Streaplers funkar alla årstider!

 
Orkester: Streaplers.
Titel I alla väder
Betyg 5+
Skivbolag: Warner
 

Att som jag nu ska göra sätta mig som jag gjort så många gånger förut vid min dator och skriva en recension känns lite svårt men samtidigt så inspirerande och kul. Svårt på det viset att jag nu ska skriva en recension om mina stora idoler Streaplers som nu släppt en ny cd den 53:e i ordningen. Nu måste vi backa bandet och vi får backa långt, långt bak i tiden inte till medeltiden eller stenåldern men nära på. Vi får backa innan högertrafikomläggningen 1967 innan det blev färg tv i de svenska folkhemmen vi backar till år 1959. Då startade tvillingbröderna Håkan och Göran Liljeblad då blott 16 år gamla tillsammans med den nu tyvärr bortgångne Lasse Larsson Streaplers. De lade grunderna till vad som idag över femtio år senare skulle komma att bli ett av Sveriges genom tidernas största band alla kategorier. En herre som också var med i början som också betytt så otroligt mycket för Streaplers är Gert Lengstrand. Då var man mer ett renodlat rockband och den stilen har man hållit fast vid även om man lite senare övergick till att spela mer renodlad dansmusik. Och som dom spelar och levererar musik dessa grabbar från Kungälv. Nu vänder vi blad i historieboken och skriver 2013 och nu har de precis släppt sin 53:e skiva ja det kallar jag respekt. Det smått otroliga och fantastiska är att i alla dessa år har Håkan Liljeblad stått lika troget och taktfast med sin bas och givit oss så underbart sköna bastoner.

 

Öppningsspåret på denna på plattan är en helgjuten sak en riktig bugg rökare som också fått ge namn åt denna skivan ” I alla väder ” heter låten och Kjetil sjunger med sin underbart sköna stämma. Och redan här slår de an tonen vart detta lutar och vilket håll man ska gå. Det fina med Streaplers är att dom har tre duktiga sångare nyss nämnda Kjetil Granli sedan Kenny Samuelsson och Anders Larsson. Henrik Uhlin han spelar gitarr som den gitarr hjälte han är Håkan Liljeblad står lika säkert som att Kalla Anka kommer varje julafton och spelar på sin bas. Går vi hem till dig en är en skön låt som Kenny sjunger. Något av det finaste är då Kjetil sjunger på Norska hans fina stämma griper verkligen tag som en vind och berör både kropp och själ ” Hvor sover du i natt” jag får en liten tår i ögonvrån för detta är ett stort stycke musikhistoria som spelas upp med en fantastisk ljudbild och röst.

 

Den som sköljer fram i spelaren är en mycket pigg grymt hungrig 53 åring som ständigt söker nya marker och influenser men för den skulle inte ta bort det klassiska Streaplers soundet. De har som alla säger ett sväng som inte går att återskapa i något annat band det bara finns där. Det jag får höra är något av det bästa denna orkester gjort på skiva det visar att här finns bredd, kunnande och en otrolig musikalitet. Något som gör detta Streaplers soundet så unikt och fint är att de alltid spelar allt själva här finns inga förinspelade bakgrunder på tusen åter tusen mils avstånd. ”Hon och jag” är en låt med en mycket vacker text som Kenny sjunger det blev snabbt en av mina favoritlåtar på denna skiva som innehåller fjorton spår. ”Kom tillbaks Julie” Sätter fart på benen och vill sväva ut i en svängig bugg här pumpar Henrik på hårt med sin gitarr i sanna Status Quo anda och det svänger så undertecknad får byta skjorta här. Att plocka och välja ut specifika låtar på detta album är svårt då alla låtar rakt igenom håller en mycket hög klass.

