemåt Värmland. Det blev en väldigt fin resa och tur som vi fick i Småland och sedan hemåt till Värmland och Kristinehamn.

 
 

Fridens Mikael.