Recension Berth Idoffs " Lätt för mig"

Berth Idoffs har gjort en skiva som lyfter mot höga höjder!

 

Berth Idoffs.

Orkester: Berth Idoffs

Skiva:     Lätt för mig

Antal låtar: 12

Skivbolag: Atenzia records

Utgivnings år: 2011

Betyg 5 +

 

Då och då brukar jag recensera skivor som jag köpt. Och denna gång beställde jag hem två skivor från Ginza dels Thor Görans nya cd men framförallt den skiva som jag nu ska recensera Berth Idoffs helt sprak nya cd ”Lätt för mig”. Berth Idoffs är en orkester som startades redan år 1955 av Berth Idoff. 1974 lämnade Berth orkestern vidare till Conny Nilsson och Göte Färm som fortsatte i samma anda och tog Berth Idoffs mot nya höjder. Sedan år 2000 är det Berth:s son Marcus som tillsammans med sin fru Lotta driver orkestern vidare. Och just vidare är ordet då bandet presenterar sin nya cd ”Lätt för mig” när jag sätter cd:n i spelaren här hemma så slår dom an tonen direkt med första låten ”vad gör vi nu med alla våra drömmar”. Det visar vilken väg och stil Berth Idoffs har detta är en av skivans allra finaste sånger med en text som är så otroligt fin och berör så mycket.

Berth Idoffs 
Berth Idoffs.

Jag personligen får rysningar och knotter på ryggen då jag hör sån här underbart fin dansmusik. Det smälter som en mjukglass i munnen om sommaren. Denna låt byggs upp av en stark refräng och två röster som är så fina tillsammans. Är det så här att va kär sjunger Lotta på andra låten och hennes röst är så mjuk och varm och fin som sammet. Det bjuds på en hel del nyskrivet material men även en del covers är med och kryddar till skivan. Mer än bara löften skriven av G:son, Sethsson är dansmusik i den klassiska traditionella skolan. The language of love är en härlig cover som svänger så skönt likaså Siv Malmqvist ”Tunna skivor”. Genom hela skivan kan man följa den röda tråden det låter så proffsigt och bra om hela produktionen. Mats Larsson och Åsa Karlström syns allt oftare som kompositörer på olika dansbandskivor. Dom två tillsammans har skrivit så otroligt många fina låtar och just texterna lyfts fram på Berth Idoffs skiva sedan sjunger Lotta så luvligt och vackert och hon har en stämma av renaste guld. Men hennes man Marcus tar sig också ton och med den äran speciellt i låten ”Aldrig mer igen” skriven av Thomas G:son och Henrik Sethsson två låtskrivare som har rönt stora framgångar som låtskrivare.

 

I denna låt sjunger Marcus så bitterljuvt och på ett sätt som skulle få vem som helst att fålla tårar. Han sjunger om längtan och saknaden efter värme och kärleken. Denna låt hör till en skivans absolut bästa spår men att välja ut någon speciell låt är svårt på denna utmärkta platta. Sommar, vinter, vår är en annan låt med sång av Marcus Idoff. Dom har även fått med ett suveränt gitarrmedley som kryddar en redan utmärkt dansbands skiva. Berth Idoffs bevisar med denna skivan att dom är att räkna med och med denna skivan tar dom steget upp till den absoluta toppen. Dom har gjort en av de absolut bästa dansbandsskivor jag någonsin har hört. Ska jag anmärka på något så tycks väl låt antalet vara lite snålt med tolv spår men det spelar mindre roll för helheten är så stark och vass. Dom har tagit god tid på sig och skapat något riktigt stort. Denna skiva vill jag ranka som en av de allra bästa dansbandsskivor och Berth Idoffs har än så länge gjort 2011 års bästa, finaste och starkaste dansbands album.

 

Berth Idoffs.

Fridens Mikael.

Länsdans i Forshaga folkets hus med Selex!