 

”Excuse me” Är en skön go country låt som Kenny sjunger innan Anders tar vid i ”Dream lover” Jag blir så otroligt glad av att höra denna pigga 53 åring leverera en sådan stark skiva och efter alla dessa år vill de fortfarande ut på grönbete och söka ny Låtar. Detta är en pigg hungrig orkester med en enorm spelglädje som visar upp något av det största och bästa de någonsin spelat in på skiva. Förra skivan ” På egna vägar” Var också den mycket bra men med detta nya album spänner man bågen åter och siktar upp bland stjärnorna och dom lyckas nå den högsta toppen av berget och Streaplers befäster positionen som ett av de allra största banden i svensk musikhistoria. Om Björn och Benny var kungar med ABBA vad är då inte Streaplers inom sin gren. Man vill hela tiden trycka repete på spelaren och jag är då säker på en sak Streaplers kommer vi få höra i många, många år framöver. Slutet blir så otroligt bra med en låt ” Se mig i ögonen” Som är så hjärtskärande och magiskt så där som bara Kjetil Granli kan tolka en låt på hans nerv o rösten är något av de finaste och texten är värd ett eget inlägg. Anders Larsson avslutar detta album på bästa sätt med ”Party time” och just party är det då Streaplers bjuder upp folk i tusentals strömmar till då detta band spelar.  En skiva vi bara vill höra om och om igen. Och betyget kan inte bli annat på en skala ett till fem en sexa om jag kunde men en klockren femma..

 

Fridens Mikael.

 

Du är det finaste ljus i mitt liv!

 

En dag för längesedan satt jag ensam som så många gånger förut och såg ett kort på dig en bild som var något av det finaste. Jag fick en rysning som gick rakt igenom hela min kropp och tände ljuset i mitt liv ett ljus som varit släckt så länge. Du kom gåendes längs stranden med dina sandaler i handen barfota i sanden du gick förvirrad utan någon väg eller mål att nå. Jag gömde mig bakom trädet för att inte visa mitt fula ansikte för dig jag blev rädd att du inte skulle tycka jag var fin. När du närmade dig såg jag på dig som den finaste jag mött i hela mitt liv. Sträckte fram handen emot din och vidrörde dig försiktigt och dina ögon följde hela min blick.

 

Stod stilla för en stund och kunde inte släppa blicken från dig och ingen av oss vågade säga något hur mycket vi än försökte. Jag trevade efter ord som fick bli ett hej innan jag bara ville vända om och gå min väg. Men du höll mig kvar du öppnade munnen och sade hej vad fin du är. Det var i denna stund jag återfann och återvann mitt självförtroende då vågade jag ge dig kramen som kom att föra oss närmare varandra som två för resten av livet. Solen var sakta på väg ner och i sanden på stranden stod vi så nära att vi båda kunde höra varandras hjärtslag jag vågade fråga om du ville gå med en bit. Sakta så nära vi gick längs stranden i sanden som värmde under våra fötter. Jag lade min arm om din kropp o viskade orden du är det finaste ljuset i mitt liv.

 

När solen gått ner återstod ingenting av det som en gång var något värt det var då jag förstod att nu skulle du lämna mig och bara gå din väg. Men du stod ensam kvar och viskade ömt att med dig vill jag leva och med dig vill jag uppleva det som kallas livet för denna resa vill jag inte göra ensam. När kyrkklockan slog sin klang gled vi in till altaret och till prästen gav vi våra löften och jag fick åter se att du är det finaste ljuset i mitt liv. Då förstod vi båda detta är på riktigt vi hade funnit varandra och kärleken blev starkare för var dag som går för var dag av det som är mitt liv så vet jag att jag bara kommer älska dig för du är alltid det finaste ljus i mitt liv.

 

2013-04-28 Mikael Redman.

Cykla på en cykel!

Måste börja med att ärligt säga och dessa ord står jag för tycker och framförallt ser att många i min stad Kristinehamn där jag bor är så dåliga med att använda cykelhjälm. Barnen som sitter i cykelstolen eller barnstolen på cykeln har cykelhjälm men inte föräldern. Frågan är vad är problemet vad är felet har inte föräldrarna något ansvar eller något att skydda vilka signaler sänder detta till barnen som har hjälm på huvudet men inte mamman eller pappan då. Det är konstigt vet inte heller om en eventuell lag om att använda cykelhjälm skulle hjälpa till eller minimera riskerna med olyckor.

 

Jag har då jag gick kursen som personlig assistent sett bilder filmer på förvärvade hjärnskador vad som kan hända då och bli när man slår i huvudet. Jag använder alltid cykelhjälm numera då jag cyklar för det är så onödigt att slå i mitt huvud om jag skulle göra det och så har jag ingen hjälm på mig. Det är dumt att utmana ödet i onödan. Så mitt råd är även hur dumt man kan tycka och hur fånigt det än ser ut så sätt på cykelhjälm det räddar ditt eget liv.

 

Fridens Mikael.
RSS 2.0