Mycket folk, säsongs avslutning med Thorleifs i Forshaga folkets hus!

Thorleifs.


Det är svårt att med ord beskriva känslan av att åka ut på en danskväll och veta att ens största favoriter bandet som ligger varmast hjärtat bandet man älskar så mycket ska spela. Det jag talar om är Thorleifs detta band som såg dagens ljus redan 1962. Nu har man efter femtio års turnerande och spelade valt att dra sig tillbaka och lägga instrumenten på hyllan. Men än återstår en del spelningar innan det är tack och farväl på riktigt. Thorleifs är ju anledningen till att jag tycker om lyssnar och har ett sånt stort hjärta för dansbandsmusiken. Det var min allra första danskväll i livet en oktoberkväll 1994 på restaurang Sandgrund i Karlstad det var så stort att få komma in där men framförallt att få lyssna till Thorleifs. Dom har blivit mina största idoler och favoriter bland alla dansband som finns i Sverige. Nu skulle vi alltså till Forshaga folkets hus och dansa till dom för det var samtidigt säsongsavslutning där. Jag var upprymd och så lycklig som ett litet barn på julafton precis innan tomten kommer in så kände jag mig nu då jag skulle få åka ut och lyssna på Thorleifs.

Thorleifs buss.


 

Thorleif spelar gitarr och sjunger.

Jag väntar på Thorleifs.

Magnus spelar keybord.

Efter att ha varit och kikat på fotbollen kändes det skönt komma hem och in i värmen. Segern för laget värmde mitt hjärta. Plockade fram kläderna som jag skulle ha på mig och vilade lite innan det var dags att ta en dusch och sedan på med lite lukta gott och kläderna. Sedan styra hem till mamma pappa och broder som också skulle följa med ikväll. Jag förstod och anade att det denna kväll skulle komma mycket folk. Vädret var så fint och vägen till Forshaga gick mycket bra. När vi kom fram till folkets hus var där redan massa bilar på parkeringen och mer skulle det komma. Passade på att ta lite bilder på Thorleifs buss innan entrén öppnade. Träffade på en del personer som jag kände efter en liten stund slog ordningsvakten Patrik upp dörren och man började släppa in folk jag betalade entrén som vanligt till Inge som satt i luckan och hälsade alla välkomna. Lämnade jacka i garderoben till den trevliga personalen nu låg en danskväll som för mig är en kväll som jag så länge längtat och sett fram emot. Såg hur det fyllde på med folk tittade på min klocka den var tio i nio har nog aldrig sett så mycket folk på en dans i Forshaga och så mycket folk innan dansen ens har börjat.



 Två glada grabbar spelar.
Jörgen spelar trummor och sjunger.
Kim klappar igång publiken.
Hasse spelar keybord.

Thorleif sjunger.

Bosse sjunger.

Precis innan nio kommer grabbarna i och detta kändes så stort att se dom stå på scenen en kort koll så tänds lamporna och Thorleif räknar till kvällens första dans. Förälskade fick inleda danskvällen och på några få sekunder var hela dansgolvet fullt av danssugna människor. Jag fick rysningar i kroppen då jag stod och tittade på mot scenen där stod dansbandskungen Thorleif Thorstensson med sitt Thorleifs och spelade. Lätta bubblor om som låt nummer två i första dansen då hände Thorleif och Hasse på sig sina saxar och blåste till det är något som har blivit ett kännetecken för Thorleifs så är det just deras saxar. Direkt på det blev det mer fart i nästa dans. Nu buggade nästan alla en del valde att hålla om varandra och dansa lite långsammare. Thorleifs spelade och bjöd på låtar från deras senaste skivor men även många av deras gamla låtar som blivit klassiska Thorleifs låtar. Jag fick en klump i halsen då jag insåg att snart slutar detta band att spela snart har man lyssnat på Thorleifs för sista gången men i minnet o hjärtat kommer dom alltid finnas med. Thorleif med sin säregna mycket extremt personliga ljusa stämma är så kännetecknande för denna orkester och givetvis alla fina melodier och texter dom spelar. Thorleifs har alltid varit ett band jag tyckt så mycket om så att få se dom spela var så stort och fint på samma gång.

 Danspubliken.
Thorleif blåser i sin sax.
Bosse sjunger.