Det första ord jag kommer att tänka på nu när jag ska skriva om länsdansen i Forshaga folkets hus med Selex är VÄRME. Denna danskväll behövde ingen som var där vara rädd för att frysa det var varmt både ute men framförallt inomhus i lokalen var den riktigt varmt och svettigt. Lagade mat hemma och satte mig på min balkong i solskenet och åt innan det var dags för en dusch sedan svida om få på mig danskläderna. Men eftersom det var så varmt lät jag skjortan vara i väskan den satte jag på mig precis innan vi skulle gå ut till bussen som skulle ta oss till Forshaga. Det var idel glada miner och alla var uppåt då vi skulle fara och nu kom bussen så vi steg på och på någon minut var vi på väg mot Forshaga och ännu en länsdans.

 

Forshaga folkets hus.Jag.Selex.

Selex.Selex.Selex.

 

Kom fram i god tid så vi passade på att ta lite frisk luft på parkeringen innan vi steg in. Varmt var bara förnamnet på vad denna danskväll skulle bli. Mycket vätska och lite paus då och då var min tanke men svårt då orkestern spelar så medryckande och sköna låtar med så gott sväng i. Då är det svårt att vara stilla. Dom hälsade alla välkomna flytta på en trappa så kunde dansen ta sin början. ”When you walk in the rom” Ljuder och dansgolvet fylls på bara några få sekunder. Det som är bra med Selex är att dom lirar dom spelar allt live inga datorer eller förinspelade bakgrunder här inte. Det svängde både på scenen och ute på dansgolvet jag och tjejen jag är kontaktperson åt buggad så svetten lackade i pannan. Tempot ökades ännu mera och nu kom ett riktigt skönt medley med en massa rocklåtar och då sitter man inte still. Det svängde så gott och kul att höra Creedence musik och det är ju låtar och musik man inte är van annars att få höra under en danskväll.

 

Selex.Selex.Rocka på.

Selex.Selex.Selex.

 

Fick mellan varven smita iväg och köpa mig dricka och dricka mycket ikväll då det var så otroligt varmt. Nu var det dags att öka farten igen och spela lite Gyllene tider detta band med bland annat Per Gessle och det märktes att detta gillade publiken det blev rena allsången. Efter några danser till så tog vi en paus och gick iväg för att fika orkestern tog också snart paus dom med. Kaffe och smörgås på en danskväll är ett måste och det är lika gott varje gång. Stärkta av kaffe så var vi åter ute på dansgolvet och trumslagaren räknade in och så var det igång igen andra halvlek. Det var en sådan glad stämning bland alla som var där denna kväll. Låtar på begäran kom det också under kvällen en var ”Ljus och värme” Det gick rysningar i mig för det var så berörande att höra alla sjunga med. Detta är en låt som alla kan och jag såg på grabbarna i Selex hur dom njöt av denna stund och kväll. Mera fart och fart var det mycket av under denna kväll Selex spelar en lite mer modern dansmusik som man brukar säga. Det är mera fart i deras låtar än dom klassiska mogen dansbanden. Nu skruvades tempot upp rejält det kom ett härligt rock´n roll medley sköna Status Quo låtar nu dansade alla och alla dansade på sitt eget speciella sätt.

 

Selex.Selex.Selex.

Selex.Jag.Selex.

 

När man har trevligt brukar klockan gå så fort och tiden rusade iväg och det började gå mot slutet av kvällen. Det återstod en halvtimme av denna mycket trevliga danskväll. Nu verkade grabbarna på scenen krama ur allt som går att krama ur. Vi buggade vidare och jag kände hur svetten lackade i pannan på mig. Och min skjorta skulle man lätt kunna vrida ur ett par varv. En rolig grej under kvällen var förutom att Selex spelade allt livet så spelade dom Eddie Meduzas ”mera brännvin” Av publikens reaktioner så var denna låt mycket omtyckt. Nu var det så dags för sista dansen och det blev en lugn avslutning på en mycket trevlig kväll. VI alla och nu kan jag prata för alla som var där var super nöjda med kvällen och orkestern Selex hoppas dom får spela på någon mer länsdans. Detta var en riktigt, riktigt fin och trevlig kväll.