Det är inte bara Thorleif själv som sjunger utan Jörgen bakom trummorna sjunger liksom den senaste medlemmen Bosse Thyrén från Tonix. När Tonix lade ner så skulle dom syssla med diverse saker men ganska kort där efter gick både Magnus Håkansson och sångare Bosse Thyrén med i Thorleifs och då blev dom åter sex man. En lugn dans och nu åker åter saxofonen fram och Tolle som han kallas för blåser till ett fint stycke. Dansgolvet fylls på några få sekunder alla håller hårt i varandra och glider runt själv står jag bara och njuter och ryser till av de fina låtarna som spelas. Thorleif sköter snacket och talar om lite historia bakom varje av de där klassiska låtarna vilket år dom spelades in bland annat. Låt mig bli din egen ängel är en av de lite mer nyare låtarna men med en text som berör så i hjärtat handlar om ett barns tankar. Publiken svarade med att ge så många långa och kraftiga applåder som aldrig tycktes vilja ta slut. Jag sneglade mot scenen och såg hur glad Thorleif verkade över responsen från publiken men så är det ju också i Värmland dom spelar och det är ju något extra. En ny låt och åter tog Bosse ton han sjunger så mjukt och fint ”Vindens melodi” det är en gamla klassiker som många band spelat genom åren. Härligt att se alla dansa förbi och med ett leende på läpparna. En ny låt tog sin början och en av de största Thorleifs låtar ”Med dig vill jag leva” nu var en stor stund för mig denna låt som dom tävlade med i Hänts meloditävling. Emellanåt tog Thorleifs sin saxofon och tillsammans med Hasse blåste de något vackert och fint det är tycker jag alltid skönt att få höra några instrumentala låtar under en danskväll gärna med inslag av saxofon.

Danspubliken.
Kim spelar bas. 
Hasse glad att spela i Värmland.
Thorleif sjunger och spelar.


Nu började klockan så sakta dra sig mot halv elva och jag var fika sugen men framförallt kaffesugen. Letade reda på pappa och sedan mamma och broder vi passade på att gå ner i Grottan som caféet heter och fika innan det blir trångt och för mycket folk. Kaffe och smörgås ja ni som läser min blogg kan rutinerna vid det här laget. Gott smakade det som alltid och stärkta var vi redo för andra halvleken av denna danskväll. Lite lugnt smög dom igång till publikens jubel för publiken gav dom en rejäl applåd innan de skulle börja spela sånt värmer givetvis. Flyg bort min fågel till fjärran land pröva om lyckans vingar bär flyg dit där solen värmer din själ men glöm aldrig bort din far och din mor sjöng Thorleif. Detta är en av de finaste Thorleifs låtar med text av Rose – Marie Stråle. Jörgen bakom trummorna bjöd på en svängig ”Kurragömma” Allt till publikens jubel. Jag fotade en hel del och filmade. SÅ var det så dags för låten med stort G nämligen århundradets dansbandsklassiker ”Gråt inga tårar” och säg den som inte gnolat på denna låt 1975 kom den på skiva och resten är historia. Det blev rena allsången och publiken i Forshaga folkets hus tog i så taket nästan lyfte sig. Thorleif trivdes där han stod som allsångs ledare och ledde publiken. Krama mig igen, Skänk mig dina tankar och givetvis En dag i juni spelade dom en låt som är så starkt personifierad och förknippad med Thorleifs. För mig är det en av de bästa dansbandslåtarna som finns med refrängen och snacket som är mitt i låten. Denna låt fick ge namn åt Thorleifs andra skiva. Lite mera fart efter denna lugna låt kom det ”Utanför min dörr” en låt det svängde så gott om. Nu började man närma sig slutet och det gick upp ett ljus för mig nu var det inte länge kvar så ska denna orkester spela upp till dans för sista gången. Mitt hjärta är fyllt med så mycket ödmjukhet och tacksamhet inför dessa grabbar och vad de betyder för mig och mitt liv. Thorleif tackade publiken för en förtjusande afton och danskväll nu ska vi bjuda på kvällens sista dans sade han.

 Magnus spelar keybord.


Thorleif spelar saxofon för publiken.
Stötte på en kille införd Leksands matchtröja inte var dag man ser detta på en danskväll.
Jag och broder.
Jörgen trummar och sjunger.
Jag och Thorleif.



 

Lugnt avslutade Thorleifs med ”Ett ristat hjärta” innan det blev saxofon men publiken ville inte gå hem de applåderade och klappade i händerna. När Thorleifs spelar klart så tog han ton och tillsammans med publiken sjöng de ”I natt jag drömde”. Nu var det verkligen allsång efter denna låt ville publiken ha mera ”Can´t help falling in love with you” Då tog Tolle fram sin lilla saxofon knallade ut på dansgolvet och spelade. Nu var det så dags att säga tack och god natt fyra extranummer det var inte dåligt men så brukar det vara i Värmland. Efteråt var det många som ville tacka Thorleifs för en fin och trevlig kväll. Jag tackade grabbarna men framförallt Thorleif för allt vad han har för mig betytt och betyder med sin musik och orkester. En stor stund var då jag satt på scenen bredvid Thorleif och min broder tog kort på oss två. Ett från hjärtat STORT tack till Forshaga folkets hus för alla fina danskvällar, tack till arrangör och personal men det största tacket till Thorleifs Sverige kommer aldrig få ett dansband som ni.

Kommentarer:

1 Anonym:



Fantastiskt bra skrivit, jag blev rörd . . .

Kommentera här: